Δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2022
Βολτάροντας στο γραφικό χωριό Άρσος της επαρχίας Λεμεσού, θα δεις ένα μικρό και πολύ χαριτωμένο μαγαζάκι, όπου στο εσωτερικό του βρίσκονται κρυμμένες πολλές από τις παραδοσιακές μας νοστιμιές!
Πρόκειται για ''Το σταφύλι άλλως πως και όχι μόνο'' που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Ένα μαγαζάκι που δημιούργησε η Έλενα Μαρκαντώνη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δίνοντας έναν άλλο, φρέσκο αέρα και πνοή στην γύρω περιοχή. ''Το μαγαζί το διατηρώ εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου και αφορμή δόθηκε όταν έχασα τη δουλειά μου στην κρίση του 2013. Ήθελα να ξεκινήσω κάτι δημιουργικό και στην πορεία πέτυχε. Από μικρή έβλεπα τη μαμά και τη γιαγιά μου να φτιάχνουν τα παραδοσιακά μας προϊόντα και έτσι έμαθα και εγώ...''.
Στο μαγαζάκι της κ. Έλενας δεν θα αγοράσεις μόνο τα προϊόντα της αλλά μπορείς παράλληλα να δεις και τη διαδικασία παρασκευής τους. ''Φτιάχνουμε ολόχρονα αυθεντικά, γνήσια προϊόντα από 100% μούστο σταφυλιού. Δοκίμασε τον ολόφρεσκο, ζεστό και μοσχοβολιστό παλουζέ της, τον φρέσκο σουτζούκο με την παραδοσιακή κούνα, τις πολύ ξεχωριστές μαρμελάδες της από χυμό σταφυλιού με σιτάρι, καβουρδισμένο σουσάμι, καρύδια και λίγη αρτυσιά, όλα σπιτικά".
Ξεχωριστά και τα κουλουρούθκια με τα έψημα, η ρετζελιά μήλο όπου τα μήλα αποξηραίνονται και τοποθετούνται στα έψημα και σερβίρεται σαν γλυκό του κουταλιού καθώς και τα έψημα με αναρή, τα κκιοφτέρκα, οι καραμέλες με έψημα και η μαύρη σταφίδα από το Άρσος με κουκούτσι!
Το μυστικό της επιτυχίας των προϊόντων είναι ότι παράγονται συνέχεια, γι' αυτό διατηρούν την όλη φρεσκάδα τους.
Στο μαγαζάκι θα δοκιμάσεις ακόμα κα τοπική ζιβανία, την οποία θα συνοδεύσεις με τις νόστιμες λιχουδιές της!
Σημείωσε πως μέσα στο επόμενο διάστημα η ιδιοκτήτρια θα ξεκινήσει εργαστήρια για όσους θέλουν να μάθουν πώς φτιάχνεται ένα παραδοσιακό προϊόν, καθώς και διαγωνισμός περάσματος κούνων για σουτζούκο, τα οποία είναι επιχορηγημένα από το Υφυπουργείο Τουρισμού.
(99 559451) Αποστόλου Φιλίπου 4, Αρσος Λεμεσού.
Σχετικά
Μια βραδιά κυπριακής παράδοσης στήνεται στην Πύλα
Ζωντανή μουσική, τραγούδι και παραδοσιακοί χοροί στο προαύλιο της Παναγίας Ασπροβουνιώτισσας
Μια διήμερη γιορτή κυπριακής παράδοσης στήνεται στη Λάνια
Παραδοσιακές γεύσεις, τοπικά προϊόντα, χειροτεχνίες, μουσική και χορός μάς περιμένουν με ελεύθερη είσοδο.
To πιο "δυνατό" retro party θα στηθεί κάτω από την ντισκομπάλα
Μαζί με την ντισκομπάλα, γυρίζουμε και εμείς σε περασμένες και πάντα μαγικές δεκαετίες.
Περσείδες: 7 ξεχωριστά σημεία της Κύπρου για να παρατηρήσεις τους διάττοντες αστέρες
Το πιο εντυπωσιακό ουράνιο θέαμα του Αυγούστου πλησιάζει
Καλοκαίρι στο χωριό: Σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ και βραδιές τόμπολας σε 40 ορεινά χωριά μας
Κάνουμε check in σε 40 χωριά της Κύπρου, για μοναδικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις
O Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας έφτιαξε καλοκαιρινό πρόγραμμα
Γιατί ο Αύγουστος στο χωριό είναι αλλιώς...
Η Λεμύθου μάς περιμένει για ένα καλοκαίρι γεμάτο εκδηλώσεις
Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων η χχοροεσπερίδα με τη Σάσα Μπάστα
Ο Άγιος Θεόδωρος Πιτσιλιάς σε περιμένει για καλοκαίρι στο χωριό
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους
Και το φετινό καλοκαίρι, θα πάμε Μουτουλλά
Το χωριό έφτιαξε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και μας περιμένει
Όλα όσα μας περιμένουν τις επόμενες μέρες σε Κάμπο τζιαι η Τσακκίστρα
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Week Agenda: 17 εκδηλώσεις που αξίζει να ζήσεις αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Συναυλίες, φεστιβάλ, παραστάσεις και ξεχωριστές δράσεις μάς βγάζουν από το σπίτι
Ένα ξεχωριστό event για να παρατηρήσεις τις Περσείδες στην Κύπρο
Μια μαγική βραδιά κάτω από τα αστέρια στη Riverland Bio Farm