Θέατρο , News

Mε «Οιδίποδα Τύραννο», η πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Μαγευτική ατμόσφαιρα στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου

Δημοσιεύτηκε στις 08 Ιουλίου 2022

Στην παρουσία του Πρώτου Υφυπουργού Πολιτισμού της Κύπρου Γιάννη Τουμαζή δόθηκε την Τετάρτη 6 Ιουλίου, στη μαγευτική ατμόσφαιρα του Αρχαίου Ωδείου Πάφου, η πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, με τον εμβληματικό Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, που καθήλωσε τους παρευρισκόμενους, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά το υψηλό καλλιτεχνικό και οργανωτικό επίπεδο του θεσμού.

N_M_0108.JPG

Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο νέος Υφυπουργός Πολιτισμού κος Γιάννης Τουμαζής ο οποίος τόνισε ότι το Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος έχει καταφέρει να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί με τρόπο ώστε να θεωρείται πλέον βασικός πυλώνας και αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της Κύπρου.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΜΑΖΗΣ.JPG

Έχει δε αγκαλιαστεί γενναιόδωρα από την κοινωνία μας η οποία δίνει αθρόα το παρόν της κάθε χρόνο στις παραστάσεις, καταδεικνύοντας περίτρανα ότι αποτιμά το Φεστιβάλ σε βασικό μέσο καλλιέργειας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

Σήμερα, το Φεστιβάλ είναι ο καρπός της συνέργειας μεταξύ του Υφυπουργείου Πολιτισμού, του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Αποτελεί δε την πραγμάτωση ενός σημαντικού στόχου του Υφυπουργείου Πολιτισμού που είναι η παροχή ευκαιριών πρόσβασης σε σύγχρονο, αναβαθμισμένο και ποιοτικό πολιτιστικό προϊόν σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες του τόπου μας, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΜΑΖΗΣ - ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ - ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.JPG

Την ίδια στιγμή σημείωσε, ως μέρος των πολλαπλών θετικών του αποτελεσμάτων, το μέγεθος και το επίπεδο του εν λόγω θεσμού αποκαλύπτει την κρυμμένη δυναμική του τόπου μας όσον αφορά την ανάληψη και παρουσίαση ποικίλου είδους πολιτιστικών εκδηλώσεων, διαδραματίζοντας επίσης καθοριστικό ρόλο στην προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, στην καλλιέργεια και ενδυνάμωση της παιδείας, στον εμπλουτισμό του ποιοτικού τουριστικού μας προϊόντος και στη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων με άλλες χώρες.

Με βασική προτεραιότητα, τη σύνδεση της κληρονομιάς του αρχαίου δράματος με τη σύγχρονη παραστατική δημιουργία το Φεστιβάλ κατάφερε στην πορεία να γίνει σημείο συνάντησης και διαλόγου, χώρος φιλοξενίας και υποδοχής διεθνών δημιουργών, πλατφόρμα ανακάλυψης και δημιουργίας τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου Βαρνάβας Κυριαζής.

ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ.JPG

Συνολικά πέντε παραγωγές συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που συνδιοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Η επετειακή διοργάνωση του 25ου «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», που πραγματοποιείται από τις 6 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου 2022, περιλαμβάνει πέντε υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου παραγωγές με σύγχρονη αισθητική και καλλιτεχνική προσέγγιση πάνω στο αρχαίο ελληνικό δράμα, από σημαντικούς θεατρικούς οργανισμούς. Οι παραγωγές θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ και στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ & ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ MESS, Βοσνία και Ερζεγοβίνη

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ του Σοφοκλή

Παρασκευή, 8 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

ΑTALAYA TEATRO, Ισπανία

ΗΛΕΚΤΡΑ.25 βασισμένο στο έργο των Σοφοκλή και Ευριπίδη

Σάββατο, 16 Ιουλίου │ Αρχαίο Ωδείο Πάφου

Δευτέρα, 18 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ, Ελλάδα

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ του Αισχύλου

Παρασκευή, 22 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Σάββατο, 23 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΛΕΝΗ του Ευριπίδη

Παρασκευή, 29 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Σάββατο, 30 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΙΑΣ του Σοφοκλή

Παρασκευή, 5 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Σάββατο, 6 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close