Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Protaras Guide: Τα 50 πράγματα που πρέπει να κάνεις σε Παραλίμνι-Πρωταρά αυτό το καλοκαίρι

Προορισμός με… άποψη!

Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιουνίου 2022

Αναμφίβολα, ο Πρωταράς και κατ’ επέκταση η περιοχή του Παραλιμνίου αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς που συνδυάζουν τη φυσική ομορφιά με μία αίσθηση απαράμιλλης κομψότητας. Ξεκινώντας βόρεια, από τις μαγευτικές παραλίες του Κάππαρη και καταλήγοντας νότια, στο κρατικό δάσος του Κάβο Γκρέκο, η περιοχή του Παραλιμνίου έχει να προσφέρει αμέτρητες επιλογές ακόμη και στους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

Παραλίες
Όσο και να περιγράψει κανείς τις διάσημες -σε όλο τον κόσμο- παραλίες του Πρωταρά, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη μοναδική εμπειρία μιας βουτιάς στα καταγάλανα νερά του Fig Tree Bay, της παραλίας Βρύση ή του Κόννου. Μάλιστα, η τελευταία είναι ίσως από τις ελάχιστες παραλίες του νησιού που συνδυάζουν το μοναδικό στοιχείο του ανέγγιχτου κρατικού δάσους του Κάβο Γκρέκο, το οποίο καταλήγει μέχρι την ξανθή άμμο της γραφικής αυτής παραλίας.

Όταν, όμως, αναφέρεται κανείς στον Πρωταρά, δεν μπορεί να παραλείψει να αναφέρει και τη διάσημη παραλία του Fig Tree Bay, η οποία, σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό οδηγό Trip Advisor, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 25 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης για το 2022. Με τα καθαρά, ρηχά νερά της και την ψιλή, χρυσή της άμμο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο στους ντόπιους όσο και στους ξένους τουρίστες, ενώ η βραχονησίδα που υπάρχει σε μικρή απόσταση από την ακτή συμβάλλει στο ειδυλλιακό τοπίο και αποτελεί την ίδια στιγμή σημείο εξερεύνησης για μικρούς και μεγάλους. Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραλία πήρε το όνομά της από τη συκιά που υπάρχει στο πίσω μέρος της παραλίας, την οποία έφεραν μαζί τους οι κατακτητές από την ανατολή τον 17ο αιώνα.

Δίπλα στην παραλία Fig Tree Bay, βρίσκεται η μεγαλύτερη παραλία του Πρωταρά με μήκος 1 χιλιόμετρο. Η παραλία Βρύση, αν και πολλοί τη γνωρίζουν με τα ονόματα των παρακείμενων ξενοδοχείων, αποτελεί και μία από τις ελάχιστες παραλίες παγκύπρια που παρέχουν πλήρη προσβασιμότητα σε Άτομα με Αναπηρία. Συγκεκριμένα παρέχει χώρους στάθμευσης με θέσεις για ΑμεΑ, ράμπες τόσο προς την παραλία όσο και για την είσοδο στο νερό, το πρωτοποριακό αυτόνομο σύστημα θαλάσσιας πρόσβασης ΑμεΑ (Seatrack), αμαξίδιο θαλάσσης και τουαλέτες για ΑμεΑ. Η συγκεκριμένη παραλία μαζί με άλλες δέκα παραλίες του Πρωταρά καθώς και επτά παραλίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης της Ελλάδας, έχουν ενταχθεί στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ‘Ερμής 2, Τουρισμός Χωρίς Εμπόδια για Όλους’. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου με κύριο δικαιούχο την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου και Δικαιούχους τον Δήμο Παραλιμνίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με στόχο τη δημιουργία οδηγού προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα κίνησης καθώς και εγκατάσταση σε παραλίες που παρουσιάζουν έντονη τουριστική κίνηση, ειδικών υποδομών πρόσβασης για άτομα με προβλήματα κίνησης. Μπορεί κανείς να βρει τις έντεκα προσβάσιμες παραλίες του Δήμου Παραλιμνίου καθώς και τον χρήσιμο οδηγό προσβασιμότητας στην ιστοσελίδα pamepantou.eu.

Το 2021 ο Δήμος Παραλιμνίου κατάφερε να κερδίσει δώδεκα Γαλάζιες Σημαίες, οι οποίες καταδεικνύουν την ποιότητα των νερών κολύμβησης, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση, καθώς και την ασφάλεια και ορθή διαχείριση των παραλιών, ενώ για το 2022 απονεμήθηκαν 17 συνολικά σημαίες, αποδεικνύοντας ότι ο Δήμος Παραλιμνίου δίνει έμφαση τόσο στην ασφάλεια των λουομένων όσο και στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών καθώς και στην αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού. Ανάμεσα στις παραλίες, στις οποίες κυματίζει η Γαλάζια Σημαία, βρίσκονται και οι γνωστές, πλέον, παραλίες στην περιοχή του Κάππαρη, όπως η ομώνυμη παραλία και η παραλία Σκουταρόσπηλιοι.

Ξεχωρίζει, βέβαια, η παραλία της Αγίας Τριάδας, εκεί όπου βρίσκεται το ομώνυμο ξωκλήσι καθώς και το μικρό αλιευτικό καταφύγιο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη αποτελεί την πρώτη παραλία χωρίς πλαστικό, τίτλος ο οποίος απονεμήθηκε το 2021 από το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Έργο ‘Keep our Sand and Sea Plastic Free’ σε συνεργασία με τον Δήμο Παραλιμνίου. Στην παραλία τοποθετήθηκε, μεταξύ άλλων, ψύκτης νερού που προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες δωρεάν, παγωμένο και φιλτραρισμένο νερό, ενώ υπάρχει περιοχή καπνιστών, μιας και τα αποτσίγαρα είναι το πρώτο απόρριμμα που συλλέγεται από τις παραλίες σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και ενημερωτικές πινακίδες σε περίοπτα σημεία της παραλίας που καθοδηγούν τους επισκέπτες στο πώς να συμβάλουν ενεργά στη λύση και όχι στο πρόβλημα με απλά βήματα. Τοποθετήθηκε, επίσης, και η χελώνα ‘Καλυψώ’, ένα έργο το οποίο εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης Βαγγέλης Ευαγγέλου και δημιουργήθηκε από πλαστικά απορρίμματα που συλλέχθηκαν από εκστρατείες καθαριότητας της παραλίας και του βυθού ενθαρρύνοντας την απόρριψη και ανακύκλωση πλαστικών μίας χρήσης.

Ξεχωρίζουν, βέβαια, και οι παραλίες Λούμα, Περνέρα και Ποτάμι, στην περιοχή Περνέρα του Πρωταρά, οι οποίες διακρίνονται για την καθαρότητα των νερών τους, τη λεπτή άμμο, καθώς και για τις δεκάδες παρακείμενες επιλογές που έχει ο επισκέπτης όσον αφορά στην εστίαση και στη διασκέδαση.

Από τις παραλίες που αξίζει να ανακαλύψει κανείς είναι και η Βυζακιά και η Λουμπαρδί καθώς και η μαγευτική περιοχή Νησσιά, η οποία φημίζεται από ντόπιους και ξένους επισκέπτες ως σημείο καταδύσεων. Μιλώντας για καταδύσεις, δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί και στον γνωστό τεχνητό ύφαλο που έχει δημιουργηθεί μετά τη βύθιση του ναυαγίου Νέμεσις στα ανοικτά της παραλίας Βρυσούδια.

Αξιοθέατα
Ανάμεσα στα πιο γνωστά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής του Παραλιμνίου, είναι και το ξωκλήσι των Αγίων Σαράντα, στην περιοχή ‘Φανός’. Πρόκειται για ένα ξωκλήσι το οποίο βρίσκεται κτισμένο σε ένα σπήλαιο, με ένα πετρόκτιστο τρούλο στην κορυφή και με ψήγματα αγιογραφιών, τα οποία ανάγονται μέχρι και στον 12ο αιώνα.

Ανάμεσα στα ξωκλήσια που αξίζει κανείς να ανακαλύψει, περιλαμβάνεται και η Παναγιώτισσα, η οποία βρίσκεται κτισμένη στα υψώματα του Πρωταρά. Μάλιστα, οι πρόσφατες εργασίες ανακαίνισης της εκκλησίας έφεραν στο φως αρχαιότητες που ανάγονται στην ελληνιστική περίοδο και οι οποίες αναφέρονται στον τελευταίο βασιλιά της Σαλαμίνας Νικοκρέοντα και στη βασιλεία του αυτοκράτορα Ηράκλειτου, καθώς και θεμέλια αρχαίας βασιλικής που ανάγεται στον 6ο αιώνα μ.Χ. Αξίζει να αναφερθεί ότι πίσω από το παράθυρο του ιερού, εντοπίστηκαν και τα οστά του πατρός Ζαχαρία, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, μαρτύρησε από τους Οθωμανούς προς το τέλος του 17ου αιώνα.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την ιστορία του Παραλιμνίου είναι και το λιμάνι της Λεύκολλας, το οποίο κατέγραψε ο Στράβων και στο οποίο έχουν βρεθεί μεγάλος αριθμός τάφων, μέλη αγαλμάτων και επιγραφές επικαλούμενες τον Απόλλωνα. Το όνομα της Λεύκολλας έχει συνδεθεί και με μία καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου ναυμαχία, το 306 π.Χ., κατά την οποία εκατοντάδες από τα πλοία που συμμετείχαν, ναυάγησαν στην περιοχή. Πρόσφατα στην περιοχή έγινε, μάλιστα, και μια σπουδαία ανακάλυψη, ενός ναυαγίου των ρωμαϊκών χρόνων, με φορτίο με εμπορικούς αμφορείς, πιθανότατα από τη Συρία και την Κιλικία.

Ανάμεσα στα γνωστά αξιοθέατα του Πρωταρά, και η περίφημη Σπηλιά του Κύκλωπα, μία φυσική σπηλιά ανάμεσα σε βράχους, πλησίον της παραλίας Κόννος, στην οποία υπάρχουν σημάδια ζωής που ανάγονται στην προ-νεολιθική εποχή. Το όνομα του σπηλαίου προέρχεται από τη μυθολογία, η οποία αναφέρει ότι το σπήλαιο κατοικήθηκε από μία οικογένεια κυκλώπων που ναυάγησε στο νησί μετά από θαλασσοταραχή. Η περιοχή αποτελεί και σπουδαίο καταδυτικό σημείο, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ίσως κάποτε κοντά στο σημείο υπήρχε κτισμένο το ιερό της Ακραίας Αφροδίτης το οποίο κατέγραψε κατά τις περιηγήσεις του ο Έλληνας γεωγράφος, φιλόσοφος και ιστορικός Στράβων.

Τι να ανακαλύψεις
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας επισκέπτης στο Παραλίμνι, καθώς και στις τουριστικές περιοχές του Κάππαρη, της Περνέρας και του Πρωταρά, κάθε φορά θα έχει κάτι καινούργιο να ανακαλύψει, είτε αυτό αφορά σε μία γνωστή ή και μία κρυμμένη παραλία, μία παραδοσιακή ταβέρνα στο κέντρο του Παραλιμνίου ή μία γνωστή ψαροταβέρνα δίπλα στο κύμα, μία πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα με όλες τις ανέσεις ή ένα γραφικό κατάλυμα με θέα τη θάλασσα, μία καταδυτική ανακάλυψη στα πεντακάθαρα νερά του Πρωταρά ή μία οδοιπορία στο δάσος στον Κόννο και στον Φανό, μία επίσκεψη στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία ή μία χαλαρωτική βόλτα στην πλατεία του Πρωταρά. Μάλιστα, ο Δήμος Παραλιμνίου φροντίζει τις ανακαλύψεις αυτές να τις κάνει ακόμη πιο εύκολες και προσβάσιμες, αφού ολοκληρώνεται σιγά-σιγά και το μεγάλο έργο της ανακατασκευής της λεωφόρου Κάππαρη. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν οι τρεις φάσεις του παραλιακού πεζοδρόμου που σήμερα ενώνει το
αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Νικολάου με την παραλία Fig Tree Bay, ενώ σύντομα θα αποτελεί έναν ενιαίο παραλιακό πεζόδρομο που θα ξεκινάει από την Αγία Τριάδα και θα καταλήγει μέχρι την παραλία του Κόννου και θα ενώνεται, κατ’ επέκταση, και με το αστικό κέντρο του Παραλιμνίου.

Παράλληλα, δεν λείπουν και οι μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή, καθώς το μεγαλεπήβολο αναπτυξιακό έργο της Μαρίνας Παραλιμνίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το κόστος του θα ανέλθει στα 110 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην κυπριακή οικονομία γενικότερα.

Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι ο Δήμος Παραλιμνίου ετοιμάζει σε συνεργασία με τη Νεολαία Παραλιμνίου πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με αυτές που ξεχωρίζουν να είναι το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου, το MoonWalk, η μεγάλη συναυλία την Κυριακή του Κατακλυσμού καθώς και άλλες εκδηλώσεις.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close