Δημοσιεύτηκε στις 08 Ιουλίου 2022
Στην παρουσία του Πρώτου Υφυπουργού Πολιτισμού της Κύπρου Γιάννη Τουμαζή δόθηκε την Τετάρτη 6 Ιουλίου, στη μαγευτική ατμόσφαιρα του Αρχαίου Ωδείου Πάφου, η πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, με τον εμβληματικό Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, που καθήλωσε τους παρευρισκόμενους, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά το υψηλό καλλιτεχνικό και οργανωτικό επίπεδο του θεσμού.

Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο νέος Υφυπουργός Πολιτισμού κος Γιάννης Τουμαζής ο οποίος τόνισε ότι το Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος έχει καταφέρει να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί με τρόπο ώστε να θεωρείται πλέον βασικός πυλώνας και αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της Κύπρου.

Έχει δε αγκαλιαστεί γενναιόδωρα από την κοινωνία μας η οποία δίνει αθρόα το παρόν της κάθε χρόνο στις παραστάσεις, καταδεικνύοντας περίτρανα ότι αποτιμά το Φεστιβάλ σε βασικό μέσο καλλιέργειας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.
Σήμερα, το Φεστιβάλ είναι ο καρπός της συνέργειας μεταξύ του Υφυπουργείου Πολιτισμού, του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Αποτελεί δε την πραγμάτωση ενός σημαντικού στόχου του Υφυπουργείου Πολιτισμού που είναι η παροχή ευκαιριών πρόσβασης σε σύγχρονο, αναβαθμισμένο και ποιοτικό πολιτιστικό προϊόν σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες του τόπου μας, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια.

Την ίδια στιγμή σημείωσε, ως μέρος των πολλαπλών θετικών του αποτελεσμάτων, το μέγεθος και το επίπεδο του εν λόγω θεσμού αποκαλύπτει την κρυμμένη δυναμική του τόπου μας όσον αφορά την ανάληψη και παρουσίαση ποικίλου είδους πολιτιστικών εκδηλώσεων, διαδραματίζοντας επίσης καθοριστικό ρόλο στην προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, στην καλλιέργεια και ενδυνάμωση της παιδείας, στον εμπλουτισμό του ποιοτικού τουριστικού μας προϊόντος και στη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων με άλλες χώρες.
Με βασική προτεραιότητα, τη σύνδεση της κληρονομιάς του αρχαίου δράματος με τη σύγχρονη παραστατική δημιουργία το Φεστιβάλ κατάφερε στην πορεία να γίνει σημείο συνάντησης και διαλόγου, χώρος φιλοξενίας και υποδοχής διεθνών δημιουργών, πλατφόρμα ανακάλυψης και δημιουργίας τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου Βαρνάβας Κυριαζής.

Συνολικά πέντε παραγωγές συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που συνδιοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Υφυπουργείο Τουρισμού.
Η επετειακή διοργάνωση του 25ου «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», που πραγματοποιείται από τις 6 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου 2022, περιλαμβάνει πέντε υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου παραγωγές με σύγχρονη αισθητική και καλλιτεχνική προσέγγιση πάνω στο αρχαίο ελληνικό δράμα, από σημαντικούς θεατρικούς οργανισμούς. Οι παραγωγές θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ και στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου.
Ακολουθεί το πρόγραμμα του φεστιβάλ:
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ & ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ MESS, Βοσνία και Ερζεγοβίνη
ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ του Σοφοκλή
Παρασκευή, 8 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους
ΑTALAYA TEATRO, Ισπανία
ΗΛΕΚΤΡΑ.25 βασισμένο στο έργο των Σοφοκλή και Ευριπίδη
Σάββατο, 16 Ιουλίου │ Αρχαίο Ωδείο Πάφου
Δευτέρα, 18 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ, Ελλάδα
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ του Αισχύλου
Παρασκευή, 22 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Σάββατο, 23 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Με αγγλικούς υπέρτιτλους
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΛΕΝΗ του Ευριπίδη
Παρασκευή, 29 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Σάββατο, 30 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Με αγγλικούς υπέρτιτλους
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΙΑΣ του Σοφοκλή
Παρασκευή, 5 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Σάββατο, 6 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Με αγγλικούς υπέρτιτλους
Σχετικά
«Το Ημερολόγιο ενός Τρελού» επιστρέφει στην Πάφο σχεδόν 20 χρόνια μετά
Ο Μάριος Ιωάννου και η Στέφανη Νεοφύτου παρουσιάζουν το εμβληματικό έργο του Νικολάι Γκόγκολ σε μια σύγχρονη εκδοχή στην κυπριακή διάλεκτο, με ελεύθερη είσοδο
«Φαίδων ή Ίλιγγος»: Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ συναντά τον Πλάτωνα στη Λευκωσία
Ο Ανδρέας Αραούζος μεταφέρει το σπαρακτικό κείμενο της σπουδαίας Γαλλίδας συγγραφέως στην εξωτερική πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας για δύο μόνο παραστάσεις.
H Aθήνα βλέπει κυπριακό θέατρο: 3 κυπριακές παραγωγές στο Εθνικό Θέατρο Ελλάδας
Η "Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου", η οποία θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Δίπυλον (Κάτω Χώρος), από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026
Ο «Ίων» του ΘΟΚ ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί το αινιγματικό έργο του Ευριπίδη, σε μια παράσταση για την ταυτότητα, την καταγωγή και την αγωνιώδη ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει κάπου
«Ανάμεσα σε δύο ήλιους»: Ένας βιωματικός μονόλογος για όσα μένουν όταν κάποιος απουσιάζει με τον Θανάση Δρακόπουλο
Μια σύντομη αλλά πυκνή θεατρική διαδρομή ανάμεσα στη μνήμη, την απώλεια και το φως
«Ο Πατέρας» επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων στο Θέατρο Δέντρο
Ο Σταύρος Λούρας πρωταγωνιστεί στο πολυβραβευμένο έργο του Φλόριαν Ζελέρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη
«Το Βουνί» επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων σε Λευκωσία και Λεμεσό
Το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα της Λουίζας Παπαλοΐζου ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Μαρίας Κυριάκου
Το βραβευμένο «Brandy Sour» ζωντανεύει στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας
Το μυθιστόρημα της Κωνσταντίας Σωτηρίου παρουσιάζεται για μία μόνο βραδιά ως σκηνοθετημένο θεατρικό αναλόγιο με ζωντανή μουσική, στον απόηχο του ιστορικού Λήδρα Πάλας.
Όλα έτοιμα για το 10ο ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ
Το επετειακό φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του στις 28 & 29 Αυγούστου στη Γιαλιά
Οι sold out «Βλαβερές συνέπειες του καπνού» επιστρέφουν στο Θέατρο Δέντρο
Το ανατρεπτικό έργο της Λένας Κιτσοπούλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, ανεβαίνει ξανά στη Λευκωσία για οκτώ περιορισμένες παραστάσεις τον Σεπτέμβριο.
Τρεις επιπλέον παραστάσεις για το Αντικριστό του Φώτη Γεωργίδη
H κωμικοτραγική σάτιρα του Φώτη Γεωργίδη περιοδεύει
Η θρυλική Comédie-Française έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο με «Το γεγονός»
Η Françoise Gillard μεταφέρει στη σκηνή το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό έργο της Νομπελίστριας Annie Ernaux, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας.