Δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2022
Σε πολλά χωριά του νησιού μας, με πρωτοβουλία των Κοινοτικών Συμβουλίων, των πολιτιστικών συλλόγων ή μεμονωμένα, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.
Επίσης, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα. Και αυτόν το μήνα λοιπόν, παίρνουμε τα βουνά, για να απολαύσουμε τοπικά εδέσματα, μουσικές και χορούς. Γιορτές όμως θα ατηθούν και στις πόλεις, με προϊόντα όπως μέλι, κρασί κ.ά.
Αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόν ακολούθησε μας στις πιο νόστιμες γιορτές.

2ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού
Το 2ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού επιστρέφει δριμύτερο στις 14-15-16 Οκτωβρίου 2022 στην Πλατεία Παλιού Λιμανιού Λεμεσού. Το φεστιβάλ θα είναι τριήμερο και θα περιλαμβάνει περίπτερα στα οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να δοκιμάσει , να ενημερωθεί και να αγοράσει προϊόντα κυψελης (μέλι , γύρη , πρόπολη, βασιλικό πολτό , κερί μέλισσας ) όπως και καλλυντικά από προϊόντα μέλισσας. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με εκλεκτούς Κύπριους καλλιτέχνες, όπως επισης συγκροτήματα Κυπριακής μουσικής και χορών. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν άμεσα επιτόπου διάφορα προϊόντα κυψελης. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με στολές μελισσοκόμων σε αναμνηστικές φωτογραφίες. Στην κλειστή αίθουσα θα διοργανωθεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη μέλισσα την κυψέλη και το μέλι με φωτογραφίες από τον διαγωνισμό φωτογραφίας του ΠΑΣΥΜΕ που θα εξαγγελθεί εντός ημερών. Στο χώρο θα λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης για τη μέλισσα με έντυπο ενημερωτικό υλικό. Θα υπάρχουν επίσης δραστηριότητες για παιδιά. Το αναλυτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σε μετέπειτα στάδιο. Σας περιμένουμε να γνωρίσουμε τον μαγευτικό κόσμο των μελισσών και να δοκιμάσουμε Κυπριακά Ποιοτικά Μελισσοκομικά προϊόντα. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα είναι δωρεάν.
>> Παρ 14, Σ 15 & Κ16 Οκτωβρίου, Παλιό Λιμάνι Λεμεσού.
Φεστιβάλ Αιωνόβιας Ελιάς
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγγλισίδων πραγματοποιεί το Φεστιβάλ Αιωνόβιας Ελιάς την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 8.00 μ.μ. στο The Golden Hall στις Αγγλισίδες. Το φεστιβάλ συνδιοργανώνουν το Κοινοτικό Συμβούλιο και τα οργανωμένα σύνολα. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της γιορτής θα αναλάβουν Πέτρος Ίμβριος, ο Γιάννης Σοφίλας και η Σάσσυ για διασκέδαση μέχρι πρωίας. Την παρουσίαση του προγράμματος θα αναλάβει ο Ρίκκος Ιωάννου.
>> Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, The Golden Hall, Αγγλισίδες, Λάρνακα, 20.00. Είσοδος €15 (παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν, με φαγητό και άφθονο κυπριακό ποτό. Πληρ. 24432480, 9958587093.

Φεστιβάλ Τρύγου στην Παναγιά
Το πανέμορφο χωριό Παναγιά της επαρχίας Πάφου ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί φέτος στο 4ο Φεστιβάλ Τρύγου, όπου θα ζήσουμε μια μοναδική εμπειρία του τρύγου, με πολλές δραστηριότητες. Το 4ο Φεστιβάλ Τρύγου Παναγιάς θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 16 Οκτωμβρίου στην Πλατεία του Χωριού, στις 11.00. Θα έχουμε την ευκαιρία να συλλέξουμε σταφύλια από τον αμπελώνα μαζί με τα γαϊδουράκια, να πατήσουμε μαζί σταφύλια, να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία απόσταξης ζιβανίας, ενώ θα προσφέρεται δωρεάν φρέσκος παλουζές και κρασί. Στον χώρο θα υπάρχουν περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα, ενώ θα υπάρχει και παραδοσιακή μουσική και χοροί. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
>> Κυριακή 16 Οκτωβρίου, Παναγιά, επ. Πάφου, 11.00.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Κάμπος και η Τσακκίστρα μάς περιμένουν με φρέσκο παλουζέ και σουβλάκι
Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων στον Δωρό
Ένα όμορφο βράδυ θα περάσουν όλοι όσοι βρεθούν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στον Δωρό, ένα γραφικό χωριό της επ. Λεμεσού. Κι αυτό γιατί θα λάβει χώρα το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων, στο οποίο θα παρακολουθήσουμε την παρασκευή κουμανταρίας, παλουζέ, κουλουριών κτλ. Μάλιστα, στον χώρο θα προσφέρεται δωρεάν ζεστός παλουζές και κουμανταρία για όλους τους θαμώνες. Εκεί θα υπάρχει έκθεση εργαστηρίων χειροτεχνίας ενώ από τον χώρο θα μπορούμε να αγοράσουμε κουμανταρία, ζιβανία, ρέσι, λουκουμάδες, σουτζούκο, κουλούρια, φρούτα, σουβλάκια κ.ά.
>> Κυριακή 16 Οκτωβρίου, Κοινοτικό Πάρκο Δωρού, Δωρός, επ. Λεμεσού, 11.00-16.00.
4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Κλήρου
Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Κλήρου μάς πάει στο χωριό, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου για το «Φέρτε απόψε τα βιολιά να σε χορέψω ξενιτιά» και απ' ότι φαίνεται πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον φεστιβάλ. Στον χώρο θα υπάρχουν δραστηριότητες για όλους. Από παιδικές δραστηριότητες (παραμύθια με κιθάρα, ζωγραφική, θάατρο σκιών, αναβίωση του παλιού σχολείου) μέχρι και βιωματικά εργαστήρια γαλακτοκομικών προϊόντων, φιδέ κ.ά. Στον χώρο θα βρούμε ψωμί, ελιωτές, χαλλουμωτές, ζεστό παλουζέ, πίτες με μέλι, κρέπες, οφτό κλέφτικο, σουβλάκια, προϊόντα από συκο και πολλά άλλα. Από τις 16.00 μέχρι τις 19.30 θα υπάρχουν πολλές δραστηριότητες σε όλο το χωριό όπως εργαστήρια, χορός και τραγούδι από Κύπρο και Ελλάδα. Στις 19.30 θα ξεκινήσει η μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή του κόσμου. Στον χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν παραδοσιακά εδέσματα, σε συγκεκριμένες ώρες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην ετοιμασία και να μάθει από τις μαστόρισσες που θα είναι εκεί. Στις μικρές πλατείες του χωριού και στις αυλές αναπαλαιωμένων οικιών θα υπάρχει μουσική και χορός. Χορευτές και μουσικοί από την Κύπρο και την Ελλάδα θα μας συνοδεύσουν σε ένα μοναδικό συναπάντημα παράδοσης. Χοροδιδάσκαλοι θα μαθαίνουν στους επισκέπτες παραδοσιακούς χορούς με στόχο το βραδινό μεγάλο γλέντι στην Αυλή της Εκκλησίας.Δες το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.
>> Σάββατο 15 Οκτωβρίου, Κεντρική Πλατεία Κλήρου, 16.00.
Σχετικά


Όλα όσα θα γίνουν την Πρωτομαγιά στην Κύπρο
10 υπέροχες προτάσεις για να κάνεις την αργία σου

«Στιγμές»: Μία παράσταση σύγχρονου χορού εμπνευσμένη από την ποίηση του Κώστα Μόντη
Έξι χορευτές ερμηνεύουν επί σκηνής με ζωντανή μουσική από τέσσερις μουσικούς

Πεζοπορία στον Αγρό με αφορμή το Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου
Δες αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες

Ένα μαγιάτικο πανηγύρι αγάπης θα στηθεί για καλό σκοπό στην Λευκωσία
Με φαγητό, ποτό, εργαστήρια, παζαράκι και πολλά άλλα

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης για ένα masterclass στην Κύπρο
Καλεσμένος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου

Το Misfit Sundays επιστρέφει με ένα Car Boot Sale!
Το αγαπημένο κυριακάτικο event της πόλης επιστρέφει με μια ανατρεπτική έκδοση

Κλείνουμε τη σεζόν σε ένα διήμερο second hand wardrobe gala στην Λευκωσία
Με τον πιο στιλάτο και βιώσιμο τρόπο

Αν αγαπάς τα βιβλία, σου έχουμε ένα δυνατό book bazaar
Αγόρασε βιβλία με έκπτωση έως και με 80%.

Πάμε να καθαρίσουμε το Δάλι όλοι μαζί
Εκστρατεία καθαριότητας με τη συμμετοχή όλων των οργανωμένων φορέων του Δήμου, εθελοντών και πολιτών.

30 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο
Δες αναλυτικά την κάθε εκδήλωση και όλους τους Έλληνες τραγουδιστές που θα επισκεφθούν το νησί μας

Το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας THALASSA γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
Συμμετοχή του Δημοτικού Μουσείου Αγίας Νάπας THALASSA στον Εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2025