Θέατρο , News

Οι νικητές στα βραβεία του ΘΟΚ για το 2021

Οιδημιουργοί που ξεχώρισαν κατά την περσινή θεατρική χρονιά

Δημοσιεύτηκε στις 01 Φεβρουαρίου 2022

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα ονόματα των δημιουργών που ξεχώρισαν κατά την περσινή θεατρική χρονιά μεταξύ άλλων εξίσου άξιων συναδέλφων τους, επιβραβεύοντάς τους για την πολύτιμη προσφορά τους, την υψηλή ποιότητα της εργασίας τους και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους.  

Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ 
Απονέμεται στον ηθοποιό Σπύρο Σταυρινίδη για την ενεργή και δραστήρια, εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια, πορεία του στο θέατρο της Κύπρου, την οποία υπηρετεί έως σήμερα με ζήλο, τόλμη και αφοσίωση, επανεφευρίσκοντας διαρκώς τον εαυτό του και τη θέση του πάνω στη σκηνή. Κατά την υπό κρίση περίοδο ξεχώρισε για την ερμηνεία του στην παράσταση «Θαμμένο παιδί» του Σαμ Σέπαρντ, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου (παραγωγή Open Arts). Με το διακριτικό του παίξιμο, άσκηση μέτρου και φυσικότητας, και μια ιδιαίτερη ενέργεια, πυκνή, συμπαγή και εύγλωττη, με την οποία ανατροφοδοτούσε τους επί σκηνής συναδέλφους του, κατάφερε να συμπυκνώσει τη ναυαγισμένη ζωή ενός δυσλειτουργικού αλκοολικού πατέρα. Μια ερμηνεία-άθλος, που πρόσφερε μια καθαρή, καθηλωτική και απόλυτη παρουσία στον χώρο. 
* Συνοδεύεται από πρόταση συνεργασίας με τον ΘΟΚ και χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.

Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς
Απονέμεται στον θεατρικό συγγραφέα Αντώνη Γεωργίου, για το έργο του «Σε κρίσιμη κατάσταση», το οποίο παρουσιάστηκε στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη. Το πολυπρισματικό, πολυεπίπεδο έργο του Γεωργίου, καρπός συγγραφικής ωριμότητας, ανατέμνει τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία χωρίς ωραιοποιήσεις, θέτοντας με τόλμη τον δάκτυλο στον τύπο των ήλων, χάρη και στην οργανική χρήση της κυπριακής. Βαθιά πολιτικό στον πυρήνα του, προχωράει ένα βήμα παραπέρα τον σχετικό προβληματισμό, διεισδύοντας ταυτόχρονα στα άδυτα των ερωτικών σχέσεων των ηρώων του, καθώς αναμετριούνται εκ του σύνεγγυς με την αναστολή της ζωής.
* Συνοδεύεται από πρόταση συνεργασίας με τον ΘΟΚ και χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.
Η λίστα υποψηφίων συμπεριλαμβάνει τους/τις δημιουργούς:
Θανάσης Γεωργίου (ηθοποιός), Μαρία Ιόλη Καρολίδου (σκηνοθέτρια), Έρικα Μπεγέτη (ηθοποιός)

Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς
Απονέμεται στην ηθοποιό Χριστίνα Παπαδοπούλου. Για το υπό κρίση έτος, η Χριστίνα Παπαδοπούλου διακρίθηκε για τις ερμηνείες της στις παραγωγές «Εσμέ» του Σπύρου Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη (παραγωγή ΘΟΚ)» και «STILL! Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο» του Σταύρου Σταύρου, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου (ανεξάρτητη παραγωγή). Μια πολλά υποσχόμενη ηθοποιός, που άφησε το δικό της αποτύπωμα κατά την περσινή θεατρική χρονιά. Διακρίθηκε για την ερμηνευτική της ορμή, την πλούσια υποκριτική της γκάμα και την εργατικότητά της, εντυπωσίασε με τις φωνητικές της δυνατότητες και τη σωματική της έκφραση, ενώ ανταποκρίθηκε με θαυμαστή ευελιξία σε ποικίλες προκλήσεις.
* Συνοδεύεται από πρόταση συνεργασίας με τον ΘΟΚ και χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.
Η λίστα υποψηφίων συμπεριλαμβάνει τους δημιουργούς: Βαγγέλης Δαούσης (ηθοποιός), Αντρέας Κουτσόφτας (ηθοποιός), İzel Seylani (ηθοποιός)

Κριτική Επιτροπή των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2021:
Πρόεδρος    

Αντιγόνη Παπαφιλίππου, Πρόεδρος ΔΣ ΘΟΚ

Μέλη    
Κόριννα Αβρααμίδου, Σκηνοθέτις Κινηματογράφου & Τηλεόρασης
Κυριακή Αργυρού, Θεατρολόγος ΘΟΚ
Δέσποινα Πυρκεττή, Μεταφράστρια
Θανάσης Φωτίου, Δημοσιογράφος

Πληροφορίες για την τελετή απονομής θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close