Δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2022
Υπάρχουν στιγμές που οι δυσκολίες στη ζωή μπορεί να σε οδηγήσουν σε πολύ όμορφα μονοπάτια -από ό,τι φαντάζεσαι-, φτάνει να πιστέψεις στο όνειρο και να εργαστείς για αυτό που αγαπάς. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η ιστορία του Σύριου-Λιβανέζου Ζαχάρ Μαζέρ Μπασί που λόγω του πολέμου στη Συρία όπου ζούσε, αναγκάστηκε να μετακομίσει για λίγο καιρό στους συγγενείς του στο Λίβανο πριν αποφασίσει να έρθει στην Κύπρο, περίπου έξι χρόνια τώρα. Στην αρχή έκανε αρκετές δουλειές για να επιβιώσει μέχρι που ρίσκαρε να ανοίξει μαζί με τα αδέλφια του και κυρίως με τον γαμπρό του Αχνάτ Κατάν -σύζυγο της αδελφής του-, ένα ζαχαροπλαστείο αφιερωμένο στα λιβανέζικα-συριακά γλυκά. Μια τέχνη την οποία γνώριζε πολύ καλά από τη Συρία.
Είχε σκεφτεί ότι ο Κύπριος αγαπά τα μεσανατολίτικα γλυκά και τα μπακλαβαδάκια, ενώ είχε εντοπίσει την απουσία ενός αυθεντικού μαγαζιού που να φτιάχνει γνήσια λιβανέζικα γλυκά. Έτσι δημιούργησε το "Master Sweets".

Το πρώτο κατάστημα άνοιξε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου στην Πάφο. Η αγάπη του κόσμου το βοήθησε να ανθοφορήσει τόσο που στη συνέχεια δημιούργησε πρόσφατα και ένα δεύτερο, φωτεινό, μινιναλιστικό μαγαζί με ιδιαίτερο class και κομψότητα στην κοσμοπολίτικη λεωφόρο Σταυρού στη Λευκωσία.
Αυτό που κάνει τις λιχουδιές του Ζαχάρ να ξεχωρίζουν είναι ότι φτιάχνει από μόνος του το φύλλο του μπακλαβά ενώ όλα του τα γλυκά τα αλείβει και τα περιλούζει με διαυγασμένο βούτυρο γάλακτος, το ghee, δίνοντάς τους έτσι περισσότερο άρωμα και αυθεντική μεσανατολίτικη γεύση.
Στα καταστήματά του θα βρεις διάφορα ήδη μπακλαβαδάκια και καντεϊφάκια παραγεμισμένα με pistachios, αμύγδαλο, καρύδι ή cashew nuts, ακόμα και με γεύση φύλλου φράουλας και σοκολάτας. Επίσης ποικιλία από σάμαλι με διάφορα είδη ξηρών καρπών, μαχαλεπί απλό, με σοκολάτα ή φράουλα, ρυζόγαλο, λατρεμένο εκμέκ κανταΐφι, λιβανέζικα μπισκότα βουτύρου, μαμούλια με χαλεπιανά, καρύδια, αμύγδαλα και φοινίκια, λιβανέζικο γαλακτομπούρεκο με άρωμα μαστίχας, ακόμα ρολάκια τυριού και kunafa -το γνωστό σιροπιαστό κανταΐφι με τυρί.

Τον χειμώνα ο Ζαχάρ συνηθίζει να παρασκευάζει λουκουμάδες, μπόμπες και ένα είδος πιατελάκι με ξηρούς καρπούς και κανταΐφι. Δημιουργεί παράλληλα κεραστικά για βαφτίσεις και γάμους μέχρι και λουκούμια λιβανέζικου τύπου. Το κατάστημα στη Σταυρού στον Στρόβολο θα διαθέτει σε λίγο καιρό καναπέδες και τραπεζάκια όπου θα μπορείς να καθίσεις και να απολαύσεις σερβίρονται ζεστό kunafa, επίσης μπακλαβαδάκια και κανταϊφάκια (€23 το κιλό) και σάμαλι με παγωτό (σκέτα ή με ξηρούς καρπούς €12-€15 το κιλό).
Πρόκειται για μαγαζιά που σε ταξιδεύουν κυριολεχτικά στη γλύκα της Μέσης Ανατολής και επιθυμείς να τα κάνεις σίγουρα το δεύτερό σου σπίτι. – Ξένια Τσιαμαντά
(22260007) Λεωφόρος Σταυρού 76, Στρόβολος, Λευκωσία. Δ-Κ 10.00-22.00/ (26654258) Λεωφόρος Ελλάδος 62, Πάφος. Δ-Κ 10.00-22.00 και τα καλοκαίρια μέχρι τις 23.00. Πληρ. 96152280.
Σχετικά
Η Λευκωσία υποδέχεται (αύριο) τη Margherita Pizza Artigianale
Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη νέα άφιξη στην πόλη
Βιώσαμε μια νέα γαστρονομική εμπειρία στο Nobilius by the Stars
Ένα νέο εστιατόριο υψηλής αισθητικής στον ουρανό της Λευκωσίας
Μεζεδάκια στο βουνό πλάι στο τζάκι σε 8 όμορφα ταβερνάκια
Τα χιόνια και οι χαμηλές θερμοκρασίες μας φέρνουν να γευματίζουμε με θαλπωρή πλάι στο τζάκι
Γιορτινή ατμόσφαιρα και νέες γεύσεις στην PizzaExpress
Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν το Festive Menu, το οποίο περιλαμβάνει αγαπημένες signature επιλογές από πίτσες και ορεκτικά
TasteAtlas: Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική, και δεν είναι η χωριάτικη
Το TasteAtlas ανέδειξε τις καλύτερες σαλάτες του κόσμου για το γαστρονομικό έτος 2025/2026 και στην κορυφή βρίσκεται μια αγαπημένη ελληνική
Ξεχωριστό lunch για τους Πρωταθλητές Ευρώπης του Euro 2004 στη Λεμεσό
Το μενού που ετοίμασε η ομάδα του εστιατορίου Maison Anemi ειδικά για την περίσταση
Κλείσε τραπέζι στις 8 τελευταίες νέες αφίξεις της χρονιάς
Από την urban Λευκωσία και τις διεθνείς κουζίνες μέχρι δημιουργικές εμπειρίες σε Λεμεσό, οι πιο πρόσφατες πρεμιέρες που αξίζει να βάλεις στη foodie λίστα σου
Taste Atlas: Αποκαλύφθηκε η καλύτερη κουζίνα στον κόσμο
Σε ποια θέση βρίσκεται η ελληνική κουζίνα και πού η κυπριακή
Viral συνταγές 2025: Τι αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες στη Google;
Τι έψαξαν (και μαγείρεψαν) περισσότερο οι Έλληνες το 2025; Η λίστα με τα πιο viral πιάτα
H Λευκωσία απολαμβάνει BBQ από τον Jeffrey Hoffens στο υπέροχο COOKNOOK
Το σκηνικό; Καπνός, φωτιά, λαχταριστές μυρωδιές και το πάθος για καλό ψήσιμο
Κυπριακό ξενοδοχείο στη λίστα με τα κορυφαία διεθνώς στην εμπειρία πρωινού
Διεθνής Διάκριση για το Hilton Nicosia, στην Έγκωμη!
Η νέα καφετέρια της Λευκωσίας, θα λειτουργεί από νεαρούς ενήλικες με αυτισμό
Η πρώτη κυπριακή επιχείρηση κοινωνικού έργου, η οποία έχει στο επίκεντρό της την κοινωνική ένταξη