Δημοσιεύτηκε στις 03 Οκτωβρίου 2022
Η γκαλερί Stand in Line συνεχίζει τις αφιερωματικές εκθέσεις σε δημιουργούς που έχουν δοκιμαστεί με αξιώσεις στο καλλιτεχνικό στερέωμα και χτίζουν στέρεα το όνομά τους έξω από τα ελληνικά σύνορα.
Την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022 στις 19.00, εγκαινιάζεται ατομική έκθεση της ταλαντούχας Ελληνίδας καλλιτέχνιδας Γωγώς Ιερομονάχου με τίτλο «ALS Ig KAN». Στην έκθεση θα παρουσιαστούν πρόσφατα έργα ζωγραφικής. Η έκθεση θα διαρκέσει από 7 μέχρι 29 Οκτωβρίου.
Η Γωγώ Ιερομονάχου γεννήθηκε στην Κάλυμνο. Είναι πτυχιούχος του μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Α.Σ.Κ.Τ. από την οποία αποφοίτησε με άριστα το 2016, έχοντας μαθητεύσει δίπλα στους Α. Αντωνόπουλο, Μ. Μανουσάκη, Γ.Καζάζη, Τ. Πατρασκίδη και Π. Σάμιο.
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Κύπρο και στο Εθνικό Ιστορικό μουσείο. Έχει παρουσιάσει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Κύπρο και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Ο έγκριτος ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς αναφέρει για την Γωγώ: «Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσ’ του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια» έχει γράψει ο Όσκαρ Ουάιλντ. Η Γωγώ Ιερομονάχου μεταφέρει στο τελάρο σαν αλήθεια το πρόσωπο του γυναικείου ψυχισμού. Γυναίκες νεότερες, μεγαλύτερες, ανεπαρκείς, βασανισμένες, σκληρές, μισητές, γοητευτικές, όλες διεκδικούν το βλέμμα μας και ενδύονται τα πρόσωπα που τους δίνει η ζωγράφος από το «βεστιάριο» της φαντασίας της. Ακόμη και τα ανδρικά της πορτρέτα προβάλλουν μνημειακά αλλά πάντως ρευστά, ως να γεννήθηκαν από «το πλευρό του Αδάμ», πρόσωπα που, ίσως, αποζητούν τη γυναικεία ματιά για να ολοκληρωθούν.
Η τελευταία ενότητα έργων της Ιερομονάχου έγινε μέσα στη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας. Ταξίδεψε από την Αθήνα στη Λευκωσία και πρόκειται να παρουσιαστεί πρώτη φορά σε ευρύ κοινό. Η Γωγώ Ιερομονάχου «σκάβει» επάνω στο τελάρο, συχνά με πυρετώδεις ρυθμούς, προκειμένου να προχωρήσει όσο πιο βαθιά στην εξερεύνηση της γυναικείας φύσης, για να δει και να μοιραστεί τη γυναικεία συνθήκη πέρα από την απαίτηση της ισοτιμίας ή την επιβολή της πολιτικής ορθότητας. Γι΄αυτό και το έργο της δεν είναι του «συρμού», δεν συντονίζεται απλώς με τις μέρες μας, μα προβάλλει ως αυθεντικό δείγμα μιας τέχνης στιβαρής που μπορεί να σταθεί σε κάθε εποχή.
Με λεπτό σαρκασμό και βαθύνοια η Ιερομονάχου ανατέμνει τη γυναικεία φύση και τις δυνητικές μεταμορφώσεις της, βυθομετρά τα έγκατα του προσώπου. Με ειρωνεία αλλά και τρυφερότητα, δίνει φωνή και παράλληλα αφουγκράζεται τους ήρωές της, τους αγκαλιάζει όλους στην πιο ταπεινή, στην πιο αδύναμη στιγμή τους - από τον αληθινά ψεύτη Πινόκιο ως τη Χιονάτη που αρνείται πεισματικά να ξυπνήσει -, επειδή μοιράζεται την πιο κρυφή τους επιθυμία: να πουν την αλήθεια τους.
Εγκαίνια: Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022 στις 19.00
STAND IN LINE: 26Α Μετοχίου, Άγιος Ανδρέας, Λευκωσία - τηλ. επικοινωνίας 99412000 www.standinlineartspace.com / standinlineartspace@gmail.com
Σχετικά
Τοπία II/ in vitro: Ατομική έκθεση της Μαρίας Κοφτερού στη Λευκωσία
Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της εικαστικής έρευνας που ανέπτυξε η καλλιτέχνις τα τελευταία χρόνια γύρω από την έννοια του τοπίου
Πάμε στο Πάρκο Σαλίνα στη Λάρνακα για την πρώτη εντυπωσιακή έκθεση έργων «The Archive» των φοιτητών του πανεπιστημίου UCLan Cyprus
Mε αφίσες, τυπογραφικές συνθέσεις, fashion collections, βίντεο, μικρού μήκους ταινίες, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές και websites
Έκθεση «Διάλογος: Νίκη Μαραγκού – Ρόδη Κωνσταντόγλου» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Η πρώτη έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη μνήμη της Νίκης Μαραγκού πραγματοποιήθηκε το 2016
Τα μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2026
Η φετινή διοργάνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των παιδιών και των οικογενειών
Η Νίκη Παπασπύρου και ο Μάριος Φούρναρης αναλαμβάνουν την επιμέλεια της Μπιενάλε Λάρνακας 2027
Οι επιμελητές θα διαμορφώσουν ένα διεθνές πολυθεματικό πρόγραμμα
Η Κύπρος συμμετείχε στην 61η Μπιενάλε Βενετίας με τη Μαρίνα Ξενοφώντος
Η εικαστική γλώσσα της Ξενοφώντος διερευνά ζητήματα μνήμης και αθέατων ιστοριών του κυπριακού χώρου σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα
Εγκαίνια της έκθεσης “Η Τριλογία του Παραθερισμού” του Χριστόδουλου Παναγιώτου
Mια ειδικά σχεδιασμένη εγκατάσταση για το Ξενοδοχείο Μινέρβα, Πλάτρες, με νέα έργα σε ανάθεση από το Pylon Art & Culture
66 φωτογραφίες από 28 φωτογράφους, σε δημιουργικό διάλογο με την ποίηση
Στην έκθεση φωτογραφίας “Echoes of Trees – Between Image and Verse”/ «Αντηχήσεις Δέντρων – Ανάμεσα στην Εικόνα και τον Στίχο».
«A disappearing act, an erroneous camouflaging»: Νέα ατομική έκθεση του Λεόντιου Τουμπουρή
Η έκθεση κινείται ανάμεσα στη μετάβαση και την παύση, φωτίζοντας τις σωματικές και ψυχολογικές εντάσεις
The Greatest Nation Ever: Ο Yeti παρουσιάζει φαντασιακά σύμπαντα ισχύος και πίστης στη Λεμεσό
Τα έργα συγκροτούν κόσμους ρευστούς και μεταβαλλόμενους
Μάτια να βλέπουν και χέρια να αγγίζουν: Αναδρομική έκθεση για τη Νίνα Ιακώβου στη Λάρνακα
Η σχέση της με την κυπριακή γη και τα υλικά της, τον πηλό, την πέτρα, τα ίχνη της χειρονομίας, διατρέχει ολόκληρο το έργο της
Η Isnotgallery contemporary παρουσιάζει την ομαδική έκθεση-θεσμό της!
Contemporary Art Under Pressure: Έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών, με ανώτατη τιμή πώλησης τα €500