Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Οι 20 καλύτερες προτάσεις για όσα μπορείς να κάνεις και να δεις αυτό το Σαββατοκύριακο

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 05 Νοεμβρίου 2021

Άλλη μια εβδομάδα τελείωσε, για κάποιους πέρασε γρήγορα και για κάποιους πιο αργά και ίσως λίγο βασανιστικά.

Αυτό το Σαββατοκύριακο λοιπόν έχεις την ευκαιρία να κάνεις όλα όσα θέλεις. Να βγεις, να πας σινεμά, στο χωριό, να δεις θέατρο ή βόλτα με τα παιδιά!

Πιο κάτω έχουμε συγκεντρώσει τις δικές μας προτάσεις για αυτό το Σαββατοκύριακο σε περίπτωση που έχεις ξεμείνει από ιδέες.

Εγκάρσιος Προσανατολισμός
Έχοντας κάνει παγκόσμια πρεμιέρα τον Ιούνιο στο Γαλλικό Εθνικό Θέατρο της Λυών κι έχοντας κάνει έναν επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων σε Πράγα, Άμστερνταμ, Μονπελιέ, Βαρκελώνη, Παρίσι, Νάπολη, Τορίνο, Ρέτζιο Εμίλια, Φιλιππούπολη και μόλις πρόσφατα και στο Φεστιβάλ Dance Umbrella του Λονδίνου, το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρεμιέρα στην Κύπρο, από τις 4 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου. Η δεύτερη παγκόσμια συμπαραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και του ιδιοφυούς, διεθνούς Έλληνα χορογράφου και εικαστικού μας προσανατολίζει προς μια πηγή φωτός, δίνοντάς μας το έναυσμα να ισορροπήσουμε για να μην χαθούμε. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο 6λεπτο βίντεο που κυκλοφόρησε «εγκάρσιος προσανατολισμός» είναι να διατηρείς μια σταθερή γωνία προς μια μακρινή πηγή φωτός για προσανατολισμό. «Τα έργα μου δεν υπάρχουν από πριν, έρχονται από το πουθενά» λέει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. «Γράφω τα έργα μου ενώ τα κατασκευάζω στις πρόβες. Προετοιμάζω υλικό μόνο για να ξεκινήσω τη διαδικασία και –τις περισσότερες φορές– το πετάω. Έχω αποφασίσει να μη γνωρίζω τι φτιάχνω πριν και κατά τη διάρκεια. Στο τέλος, αν είμαι τυχερός, εμφανίζεται το έργο και προσπαθώ να το καταλάβω και να το τελειοποιήσω. Κρατάω το δικαίωμα να τα αλλάξω όλα την ύστατη στιγμή. Οπότε, είναι δύσκολο για μένα να σας μιλήσω για κάτι πριν δημιουργηθεί.» Στην παραγωγή συμμετέχουν και δύο Κύπριοι, ο ερμηνευτής Μιχάλης Θεοφάνους και ο Στέφανος Δρουσιώτης στη μουσική επιμέλεια και τον σχεδιασμό φωτισμού. Kατάλληλο για ηλικίες 18+.
>> Παρασκευή 5 & Σάββατο 6, 20.30 & Κυριακή 7 Νοεμβρίου, 17.00, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Εισιτήρια: soldouttickets.

Blured | Βιταμίνα
Η παράσταση Blured a dream within a dream within a dream within a dream παρουσιάζεται με τη μορφή τριών αυτοτελών μικρού μήκους επεισοδίων χορού και μουσικής, διαφορετικού χαρακτήρα και ύφους, βασισμένων σε αλλόκοτες ιστορίες, έχοντας ως κοινό άξονα και θεματική το όνειρο, το υποσυνείδητο, τις επιθυμίες και τον μαγικό ρεαλισμό. Υπερρεαλιστικά κείμενα, δύο χορεύτριες και ένας μουσικός μεταφράζουν επί σκηνής την ιδέα του χρόνου και τα διάφορα στάδια του ανθρώπου σε ένα παιχνίδισμα ανταλλαγής ρόλων. Χορογραφία: Ήβη Χατζηβασιλείου, Μουσική σύνθεση/έρευνα: Δημήτρης Σπύρου. Επί σκηνής: Κατερίνα Τυλληρίδου, Ήβη Χατζηβασιλείου, Δημήτρης Σπύρου. Με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
>> Σάββατο 6 Nοεμβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30, €10 / 7. Πληρ. 77777745.

Το Κλάμα Βγήκε απ’ τον Παράδεισο
Η θεατρική ομάδα Point Tο, ανεβάζει σε πρώτη πανελλήνια θεατρική μεταφορά, το έργο των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, «Το Κλάμα Βγήκε απ’ τον Παράδεισο», στην σκηνή του “WhereHaus 612”. 18 ηθοποιοί, τρεις σκηνικοί χώροι, τραγούδι, χορός και χιούμορ που σπάει κόκκαλα, συνοψίζουν όλο τον ελληνικό κινηματογράφο του '60 και υπόσχονται ένα ξεκαρδιστικό δίωρο. Η ευφάνταστη παρωδία των Ρέππα και Παπαθανασίου σατιρίζει με μεγάλη μαεστρία τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του εξήντα. Κρατώντας με συνέπεια όλα τα στερεότυπα χαρακτηριστικά της εποχής: κωμωδία, περιπέτεια, μιούζικαλ και μελό. Η ιστορία διανύει δεκαετίες, ξεκινώντας από το ΄60, όπου διαδραματίζεται η βασική ιστορία, περνά με flashback στην περίοδο της γερμανικής κατοχής και από εκεί στο βουκολικό δράμα.
>> Παρασκευή 5, Σάββατο 6 & Κυριακή 7 Νοεμβρίου, Θέατρο WhereHaus 612, Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, Βιομ. Παλλουριώτισσας, Λευκωσία. / Ώρα έναρξης: 20:30 / Εισιτήριο: €15 / Επικοινωνία - Κρατήσεις: 99 122 552/ 99 588 103 (Απαραίτητη η κράτηση λόγω περιορισμένων θέσεων).

Συμπόσιο για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Σεφέρη
Τριάντα εισηγητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Κύπρο περιλαμβάνει το φετινό, 5ο Διεθνές Συμπόσιο για τον Γιώργο Σεφέρη. Το συμπόσιο διοργανώνεται από τον Δήμο Αγίας Νάπας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου, το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με τα 50 χρόνια από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή και κύριο στόχο έχει να τον τιμήσει όπως αυτός τίμησε με το έργο του την Κύπρο και την Αγία Νάπα ιδιαίτερα, μαζί με την προώθηση και προβολή του έργου του. Την έναρξη του συμποσίου θα την κηρύξει στις 6:30μ.μ. ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Ακολουθεί εναρκτήρια ομιλία από τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τραγούδια από το Μουσικό Σχήμα της Μαριάννας Χατζηχρήστου και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιώργου Σεφέρη.
>> Παρασκευή 5, Σάββατο 6 & Κυριακή 7 Νοεμβρίου, Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα», Αγία Νάπα. Πληροφορίες www.facebook.com/ayianapamunicipality municipalmuseumofayianapathalassa.

Μουσικό συναπάντημα Κύπρου-Φινλανδίας
Η σειρά Premier 2 της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου συνεχίζεται με μια συναυλία στην οποία συμμετέχουν δυο διακεκριμένοι μουσικοί από τη Φινλανδία: ο πρώην κορυφαίος βιολοντσελίστα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, Πέτρο Γκοσποντίνοφ, και σήμερα σόλο βιολοντσελίστας στη Συμφωνική Ορχήστρα του Κουόπιο, καθώς και ο μαέστρος Tomas Djupsjöbacka, Κύριος Μαέστρος της Ορχήστρας της Πόλης Bάασα. Οι Γκοσποντίνοφ και Djupsjöbacka ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ερμηνεύσουν με τη Σ.Ο.Κ. σε παγκύπρια πρεμιέρα το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο του Jaakko Kuusisto, Κύριου Μαέστρου της Συμφωνικής του Κουόπιο, και συνθέτη. Το συναπάντημα αυτό Κύπρου - Φινλανδίας συμπληρώνουν έργα δύο από τους σπουδαιότερους συνθέτες των χωρών αυτών. Πρόκειται για τη Σουίτα για ορχήστρα εγχόρδων (1993) του Κύπριου Φάνου Δυμιώτη καθώς και τη Σουίτα Πελλέας και Μελισάνθη (1904) του Jean Sibelius, όπου αποδίδει τη δραματική ιστορία του ομώνυμου θεατρικού συμβολικού έργου του Maeterlinck.
>> Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, Πάφος, 20.30. Εισιτήρια www.cyso.org.cy, τηλ. 22 463144. 

Η καθημερινότητα του Τόκυο από τον Μ. Στεβάνοβιτς
Την πρώτη ατομική έκθεση του Σέρβου ζωγράφου Μιλένκο Στεβάνοβιτς στην Κύπρο με τίτλο “Nichijο” φιλοξενεί η γκαλερί IN TOTO. Ο τίτλος της έκθεσης, που σημαίνει “κοινό” ή “καθημερινό” στα Ιαπωνικά, αναφέρεται στον καθημερινό χαρακτήρα των σκηνών που απεικονίζονται στις συνθέσεις του. Τα έργα που εκτίθενται έχουν δημιουργηθεί κατά την διάρκεια των έξι χρόνων που ο καλλιτέχνης διέμενε στην Ιαπωνία. Ιδέες για τις φευγαλέες, παροδικές στιγμές που απαθανατίζονται μέσα απο τη ζωή της συνεχώς μεταβαλλόμενης μεγαλούπολης του Τόκιο και η ομορφιά μέσα από το κοινό, καθημερινό περιβάλλον, είναι η βάση για αυτή την συλλογή από πίνακες, σχέδια και χαρακτικά έργα. Θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις με τον καλλιτέχνη στις 19 και 26 Νοεμβρίου. Για κρατήσεις επικοινωνήστε στο milenkost@gmail.com. 
>> Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, γκαλερί IN TOTO, Λευκωσία. Πληρ. www.intotoillustration.com. Εγκαίνια 7μ.μ. Μέχρι 4/12.

Η έκθεση «Ταυτότητα Ανάμεσα» στο Ξυδάδικο
Η έκθεση «Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα», συμπεριλαμβάνει, σε μορφή εγκατάστασης, 6 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από τις περφόρμανς των Ελληνίδων καλλιτέχνιδων: Τζένης Αργυρίου, Μαριάννας Καβαλλιεράτου, Βιργινίας Μαστρογιαννάκη, Μαρίας Σιδέρη και Ελίζας Σόρογκα. Το πρότζεκτ που δημιουργήθηκε σε concept-σκηνοθεσία Έφης Σπύρου οργανώνεται από την RUNONART και την BPRarts Cultural Management. Επίσης παρουσιάζεται το βίντεο της δράσης/περφόρμανς «IN BETWEEN» με την Έλενα Αγαθοκλέους σε καλλιτεχνική επιμέλεια Έλενας Αντωνίου.
>> Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός, 7.30μ.μ. Μέχρι 7/11.

Your Molotov Kisses
Το Dream Theatre Productions παρουσιάζει το βραβευμένο θεατρικό έργο, του Γκουστάβο Οττ, Your ΜΟΛΟΤΩΦ kisses, (βραβείο Ricardo Lopez Aranda, Ισπάνια, 2003), το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο. Η παράσταση ακροβατεί ανάμεσα στα όρια της κωμωδίας και του δράματος. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο μίλα για τη σύγχρονη πραγματικότητα, την αποξένωση, την αγωνία για επιτυχία και καταξίωση. Υπογραμμίζει τον έρποντα φασισμό, την υποκρισία στις ανθρώπινες σχέσεις, την τυραννία του χρήματος, το φάντασμα της βίας, την άγνοια, το φόβο και την έλλειψη ταυτότητας. Με όπλο την ειρωνεία και το χιούμορ, ο συγγραφέας μιλά για όλα. Μια παράσταση που θα φέρει τα πάνω κάτω, γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές. Ένα παιχνίδι κατόπτρων, όπου ο θεατής βλέπει, σιγά σιγά, να εμφανίζεται στη σκηνή και το δικό του πρόσωπο. Σαν, μια τρυφερή Μολότωφ!
>> Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, Υπόγειο Σατιρικού Θεάτρου, Λευκωσία, 20.30. Η παράσταση είναι για ηλικίες άνω των 15. Εισιτήρια: https://www.soldoutticketbox.com/

Τέρας
Ένα απολύτως καίριο σχόλιο για την ανατροφή και την ευθύνη που έχει τόσο ο γονιός απέναντι στο παιδί, όσο και οι φορείς της εκπαίδευσης με τους μηχανισμούς τους, συνιστά το έργο του Ντάνκαν ΜακΜίλαν «Τέρας», που παρουσιάζεται στο Θέατρο Αποθήκες του ΘΟΚ στο πλαίσιο των Δράσεων 2021-22 «Νέος σε έρημο νησί». Πρόκειται για το πρώτο δείγμα θεατρικής γραφής ενός συγγραφέα με δυναμική παρουσία στον βρετανικό χώρο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαρία Ιόλη Καρολίδου. Το έργο έλαβε δύο βραβεία Bruntwood και προτάθηκε για τα βραβεία TMA Best New Play και Manchester Evening News for Best New Play. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Royal Exchange Theatre του Μάντσεστερ το 2007.
Το Τέρας είναι ένα έργο στο οποίο αποτυπώνεται ανάγλυφα, ρεαλιστικά και χωρίς ωραιοποιήσεις η τύχη που επιφυλάσσει η κοινωνία, το εκπαιδευτικό σύστημα και ο στενός οικογενειακός κύκλος στους νέους ανθρώπους που δεν χωράνε πουθενά, στους νέους που η κραυγή τους, μολονότι δυνατή και σπαρακτική, δεν είναι ικανή να συγκινήσει τους άλλους ώστε να τους προσφερθεί η βοήθεια που τόσο έχουν ανάγκη. Απλώνουν το χέρι, όμως κανείς δεν ανταποκρίνεται. Μια παράσταση που κάθε εκπαιδευτικός της Μέσης Εκπαίδευσης –και όχι μόνο–, κάθε έφηβος και κάθε γονέας/κηδεμόνας με παιδιά στην εφηβική ηλικία πρέπει να παρακολουθήσει. 
>> Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 στις 20:30 και Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 18:00, Θέατρο Αποθήκες, Λευκωσία.
Η παράσταση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό οδηγό και έκθεση.
* Δεν συστήνεται για νέες και νέους κάτω των 14 ετών, καθώς περιέχει σκηνές βίας και σκληρή γλώσσα.
Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

Picture Perfect
Γνωρίστε τη Λέα, τον Μαξ και τη Μία, πρωταγωνιστές του “Picture Perfect” (Μάριος Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή). Περίεργα αποξενωμένοι από τον εαυτό τους και τους υπόλοιπους, οι 3 παίχτες ασχολούνται με μια αλλόκοτη δραστηριότητα. Αναπαράγουν εικόνες από ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο ως τρόπο κατανόησης της παρουσίας, του τόπου και της σύνδεσής τους με τον κόσμο. Η βραβευμένη ομάδα SRSLYyours Ensemble δημιουργεί μια νέα θεατρική εμπειρία, συνδέοντας 3 πρωταγωνιστές, 1 εικονικό μπάτλερ και το κοινό σε μια ομαδική συνομιλία (chat). Ενώ οι θεατές παρακολουθούν την παράσταση εν μέρει ζωντανά, εν μέρει μέσω ενός σεναρίου βασισμένου σε εικόνα και κείμενο στις ψηφιακές τους συσκευές, ξεπροβάλλουν θραύσματα μιας κομματιασμένης ιστορίας: ο ήχος ενός πουλιού, οι Kardashians, η Χιροσίμα, ένα πνιγμένο αγόρι... Πλοηγημένοι σε αυτό το ψηφιακό ερημωμένο τοπίο - και σταδιακά χρησιμοποιώντας τη φωνή, το σώμα, την αναπνοή και τα δάκρυά τους - οι πρωταγωνιστές ανακαλύπτουν μια πιθανή κρυψώνα για να ανασηκωθούν από την «τεχνο-επιστημονική» εμμονή με προσομοιωμένες εικόνες και να θυμηθούν ξανά την ανθρώπινή τους διάσταση.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία - δραματουργία: Achim Wieland / Συν-δραματoυργία: Marios Ioannou / Ερμηνεύουν: Μάριος Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή / Κείμενα: Achim Wieland, Μάριος Ιωάννου (με την συμβολή των περφόρμερ και λοιπών συνεργατών της παράστασης) / Κίνηση: Μιχάλης Αριστίδου / Διαδραστική ανάπτυξη: Diego Armando Aparicio / Σύμβουλος/επιμέλεια κειμένου: Ράνια Ιακώβου / Επιμέλεια ήχου/σύνθεση: Δημήτρης Σάββα / Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Λάζογλου / Κοστούμια - σκηνικά: Ανδρέας Αντωνίου / Make-Up: Άννα Αγαθοκλέους / Παραγωγή / Διαδραστική ανάπτυξη: Γιάγκος Χατζηγιάννης / Βοηθός Παραγωγής: Πολύμνια Τσίντη
>> Πρεμιέρα & Παραστάσεις: Σάββατο, 6 Νοεμβρίου, 20:30 & Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, 2 παραστάσεις: 20:30 & 16:30 (Matinée),  Artos House, Αγίων Ομολογητών 64, Λευκωσία.
Εισιτήρια: Περιορισμένος αριθμός θέσεων (απαραίτητη η προκράτηση), € 15 (μειωμένο €12) Artos House / Nicosia (Κρατήσεις: 99517910), Θέατρο Ριάλτο / Λεμεσός (Ταμείο: 77777745, www.rialto.com.cy)

Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ
Μέσα σε μια μέρα η Σαβέλ άφησε το σπίτι της και ό,τι άλλο αγαπούσε και ταξίδεψε σε μια μακρινή χώρα, στην άλλη άκρη της γης. Το μόνο πράγμα που μπόρεσε να πάρει μαζί της είναι το κόκκινο φόρεμα που της είχε κάνει δώρο η γιαγιά της στα γενέθλιά της. Και η Σαβέλ δεν το αποχωρίζεται ποτέ… Μια ιστορία για τα παιδιά πρόσφυγες που βίαια εγκαταλείπουν τα σπίτια και τους ανθρώπους που αγαπούν, για να βρεθούν σε τόπους ξένους. Η ιστορία επισημαίνει ότι το ταξίδι δεν τελειώνει με την ασφαλή άφιξη ενός παιδιού στον προορισμό του. Εξίσου σημαντική είναι η ένταξη και προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον, και σε αυτό διαδραματίζει μεγάλο ρόλο η υποδοχή και η αντιμετώπιση που θα έχει.
Συντελεστές: Διασκευή: Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή / Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Νίκος Νικολαΐδης / Σκηνικά - Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου / Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης / Μουσική: Πέτρος Σολωμού / Κινησιολογία: Εύα Καλομοίρη / Κινούμενα γραφικά: Κωνσταντίνος Τερλικκάς / Εικαστικός σχεδιασμός: Νεόφυτος Νεοφύτου / Βοηθός σκηνοθέτη: Φώτης Φωτίου / Διανομή: Βασίλης Παφίτης, Άντρη Αγγελίδου, Βαλάντω Χαραλάμπους, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Τσίτσιος
>> Από τις 6 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 4 το απόγευμα στο Θέατρο Μασκαρίνι – Αθαλάσσης, Αρ.11, Λατσιά. Παραστάσεις θα διεξάγονται ως το τέλος του Δεκέμβρη.
Για πληροφορίες και κρατήσεις καλέστε στο 99251331.

Ρωμαίος & Ιουλίετα
“Του Σαίξπηρ αριστούργημα ,στη μέση μια βεντέττα, Ρωμαίος εν ο νέος μας τζι η νέα η Ιουλιέττα. Θα γίνουν πράματα πολλά, ανατροπές, γινάθκια, έρωτας μες στα βάσανα με φόντον τα παλάθκια. Πάμε λοιπόν ν’ αρκέψουμεν στον χρόνον πάμε πίσω, μα βάρτε λλίην μουσική, θέλω να τραγουδήσω!” Μια μπάντα με ζωντανή μουσική και υπέροχα τραγούδια που φέρνουν το παιδί πιο κοντά σε δραματουργίες γραφής πολύτιμης για τον ψυχισμό και την αντίληψη του. Ρωμαίος και Ιουλιέτα! Η πιο διάσημη ιστορία αγάπης αναβιώνει από το θέατρο «Δέντρο», διασκευασμένη στην κυπριακή διάλεκτο για τους μικρούς μας φίλους! Δύο ορκισμένες βασιλικές οικογένειες, οι Καπουλέτοι και οι Μοντέγοι, με φόντο τη ρομαντική Βερόνα. Η αιώνια βεντέτα, το ακατάπαυστο μίσος κι ο έρωτας που ξεπροβάλλει μέσα από το σκοτάδι της αντιπαράθεσης. Ο Ρωμαίος κι η Ιουλιέτα όμως αγαπιούνται παράφορα και θα βρεθούν αντιμέτωποι με θανάσιμα διλήμματα. Ποιος μπορεί να σταθεί απέναντι από τη δύναμη της αγάπης; Αξίζει κάποιος να ζεσταθεί από τη θέρμη του ονείρου του κι ας είναι η φωτιά του να τον κάψει; Το αριστούργημα του Ουίλιαμ Σάιξπηρ, πάντα επίκαιρο, δείχνει τον μοναδικό δρόμο που δεν κάνει λάθος ποτέ: αυτό της ολοκληρωτικής αγάπης!
Ταυτότητα παράστασης: Συγγραφέας: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ / Διασκευή: Λάζαρος Λαζάρου / Επί του έργου: Κατερίνα Λούρα / Μουσική Σύνθεση: Κυριακή Ιακωβίδου / Στίχοι: Ελένη Αναστασίου / Σχεδιασμός Φωτισμού: Χρίστος Γωγάκης / Προώθηση: Θεόδουλος κουλλαπή / Γραφίστικα: mkc design studio / Trailer-φωτογράφιση: Λήδα Αγιομαμίτη / Διεύθυνση παραγωγής: Θέατρο Δέντρο / Ηθοπoιοί: Μαρία Χριστοδούλου, Λοΐζος Παπαγεωργίου, Γεώργιος Ιωσήφ, Αντρέας Καρούμπας / Μουσικοί επί σκηνής: Άννη Παντελή (μπαγλαμάς-φωνή), Παναγιώτης Ξανθόπουλος (κιθάρα-φωνή), Έλενα Παπαγεωργίου (σαντούρι)
Παραστάσεις:
>> Κυριακές 7, 21 & 28 Νοεμβρίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 11.00. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com

Κυριακή στην Ύπαιθρο
Στις 07/11/2021 πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη, ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, θα παρουσιάσει την παρασκευή της Κυπριακής Κούπας, ένα από τα πιό αγαπητά κυπριακά εδέσματα στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ» που διοργανώνονται κάθε Κυριακή με σκοπό την προώθηση της κυπριακής οινογαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα. Άννα Κοσμά, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας «Την Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2021 από τις 10.00 π.μ. - 3.00 μ.μ. προγραμματίζεται η δέκατη σε σειρά εκδήλωση, με θέμα «Μάθε να φτιάχνεις κούπες!» και προσκαλεί όλους σας να επισκεφθείτε τον υπαίθριο χώρο του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας στον Άγιο Θεόδωρο, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά όλη την διαδικασία της παρασκευής της κυπριακής κούπας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα διάφορα υλικά με τα οποία παρασκευάζεται η κυπριακή κούπα, την διαδικασία προετοιμασίας και παρασκευής της αλλά και όλα τα μυστικά για το τέλειο τηγάνισμα της! Φυσικά στους επισκέπτες μας θα δοθεί και η κλασική συνταγή της!  Όπως κάθε Κυριακή θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και να αγοράσετε και διάφορα άλλα ολόφρεσκα τοπικά προϊόντα και εδέσματα όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα κοτόπουλου, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, παλουζές, βότανα, τσάγια, μέλι, διάφορα κουλλούρια και αρτοσκευάσματα, χειροποίητα ζυμαρικά, λουλούδια και πολλά άλλα.» Η σειρά εκδηλώσεων θα συνεχιστεί με διαφορετικό θέμα κάθε επόμενη Κυριακή  από τις τις 10.00 π.μ. - 3.00 μ.μ. στον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας στον Άγιο Θεόδωρο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2021, με χορηγό το Υφυπουργείο Τουρισμού, στα πλαίσια του Σχεδίου Επιχορήγησης Εκδηλώσεων που αφορούν σε Οινογαστρονομία και Τοπικά Προϊόντα που διοργανώνονται στην Κύπρο μέσω του Προγράμματος Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας (de minimis). Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με το 99 151358.
>> Κυριακή 7 Νοεμβρίο, υπαίθριος χώρος Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, Άγιος Θεόδωρος, 10.00-15.00. 
 

Αγώνας ακριβείας κλασικών αυτοκινήτων
Η Λέσχη Ιστορικών και Κλασικών Οχημάτων και το Μουσείο Ιστορικού και Κλασσικού Αυτοκινήτου Κύπρου σε συνεργασία με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου θα πραγματοποιήσουν το 2nd Limassol Anti-Cancer Classic Regularity Challenge. Πρόκειται για έναν αγώνα ακριβείας για κλασικά αυτοκίνητα στην πόλη της Λεμεσού, ο οποίος θα πραγματοποηθεί την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η στήριξη των υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας του Αντικαρκινικού Συνδέσμου. Δεδομένου του φιλανθρωπικού χαρακτήρα της εκδήλωσης, φέτος θα επιτρέπεται και η συμμετοχή σε μη κλασικά αυτοκίνητα. Εκκίνηση στις 10:00π.μ. από το Μουσείο Ιστορικού και Κλασσικού Αυτοκινήτου Κύπρου και τερματισμός στις 14:30 στην Πλατεία του Παλιού Λιμανιού όπου και θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης των νικητών του αγώνα. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με την Λέσχη Ιστορικών και Κλασικών Οχημάτων στο 7000 9000 ή στο likokclub@cytanet.com.cy.
>> Κυριακή 7 Νοεμβρίου, Εκκίνηση στις 10:00π.μ. από το Μουσείο Ιστορικού και Κλασσικού Αυτοκινήτου Κύπρου.

«Λογοτεχνικός Περίπατος» στη Λευκωσία
Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματός του, οργανώνει σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτιστικού Τουρισμού Discover Greek Culture στη Λευκωσίατη δράση «Λογοτεχνικοί Περίπατοι 1821». Πρόκειται για ένα ιστορικό και λογοτεχνικό περίπατο, μία βόλτα διάρκειας 60 λεπτών στα τοπόσημα και τα μνημεία της πόλης που συνδέονται με το μείζον αυτό γεγονός της Ελληνικής Ιστορίας και χωρίζεται σε τρεις στάσεις. Ο περίπατος θα αρχίζει από την Πλατεία της Αρχιεπισκοπής και η πρώτη στάση θα είναι η Παλαιά Αρχιεπισκοπή με αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, τη δράση και τη θυσία του ιδίου και των άλλων ιεραρχών και των προκρίτων της Κύπρου, τον Ιούλιο του 1821. Αναφορά θα γίνει και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη της Ελληνικής Σχολής που ίδρυσε το 1812 ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και όπου βρίσκεται και η «Κρύπτη των Φιλικών». Εδώ γίνονταν οι μυστικές επαφές με τους απεσταλμένους της Φιλικής Εταιρείας. Η δεύτερη στάση θα είναι η οικία του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, για να γίνει αναφορά στην εικόνα και τον κόσμο της Λευκωσίας την περίοδο της Τουρκοκρατίας, με έμφαση στις παραμονές και την περίοδο της Επανάστασης.
Η τρίτη και τελευταία στάση θα είναι ο περίβολος του ναού της Φανερωμένης, όπου υπάρχει και το κενοτάφιο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων  μαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821.  Ο πρώτος περίπατος θα καταλήξει στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για το πώς η Επανάσταση ενέπνευσε τη λογοτεχνία, αλλά και γενικότερα για τη συμμετοχή των Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση. 
Μετά το τέλος του πρώτου περιπάτου της 7ης Νοεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και την φιλόλογο κ. Ελένη Αντωνιάδου.
>> Κυριακή 7 Νοεμβρίου, Πλατεία της Αρχιεπισκοπής, Λευκωσία, 16.00. Πληρ. τηλέφωνο 22797979.

Τα Τραγούδια του Σινεμά
Αφιέρωμα στον Αλέκο Σακελλάριο 30 χρόνια μετά, με τραγούδια του που καθιερώθηκαν μέσα από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο από το μουσικό σχήμα Άδμητου Πιτσιλλίδη.
Τραγουδούν η Λίζα Θεοφάνους και ο Πάρης Παράσχος.
Συμμετέχει η χορωδία «Πανίκος Χατζηχαμπής» υπό τη διεύθυνση της Ανδρονίκης Αθανάση.
Μουσικοί: Aντώνης Πάφιος (κλαρίνο), Βαρβάρα Λουκά (βιολί), Μιχάλης Μηνά (μπουζούκι), Φρίξος Παναγιώτου (μπουζούκι), Αντώνης Πολυκάρπου (πιάνο), Δημήτρης Παπανικολάου (μπάσο), Κωνσταντίνος Πάουρος (τύμπανα), Πάρης Παράσχος (τραγούδι), Λίζα Θεοφάνους (τραγούδι), Άδμητος Πιτσιλλίδης (κιθάρα, τραγούδι, ενορχηστρώσεις).
Χορευτικά στιγμιότυπα: Στέλλα Χατζηχαμπή. Τη συναυλία στηρίζει το Ίδρυμα Πανίκος Χατζηχαμπής.
>> Κυριακή 7 Νοεμβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30, €12 / 10. Πληρ. 77777745.


ΔούKISSα
Ποια είναι η ΔούKISSα αναρωτιέσαι και τι σόι όνομα είναι το Nicole Nasty; Δικαίως αναρωτιέσαι αφού είναι η πρώτη φορά όπου ένα νυχτερινό κέντρο στην Κύπρο, φιλοξενεί κάθε μήνα σταθερά Drag Show. Ω,ναι! Η ΔούKISSα και η Nicole Nasty, είναι drag queens, σε περίπτωση που η φωτογραφία δεν σε έκανε να το υποψιαστείς, και αυτή την περίοδο, ετοιμάζουν το show που θα παρουσιάσουν στο DownTown Nicosia. H ΔούKISSA θα επισκέπτεται την Κύπρο και θα φιλοξενείται στη σκηνή του DownTown Live, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, αρχίζοντας από τον Νοέμβριο και συγκεκριμένα στις 7 Νοεμβρίου. Για την πρώτη της παρουσία επέλεξε να συστήσει στο κοινό και την “κόρη” της Nicole Nasty. Κάθε φορά θα πλαισιώνεται από μια διαφορετική Queen και αυτό δεν αποκλείει την εμφάνιση και Κύπριας Queen παρά το πλευρό της πολύ σύντομα.
>> Κυριακή 7 Νοεμβρίου, DownTown Live, Λευκωσία, 20.00. Είσοδος €10.

Happy Family Day
Ο ΠΑΣΥΚΑΦ και το θεματικό πάρκο Petrides Farm μας προσκαλούν σε μια αξέχαστη ημέρα γεμάτη διασκέδαση και παιχνίδι για όλη την οικογένεια. Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, μικροί και μεγάλοι μπορούν να ψυχαγωγηθούν στους χώρους της φάρμας και να διασκεδάσουν συμμετέχοντας στα παιχνίδια και τις παιδικές δραστηριότητες. 
>> Κυριακή 7 Νοεμβρίου, Petrides Farm Park, Μαρκί, Λευκωσία, 10.00-18.00. Ενήλικες €5 / Παιδιά €3. Για πληροφορίες καλέστε στο 22 345 444. Η παρουσία στην εκδήλωση απαιτεί να έχετε στην κατοχή σας safe pass (κάρτα εμβολιασμού/πιστοποιητικό αποδέσμευσης/rapid test με ισχύ 72 ωρών). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με βάση το υγειονομικό διάταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19.  Όλα τα έσοδα θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες και τα Προγράμματα του ΠΑΣΥΚΑΦ.

23ος Διεθνής Αγώνας Δρόμου «Μάριος Αγαθαγγέλου»
Η κλεψύδρα έχει γυρίσει αντίστροφα και την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου τρέχουμε όλοι μαζί στον 23ο Διεθνή Αγώνα Δρόμου «Μάριος Αγαθαγγέλου», χαρίζοντας χαμόγελα και ελπίδα στους «Μικρούς Ήρωες», που νοσηλεύονται με καρκίνο και λευχαιμία στο Παιδοογκολογικό Τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου.  Η εκκίνηση θα δοθεί στις 9 το πρωί, από το Μόλο Λεμεσού και ο αγώνας περιλαμβάνει τρεις διαδρομές: των 10KM, των 3KM και τον Παιδικό Αγώνα Δρόμου 1KM. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται μόνο διαδικτυακά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, μέσω του link https://worldsmarathons.com/marathon/lemesia. Οι εγγραφές για τον Παιδικό Αγώνα Δρόμου 1KM είναι δωρεάν, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν εκ των προτέρων, μέσω του πιο πάνω link. Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιτόπου εγγραφής για κανένα, την ημέρα διεξαγωγής του Αγώνα. Ο Διεθνής Αγώνας Δρόμου «Μάριος Αγαθαγγέλου», ο οποίος αποτελεί την κορωνίδα των Λεμεσίων, της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής της Κύπρου, διοργανώνεται από το Δήμο Λεμεσού με την πολύτιμη στήριξη του Σωματείου Δρομέων Κύπρου «Περικλής Δημητρίου», εις µνήµη του αείμνηστου αθλητή και εκπαιδευτικού Μάριου Αγαθαγγέλου.

* Και μην ξεχάσεις να έχεις πάντα το κινητό σου μαζί έχοντας διαθέσιμη την εφαρμογή Settle όπου και αν πας! Το δικό σου ψηφιακό πορτοφόλι.

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close