28 September-28 October 2022
Επόμενες Εκθέσεις , Τέχνη

Πάμε στην έκθεση ζωγραφικής του Κυπριανού Δημοσθένους

"Badly Scripted" στην Gallery K

Δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2022

Η Gallery K θα φιλοξενήσει την πρώτη ατομική έκθεση του ταλαντούχου νέου καλλιτέχνη Κυπριανού Δημοσθένους με τίτλο Badly Scripted μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου και 28 Οκτωβρίου 2022 στο χώρο της γκαλερί στη Λευκωσία. Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 7:30 μ.μ.

«’Εχοντας μόλις ζήσει μια παγκόσμια πανδημία που εμπόδισε την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες για πολλούς ανθρώπους των τεχνών, προσπαθούμε εμφαντικά να βοηθήσουμε τους καλλιτέχνες μετά από αυτή την δύσκολη παύση και την απώλεια που βίωσαν» αναφέρει η κυρία Δημητρίου στο Εισαγωγικό της Σημείωμα στον Κατάλογο της Έκθεσης. «Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι το χάρισμα που μπορεί να έχει ένας νέος Κύπριος καλλιτέχνης θα μπορέσει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.»

41.Badly scripted play 70 x 70 cm.jpg

Η Έκθεση
Η έκθεση συγκεντρώνει περισότερα από 60 συναρπαστικά έργα οργανωμένα σε διαφορετικές θεματικές ενότητες. Ο επιμελητής της έκθεσης Λευτέρης Ιωαννίδης αναφέρει: «Ο Κυπριανός κινείται ελεύθερα από το γκροτέσκο στο συναρπαστικό συνδυάζοντας επιδέξια διαφορετικά στοιχεία από την κινηματογραφική κουλτούρα, τη μυθολογία, τον σουρεαλισμό και τα δεινά του πολέμου. Προσφέρει έτσι μια τολμηρή θέαση της ανθρώπινης κατάστασης την οποία καλείται να ερμηνεύσει ο θεατής.»

Επί της ουσίας ο Κυπριανός εστιάζει το καλλιτεχνικό του πάθος στην ανθρώπινη φιγούρα την οποία αποδίδει μέσα από διαφορετικούς ρόλους και ταυτότητες. Όπως λέει ο ίδιος, ένα από τα θέματα που τον απασχολούν είναι η δυαδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, στοιχείο ιδιαίτερα έντονο στα έργα Witness και Alex για τα οποία θα μπορούσε κανείς να πει ότι διερευνούν την υπέρβαση από τα καθιερωμένα φύλα και την σχέση των τελευταίων με τα παραδοσιακά πολιτιστικά πρότυπα.

Αυτή η έντονη «αταξία» ανάμεσα σε καθιερώμενες ταυτότητες, η οποία απορρέει από την μεγάλη συζήτηση του 21ου αιώνα για τον επανακαθορισμό της ταυτότητας των φύλων γίνεται επίσης εμφανής στο έργο Badly Scripted, το οποίο έχει δώσει το όνομα του στην Έκθεση. Στο σουρεαλιστικό αυτό έργο, η ταυτότητα επαναπροσαρμόζεται μέσα από μεταμορφωτικές διαδικασίες και συμβολισμούς επιτυγχάνοντας μια αρμονική συνύπαρξη με τον περιβάλλοντα χώρο και διαμορφώνοντας μια σύγχρονη εννοιολογική πρόταση.

1.Alex 25 X 20 cm.jpg

Ο Καλλιτέχνης
Badly Scripted είναι η πρώτη ατομική έκθεση του Κυπριανού Δημοσθένους ο οποίος ζει στο Λονδίνο. Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1996. Αποφοίτησε με πτυχίο Καλών Τεχνών από το Πανεπιστήμιο Δημιουργικών Τεχνών του Canterbury το 2019 και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (Distinction) στις Θεατρικές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο του Middlesex. Διαθέτει επίσης Πιστοποιητικό Κινηματογραφίας από την Ακαδημία Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Ο ίδιος λέει για το έργο του:
“Εξερευνώ σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης και της δυαδικότητας της ενώ παράλληλα ταυτίζομαι και με το σουρεαλιστικό κίνημα. Ταυτόχρονα, στα έργα που αποτυπώνουν τη σκληρότητα του πολέμου προβάλλω τους δικούς μου φόβους και αγωνίες.»

28.The Witness 60 x 90 cm.jpg

Ο Κατάλογος
Την Έκθεση συνοδεύει εκτενής εικονογραφημένος κατάλογος με τον σχεδιασμό των Εκδόσεων Εν Τύποις υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Λευτέρη Ιωαννίδη και κείμενα της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου και της Art Editor Μαρίνας Manzhosoff Στεφανίδη. Ο κατάλογος της Έκθεσης βρίσκεται αναρτημένος στον ιστότοπο της Gallery K, www.gallerykcyprus.com

Ημερομηνία και ώρες λειτουργίας
28 Σεπτεμβρίου – 28 Οκτωβρίου
Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή, 9 π.μ. – 2 μ.μ. & 4 μ.μ. – 7 μ.μ.
Τετάρτη, Σάββατο, 9 π.μ. – 5 μ.μ.
Δευτέρα & Κυριακή κλειστά

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close