News , Guide

Αυτές είναι οι χαλαρώσεις που θα συζητηθούν στο υπουργικό

Την ερχόμενη Πέμπτη οι ανακοινώσεις

Δημοσιεύτηκε στις 04 Απριλίου 2022

Υπομονή μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη όπου αναμένονται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις σε σχέση με χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία συνέστησε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

 Ο Yπουργός Yγείας αποκάλυψε ότι  τα δύο βασικά θέματα που θα συζητήσει στη συνάντηση που θα έχει με τη συμβουλευτική επιτροπή την  ερχόμενη Τετάρτη, είναι η κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και τη μείωση των τεστ για να συμβαδίζουν τα δεδομένα της Κύπρου με αυτά των άλλων χωρών.

Ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στη Λεμεσό μετά το πέρας της πορείας 14χλμ που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας». Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξουν χαλαρώσεις από τι στιγμή που σε άλλες χώρες της Ευρώπης καταργούνται τα μέτρα,  ο κ. Χατζηπαντέλα  είπε ότι το Υπουργείο του παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις. «Μετά χαράς βλέπω πολλές χώρες στην Ευρώπη να μην  έχουν μέτρα, αλλά πρέπει να δούμε  ότι στην Κίνα έχουν διαφορετικά μέτρα, άρα είναι κάποιες καταστάσεις που τις βλέπουμε πολύ προσεκτικά. Θέλω να αναφέρω ότι οι επιστήμονες και η συμβουλευτική επιτροπή μελετούν όλα τα δεδομένα προσεκτικά. Θα έχουμε συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένω τις εισηγήσεις τους και με βάση αυτές, θα πάνε οι ανάλογες  προτάσεις στο Υπουργικό την επόμενη Πέμπτη» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το κατά πόσον αντικείμενο συζήτησης είναι η κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η μείωση των ανιχνευτικών τεστ που διενεργούνται στην Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι « είναι τα δύο πιο σημαντικά θέματα που μας προβληματίζουν».  «Θέλω να αναφέρω όμως ότι τις αποφάσεις μας εμείς σαν χώρα τις λαμβάνουμε με βάση των δικών μας δεδομένων και όχι με βάση το τι κάνουν οι άλλες χώρες. Θέλω να σας υπενθυμίσω τα lock down που είχαν οι άλλες χώρες και εμείς δεν τα είχαμε, άρα βάσει των δικών μας δεδομένων θα λάβουμε και τις αποφάσεις» ανέφερε.

Όπως είπε, τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και πολλές φορές στο παρελθόν ενώ είχαν αποφασιστεί χαλαρώσεις,  η απόφαση άλλαξε λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων. «Πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι την Πέμπτη, αλλά να γνωρίζετε ότι θα κάνουμε ότι είναι πιο ορθό για τον κόσμο» είπε.

Σε ότι αφορά την εκδήλωση του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος Προμηθέας, ο Υπουργός εξήγγειλε την πρόθεση του Υπουργείου του να ικανοποιήσει άμεσα το πάγιο αίτημα των ασθενών για ύπαρξη ειδικών ηπατολόγων ιατρών. «Ελπίζω σε 15 μέρες να ανακοινώσουμε και να ικανοποιήσουμε ένα σημαντικό αίτημα του συνδέσμου που το ζητά εδώ και χρόνια. Να έχουμε ηπατολόγους γιατρούς στην Κύπρο, που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Εύχομαι τις επόμενες 15 μέρες να είμαστε έτοιμοι να το ανακοινώσουμε» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά την εκδήλωση η οποία αφορούσε πορεία από τον αρχαιολογικό χώρο Αμαθούντας μέχρι το παλιό λιμάνι Λεμεσού, ο Υπουργός Υγείας συνεχάρη τους διοργανωτές. Όπως είπε είχε την ευκαιρία μαζί με το σύνδεσμο Προμηθέας που είναι ένας σύνδεσμος που βοηθά του ασθενείς με προβλήματα ήπατος να περπατήσουν 14 χιλιόμετρα και να δώσουν το μήνυμα ότι «με το να αθλούμαστε βοηθούμε να έχουμε και την υγεία μας την ίδια στιγμή».

Από πλευράς της η Πρόεδρος του Συνδέσμου «Προμηθέας» Γιαννούλα Κουλλά, τόνισε ότι  «για να έχουμε καλή υγεία πρέπει να έχουμε ένα καλό ήπαρ και για να τον αποκτήσουμε πρέπει να έχουμε σημαντική βοήθεια από την διατροφή και την άθληση». Σε ότι αφορά την εξαγγελία του Υπουργού για τους ηπατολόγους ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς να υπάρχουν οι ειδικοί γιατροί να μπορούν να μας βλέπουν να μας εξετάζουν».

Εκ μέρους της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, η Βουλευτής Μαρίνα Νικολάου έκανε λόγο για δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή σε όσους είναι χρόνιοι πάσχοντες με άμεσες προσβάσεις σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close