Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Τα παραδοσιακά φεστιβάλ του σαββατοκύριακου

Οι εκδηλώσεις που θα μας πάνε στο χωριό και όχι μόνο

Δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2022

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, με πρωτοβουλία των Κοινοτικών Συμβουλίων, των πολιτιστικών συλλόγων ή μεμονωμένα, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Επίσης, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα. Και αυτόν το μήνα λοιπόν, παίρνουμε τα βουνά, για να απολαύσουμε τοπικά εδέσματα, μουσικές και χορούς. Γιορτές όμως θα ατηθούν και στις πόλεις, με προϊόντα όπως μέλι, κρασί κ.ά.

Αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόν ακολούθησε μας στις πιο νόστιμες γιορτές.

μελι.jpg

2ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού
Το 2ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού επιστρέφει δριμύτερο στις 14-15-16 Οκτωβρίου 2022 στην Πλατεία Παλιού Λιμανιού Λεμεσού. Το φεστιβάλ θα είναι τριήμερο και θα περιλαμβάνει περίπτερα στα οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να δοκιμάσει , να ενημερωθεί και να αγοράσει προϊόντα κυψελης (μέλι , γύρη , πρόπολη, βασιλικό πολτό , κερί μέλισσας ) όπως και καλλυντικά από προϊόντα μέλισσας. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με εκλεκτούς Κύπριους καλλιτέχνες, όπως επισης συγκροτήματα Κυπριακής μουσικής και χορών. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν άμεσα επιτόπου διάφορα προϊόντα κυψελης. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με στολές μελισσοκόμων σε αναμνηστικές φωτογραφίες. Στην κλειστή αίθουσα θα διοργανωθεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη μέλισσα την κυψέλη και το μέλι με φωτογραφίες από τον διαγωνισμό φωτογραφίας του ΠΑΣΥΜΕ που θα εξαγγελθεί εντός ημερών. Στο χώρο θα λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης για τη μέλισσα με έντυπο ενημερωτικό υλικό. Θα υπάρχουν επίσης δραστηριότητες για παιδιά. Το αναλυτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σε μετέπειτα στάδιο. Σας περιμένουμε να γνωρίσουμε τον μαγευτικό κόσμο των μελισσών και να δοκιμάσουμε Κυπριακά Ποιοτικά Μελισσοκομικά προϊόντα. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα είναι δωρεάν.
>> Παρ 14, Σ 15 & Κ16 Οκτωβρίου, Παλιό Λιμάνι Λεμεσού.

Φεστιβάλ Αιωνόβιας Ελιάς
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγγλισίδων πραγματοποιεί το Φεστιβάλ Αιωνόβιας Ελιάς την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 8.00 μ.μ. στο The Golden Hall στις Αγγλισίδες. Το φεστιβάλ συνδιοργανώνουν το Κοινοτικό Συμβούλιο και τα οργανωμένα σύνολα. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της γιορτής θα αναλάβουν Πέτρος Ίμβριος, ο Γιάννης Σοφίλας και η Σάσσυ για διασκέδαση μέχρι πρωίας. Την παρουσίαση του προγράμματος θα αναλάβει ο Ρίκκος Ιωάννου.
>> Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, The Golden Hall, Αγγλισίδες, Λάρνακα, 20.00. Είσοδος €15 (παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν, με φαγητό και άφθονο κυπριακό ποτό. Πληρ. 24432480, 9958587093.


309549289_594813635503272_5158253933712674367_n.jpg

Φεστιβάλ Τρύγου στην Παναγιά
Το πανέμορφο χωριό Παναγιά της επαρχίας Πάφου ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί φέτος στο 4ο Φεστιβάλ Τρύγου, όπου θα ζήσουμε μια μοναδική εμπειρία του τρύγου, με πολλές δραστηριότητες. Το 4ο Φεστιβάλ Τρύγου Παναγιάς θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 16 Οκτωμβρίου στην Πλατεία του Χωριού, στις 11.00. Θα έχουμε την ευκαιρία να συλλέξουμε σταφύλια από τον αμπελώνα μαζί με τα γαϊδουράκια, να πατήσουμε μαζί σταφύλια, να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία απόσταξης ζιβανίας, ενώ θα προσφέρεται δωρεάν φρέσκος παλουζές και κρασί. Στον χώρο θα υπάρχουν περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα, ενώ θα υπάρχει και παραδοσιακή μουσική και χοροί. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
>> Κυριακή 16 Οκτωβρίου, Παναγιά, επ. Πάφου, 11.00.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Κάμπος και η Τσακκίστρα μάς περιμένουν με φρέσκο παλουζέ και σουβλάκι

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων στον Δωρό
Ένα όμορφο βράδυ θα περάσουν όλοι όσοι βρεθούν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στον Δωρό, ένα γραφικό χωριό της επ. Λεμεσού. Κι αυτό γιατί θα λάβει χώρα το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων, στο οποίο θα παρακολουθήσουμε την παρασκευή κουμανταρίας, παλουζέ, κουλουριών κτλ. Μάλιστα, στον χώρο θα προσφέρεται δωρεάν ζεστός παλουζές και κουμανταρία για όλους τους θαμώνες. Εκεί θα υπάρχει έκθεση εργαστηρίων χειροτεχνίας ενώ από τον χώρο θα μπορούμε να αγοράσουμε κουμανταρία, ζιβανία, ρέσι, λουκουμάδες, σουτζούκο, κουλούρια, φρούτα, σουβλάκια κ.ά.
>> Κυριακή 16 Οκτωβρίου, Κοινοτικό Πάρκο Δωρού, Δωρός, επ. Λεμεσού, 11.00-16.00.

4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Κλήρου
Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Κλήρου μάς πάει στο χωριό, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου για το «Φέρτε απόψε τα βιολιά να σε χορέψω ξενιτιά» και απ' ότι φαίνεται πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον φεστιβάλ. Στον χώρο θα υπάρχουν δραστηριότητες για όλους. Από παιδικές δραστηριότητες (παραμύθια με κιθάρα, ζωγραφική, θάατρο σκιών, αναβίωση του παλιού σχολείου) μέχρι και βιωματικά εργαστήρια γαλακτοκομικών προϊόντων, φιδέ κ.ά. Στον χώρο θα βρούμε ψωμί, ελιωτές, χαλλουμωτές, ζεστό παλουζέ, πίτες με μέλι, κρέπες, οφτό κλέφτικο, σουβλάκια, προϊόντα από συκο και πολλά άλλα. Από τις 16.00 μέχρι τις 19.30 θα υπάρχουν πολλές δραστηριότητες σε όλο το χωριό όπως εργαστήρια, χορός και τραγούδι από Κύπρο και Ελλάδα. Στις 19.30 θα ξεκινήσει η μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή του κόσμου. Στον χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν παραδοσιακά εδέσματα, σε συγκεκριμένες ώρες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην ετοιμασία και να μάθει από τις μαστόρισσες που θα είναι εκεί. Στις μικρές πλατείες του χωριού και στις αυλές αναπαλαιωμένων οικιών θα υπάρχει μουσική και χορός. Χορευτές και μουσικοί από την Κύπρο και την Ελλάδα θα μας συνοδεύσουν σε ένα μοναδικό συναπάντημα παράδοσης. Χοροδιδάσκαλοι θα μαθαίνουν στους επισκέπτες παραδοσιακούς χορούς με στόχο το βραδινό μεγάλο γλέντι στην Αυλή της Εκκλησίας.Δες το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.
>> Σάββατο 15 Οκτωβρίου, Κεντρική Πλατεία Κλήρου, 16.00.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close