Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Το όμορφο, κρυμμένο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στη Νεκρά Ζώνη

Το πετρόκτιστο ξωκλήσι της προστάτιδας των παιδιών!

Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου 2022

Ένα πανέμορφο και πετρόκτιστο ξωκλήσι, κρυμμένο σε μια καταπράσινη κοιλάδα.

Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, ίσως, το πιο γνωστό εκκλησάκι της γύρω περιοχής, βρίσκεται τρία χιλιόμετρα περίπου ανατολικά της Δερύνειας, σε μια μικρή κοιλάδα και κάποτε έμοιαζε με παράδεισο και κουβαλάει μια μεγάλη ιστορία που άφησε εποχή.

Βρίσκεται μέσα στη Νεκρή Ζώνη Δερύνειας που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη και η δημιουργία του ανάγεται (πιθανώς) τον 12ο αιώνα, και αποτελεί κτίσμα καθαρά Βυζαντικό με τρούλλο.

Ήταν τότε, οι ένδοξες και παλιές καλές εποχές της Κύπρου μας πριν τον πόλεμο και την τουρκική εισβολή του 1974, όπου ο κόσμος της Αμμοχώστου, ο κόσμος της Δερύνειας, του Παραλιμνίου, των γύρω χωριών αλλά και ξένοι τουρίστες κατέκλυζαν το εκκλησάκι στις 17 Ιουλίου -οπότε και εορτάζεται η γιορτή της Αγίας Μαρίνας- για προσκύνημα.

Εκεί που κάποτε οι μυρωδιές της ανθισμένης αμυγδαλιάς, της συκιάς, της ελιάς και των αμπελιών μοσχοβολούσαν, ενώ το γραφικό τοπίο με φόντο την καταγάλανη θάλασσα της Αμμοχώστου μαγνήτιζε τα βλέμματα. Εκεί που κάποτε διοργανώνονταν μεγάλα πανηγύρια και οι ντόπιοι ετοίμαζαν ψητά του φούρνου και τα μοίραζαν στους επισκέπτες. Μάλιστα, η γιορτή της Αγίας Μαρίνας σηματοδοτούσε και την έναρξη της θερινής περιόδου τότε, όπου μετά το τέλος ο κόσμος κολυμπούσε στα υπέροχα νερά του Βαρωσιού.

Το εκκλησάκι αποτελείται από δυο ιδίου μεγέθους εκκλησάκια ενωμένα που επικοινωνούν με περάσματα.

Κάθε χρόνο στη γιορτή της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου διοργανώνεται μεγάλο προσκύνημα με προσκυνητές από όλη την Κύπρο και με συνοδεία στρατιωτικής φρουράς των Ηνωμένων Εθνών και τελείται Θεία Λειτουργία, ενώ στις 16 Ιουλίου γίνεται απογευματινός εσπερινός. 

Κάτω από την εκκλησία υπάρχει μια σπηλιά όπου αναβλύζει αγίασμα με το οποίο έλουζαν τα άρρωστα παιδιά για να θεραπευτούν, κάτι το οποίο γίνεται μέχρι και σήμερα. Δίπλα ατην εκκλησία υπάρχει η λεγόμενη «παλλούρα» (ακανθώδης θάμνος) της Αγίας Μαρίνας, όπου κρεμούσαν παιδικά ρουχαλάκια ως παράκληση για να θεραπευτούν τα άρρωστα παιδιά, ενώ στο δρομάκι πιο κάτω και αριστερά θα δεις και την παθκιά της Αγίας Μαρίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι Δερυνειώτες πάνε την Καθαρά Δευτέρα στο εκκλησάκι για προσκύνημα και φαγητό πάντα υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας στους ντόπιους κατοίκους της περιοχής τη χαρά να απολαύσουν τη φύση και το υπέροχο θέαμα από το φράγμα της Αγίας Μαρίνας.

Το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας και δίπλα η «παλλούρα» (ακανθώδης θάμνος).

 

Η θάλασσα της Αμμοχώστου και στο βάθος το κρυμμένο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας

Ευχαριστίες στον Δήμο Δερύνειας για τις χρήσιμες πληροφορίες καθώς και ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δήμαρχο Δερύνειας κ. Άντρο Καραγιάννη.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close