23 November 2022
Things to Do , Εκδηλώσεις

12 οινοποιεία γιορτάζουν μαζί μια βραδιά Μαραθεύτικου, στο Almyra

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μαραθεύτικου

Δημοσιεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου 2022

Από πολλές απόψεις το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τα κυπριακά κρασιά. Με την ολοκλήρωση του τρύγου έχουμε ρεκόρ συγκομιδής σταφυλιών και ορισμένες κυπριακές ετικέτες εμφανίζονται σε μερικές κορυφαίες λίστες κρασιών εστιατορίων του Λονδίνου. Τα καλά νέα συνεχίζονται με τους εορτασμούς, για δεύτερη συνεχή χρονιά, της Διεθνή Ημέρα Μαραθεύτικου, την 1η Δεκεμβρίου. Η ημέρα είναι μια γιορτή της γηγενούς ποικιλίας Μαραθεύτικο, και διάφορες εκδηλώσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί σε όλο το νησί.

Το Μαραθεύτικο είναι μια αρχαία ερυθρή ποικιλία, που καλλιεργείται μόνο στην Κύπρο και θεωρείται από πολλούς η κορυφαία γηγενές ερυθρά ποικιλία. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή κόκκινων κρασιών υψηλής ποιότητας και ορισμένων επιλεγμένων ροζέ κρασιών. Στην Πάφο, η διεθνής ημέρα θα γιορταστεί στο ξενοδοχείο Almyra, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου με το «Μια βραδιά Μαραθεύτικου της Πάφου».

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν δώδεκα οινοποιοί από την περιοχή της Πάφου που μαζί θα προσφέρουν μια γεύση από το δικό τους Μαραθεύτικο. Η έκθεση θα είναι μια μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσετε τις επιμέρους ετικέτες και να γνωρίσετε από κοντά τους οινοποιούς. Όλοι μαζί για να γιορτάσουμε την ημέρα και το Παφίτικο Μαραθεύτικο. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, οι επισκέπτες θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να περιπλανηθούν από οινοποιείο σε οινοποιείο στον εκθεσιακό χώρο του ξενοδοχείου. Θα μπορούν να δοκιμάσουν κάθε ένα από τα κρασιά και να συγκρίνουν και να μάθουν περισσότερα από τους ίδιους τους οινοποιούς και τις ομάδες τους.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες από τις 18.30 έως τις 21.30. Τα οινοποιεία που συμμετέχουν περιλαμβάνουν τα οινοποιεία Έζουσα, Βουνί Παναγίας, Μακκάς, Κολιός, Κάλαμος, Νέλιον, Βασιλικόν Κάθηκα, Μακαρούνας, Τσαγγαρίδης, Φικάρδος, Καμαντέρενα και Μύστης. Μιλώντας για την εκδήλωση, ο Jochen Niemann, Γενικός Διευθυντής του ξενοδοχείου Almyra, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσουμε αυτή την εκδήλωση και να γιορτάσουμε την Ημέρα Μαραθεύτικου με τους οινοποιούς, τους επισκέπτες και το οινόφιλο κοινό της της Πάφου. Καθώς η σημασία αυτού της ποικιλίας αυξάνεται, θα είναι μια πραγματική γιορτή του κυπριακού κρασιού. Επιπλέον, η βραδιά θα προσφέρει μια νέα οινική εμπειρία για όλους όσους θα παρευρεθούν.” Το Μαραθεύτικο είναι κρασί με βαθύ κόκκινο χρώμα, συχνά με μια ελαφριά νότα μπλε. Θεωρείται ποικιλία ανώτερης ποιότητας η οποία δίνει πολύ συμπυκνωμένο οίνο, πολύ έντονα χρωματισμένο και με πλούσιο σώμα και απαλές τανίνες με ένα ξεχωριστό, ελαφρώς φρουτώδες άρωμα κερασιών και βατόμουρων. Παρουσιάζει εξαιρετικές δυνατότητες ωρίμανσης σε δρύινο βαρέλι, καθώς και παλαίωση στην φιάλη. Ανακαλύφθηκε ξανά ως ποικιλία σταφυλιού τη δεκαετία του 1980 - οι πρώτες αναφορές έγιναν το 1893 - και σήμερα αντιπροσωπεύει μόλις το 5% των αμπελώνων του νησιού. Το σταφύλι είναι διάσπαρτο στους αμπελώνες της Κύπρου, με το όνομά του στην Πιτσιλιά να προέρχεται από το ελληνικό «βαμβάκι» λόγω της εμφάνισης των νεαρών φύλλων του, που έχουν αφράτη κάτω πλευρά. Όπως εξηγεί ο Γιώργος Κασσιανός, Πρόεδρος του Συνδέσμου Sommeliers Κύπρου, «Πολλοί οινοποιοί θεωρούν πλέον το Μαραθεύτικο ως την κορυφαία κόκκινη ποικιλία στην Κύπρο και αναζητούν νέους τρόπους για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές της. Το βράδυ στο Αλμύρα θα παρουσιαστούν τα δείγματα των δώδεκα οινοποιείων αυτού της μεγάλης γηγενούς ποικιλίας. Η Ημέρα Μαραθεύτικου είναι ακόμη ένα μέτρο στήριξης του κυπριακού κρασιού και τη προβολή του σε ένα νέο διεθνές κοινό».

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Η προ κράτηση είναι απαραίτητη.

Τα εισιτήρια κοστίζουν €20 ευρώ το άτομο, συμπεριλαμβανομένων της γευσιγνωσίας του κρασιού και των συνοδευτικών εδεσμάτων.

Για να κάνετε κράτηση ή για περισσότερες πληροφορίες, στείλτε email cypruswinesociety@gmail.com ή καλέστε στο 99 254 491.

Facebook Event

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close