Πάμε Ταξίδι , Guide

8 προτάσεις για χριστουγεννιάτικη απόδραση στην Πράγα

Αν έχεις προγραμματισμένο ταξιδάκι στην Τσεχία, αυτό σ' ενδιαφέρει

Δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου 2022

Ίσως να είναι η πρωτεύουσα με την πιο όμορφη και παραμυθένια Παλιά Πόλη της κεντρικής Ευρώπης. Πολλά έχουν γραφτεί για το σχεδόν μυθικό ιστορικό κέντρο της Πράγας, με την περίφημη κεντρική πλατεία όπου συγκεντρώνεται μεγάλο κομμάτι της καθημερινής δράσης, σε μία λιλιπούτεια πόλη που ουσιαστικά δρα μέσα στα μεγάλα σύνορα μίας σύγχρονης μεγαλούπολης.

Η ζωή στην πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι εστιασμένη σε αυτό το γραφικό, παραδοσιακό, βγαλμένο από όνειρο παλαιό κέντρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου – μάλιστα, αν ταξιδέψετε στην Πράγα την άνοιξη, όταν ο καιρός είναι στα καλύτερά του, οι βόλτες πάνω-κάτω στις όχθες του ποταμού Vltava και στην εμβληματική γέφυρα Charles είναι αληθινά μαγευτικές.

Τα Χριστούγεννα, όμως, τη στιγμή που αυτή η «παγωμένη» και εξώκοσμα όμορφη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα «βάζει» τον πιο φωτεινό και καλό κόκκινο μανδύα της, τις ημέρες που οι γιορτινές αγορές ανοίγουν τις πόρτες τους και αμέτρητα λαμπιόνια ανάβουν σε κάθε γωνιά θα ανακαλύψετε μία άλλη, πάρα πολύ συναρπαστική εκδοχή της Πράγας.

Το να είσαι εκεί είναι γλυκό και εύκολο. Οι αποστάσεις μικρές, οι διαδρομές από ένα σημείο και μετά γίνονται γνώριμες, απλές, φιλόξενες και φιλικές. Στην Πράγα ακόμα κι αν ταξιδέψετε για δύο μόλις ημέρες θα νιώσετε αμέσως σαν το σπίτι σας, πόσο μάλλον τα Χριστούγεννα, όταν όλος ο τόπος μετατρέπεται σε μία μεγάλη συνεχόμενη γιορτή από καλό φαγητό, υπέροχες μυρωδιές και ατελείωτη παραδοσιακή μουσική.

prague9-1115x1536.webp

prague10-1024x679 (1).webp

Η χριστουγεννιάτικη αγορά στην κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης (και όχι μόνο)

Χριστούγεννα στην κεντρική Ευρώπη και γιορτινές, υπαίθριες αγορές πάνε χεράκι-χεράκι και αλληλοσυμπληρώνονται με έναν τρόπο αδιάσπαστο και μαγευτικό.

Στην Πράγα το «πάντρεμα» αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αίγλη, ακόμα μεγαλύτερη γοητεία. Ανάμεσα στις πολυάριθμες αγορές της πόλης αυτή που στήνεται κάθε χρόνο στην εμβληματική κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης είναι πιο δημοφιλής, εκείνη που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ντόπιων και επισκεπτών. Ανοίγει τις πόρτες της το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και θα παραμείνει σε λειτουργεία μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του 2023. Το ίδιο και η αγορά στην πλατεία Wenceslas, αλλά και η εντυπωσιακή, γραφικότατη αγορά στο Κάστρο της Πράγας. Κάθε χρόνο λειτουργεί από τις 23 Νοέμβρη και κλείνει κι αυτή στις 6 του Γενάρη. Οι μικρότερες αγορές στην Πλατεία Ειρήνης και στην Πλατεία Tyl θα μείνουν ανοικτές από τις 26 Νοέμβρη μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων.

Πάρτε μία κούπα αχνιστό Gluwein και κάντε τις βόλτες σας με γιορτινή διάθεση στο κομμάτι της εορταστικής Πράγας που δεν χορταίνεται με τίποτα όσες φορές κι αν το τριγυρίσετε.

prague1-1536x1025.webp

Ζήστε την απόλυτη χριστουγεννιάτικη εμπειρία στα παγοδρόμια της πόλης

Ένα από τα μαγευτικότερα πράγματα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς στη χριστουγεννιάτικη Πράγα είναι το πατινάζ σε πανέμορφα, υπαίθρια παγοδρόμια που στήνονται σε πολλά διαφορετικά σημεία της πόλης. Στην πραγματικότητα, τα Χριστούγεννα στην πρωτεύουσα της Τσεχίας θα βρείτε παντού και από ένα παγοδρόμιο αλλά αν πρέπει να διαλέξετε μόνο ένα ανάμεσα στα τόσα πολλά, τότε σίγουρα κατευθυνθείτε προς το παγοδρόμιο μπροστά από το Δημαρχείο στην καρδιά της Παλιάς Πόλης.

Είτε είστε εξπέρ στις φιγούρες πάνω στον πάγο είτε δοκιμάζετε για πρώτη φορά τις δυνάμεις σας σε συγκεκριμένο σπορ, γραπώνοντας με δύναμη τα κάγκελα από φόβο μην πέσετε, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει ωραιότερη χειμερινή εμπειρία από μία βόλτα πάνω σε παγοπέδιλα ανάμεσα σε χιλιάδες υπέροχα λαμπιόνια, πλάι στα στολισμένα ιστορικά κτήρια της Πράγας.

prague4-1536x1024.webp


Δοκιμάστε την τοπική σπεσιαλιτέ Trdelník

H αλήθεια είναι ότι πια μπορείτε να βρείτε τη συγκεκριμένη, πεντανόστιμη λιχουδιά σε πολλές από τις χριστουγεννιάτικες αγορές της κεντρικής Ευρώπης, ενώ τις ημέρες των γιορτών θα τη βρείτε ακόμα και σε αρκετούς πάγκους σε κάποιες από τις εορταστικές αγορές της χώρας μας. Έλα, όμως, που πουθενά τα παραδοσιακά τσέχικα Trdelník δεν είναι τόσο νόστιμα όσο στη χριστουγεννιάτικη Πράγα, όπου οι σχεδόν εθιστική μυρωδιά τους πλημμυρίζει τους πλακόστρωτους δρόμους και τις πλατείες.

Για όσους δεν το έχουν δοκιμάσει ακόμα, πρόκειται ουσιαστικά για ένα ολόφρεσκο, μαλακά ντόνατ σε κωνοειδές σχήμα καλυμμένο με κανέλα και ζάχαρη, ενώ αν το ζητήσετε θα σας βάλουν από πάνω και μία απολαυστική μπάλα μαλακό παγωτό σε ό,τι γεύση προτιμάτε.


Για το καλύτερο της πόλης πάτε μία βόλτα προς το κατάστημα Good Food Coffee and Bakery στην οδό Karlova 8, την κεντρική οδό που ενώνει την γέφυρα Charles με την πλατεία της Παλιάς Πόλης. Δεν γίνεται να μπερδευτείτε, αφού είναι τόσο μα τόσο κεντρικά.

Κάντε μία βόλτα στις όχθες του ποταμού Vltava το βράδυ

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το ιστορικό κέντρο της Πράγας θεωρείται ένα από τα πιο κουκλίστικα μέρη που μπορεί να βολτάρει κανείς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μία πόλη-μινιατούρα, πανέμορφη, γραφική και συναρπαστική μέσα στα όρια μίας μεγαλούπολης, που έχει βρει τον τρόπο να διατηρήσει τη μοναδικότητα της μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Μία νυχτερινή βόλτα εκεί, πλάι στις όχθες του ποταμού Vltava με τα χιλιάδες χριστουγεννιάτικα φωτάκια να σκορπούν εκθαμβωτικές αντανακλάσεις στα νερά του, θα νιώσετε ότι έχετε μπει σε ένα ολοζώντανο γιορτινό παραμύθι που ξεκινά από το εμβληματικό Dancing House της Πράγας και εκτείνεται μέχρι το τέλος της διάσημης Charles Bridge και από εκεί έως την καρδιά της Παλιάς Πόλης και το περίφημο Castle Hill. Φτάνοντας εκεί θα δείτε από κοντά και ένα από τα ωραιότερα «αξιοθέατα» αυτής της πόλης. Τους ολόλευκους κύκνους που κολυμπούν αμέριμνοι στα νερά του ποταμού και κοιτάζουν τους περαστικούς με τρυφερότητα και στοργή. Προσέξτε μόνο να μην τους πλησιάζετε περισσότερο απ’ όσο τους επιτρέπει να νιώσουν άνετα γιατί, ίσως, αισθανθούν απειλή.

prague8-1536x1024.webp

Ανεβείτε στην κορυφή του Πύργου της Παλιάς Πόλης

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την καταπληκτική θέα από την κορυφή του Πύργου της Παλιάς Πόλης, ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα σε ολόκληρη την Πράγα, ένα αληθινό must do όποια εποχή κι αν επισκεφθείτε την τσεχική πρωτεύουσα.

Ωστόσο, τις ημέρες των Χριστουγέννων αυτή η ανάβαση αποκτά μία εντελώς διαφορετική μαγεία, αφού από το πιο ψηλό σημείο του ιστορικού κέντρου θα έχετε την ευκαιρία να κοιτάξετε πανοραμικά τις θαυμάσιες χριστουγεννιάτικες αγορές με τις τέντες, που τα βράδια μοιάζουν λες και φωσφορίζουν ένα θερμό κόκκινο φως σε κάθε γωνία. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μία τέλεια, ιδανική περίοδος για να ανέβει κανείς στον Πύργο της Παλιάς Πόλης τότε αυτή δεν είναι άλλη από την περίοδο των γιορτών. Το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 9 ευρώ και σίγουρα είναι μία ωραία εμπειρία να ανεβείτε από τη σκάλα, αλλά για όσους δεν θέλουν να κουραστούν πολύ υπάρχει πάντα και η επιλογή του ανελκυστήρα.

prague6-1024x1536.webp

prague7-1024x645.webp

Βγάλτε εισιτήρια για μία γιορτινή θεατρική παράσταση

Αν ταξιδέψετε τον Δεκέμβριο στη Πράγα ένα πράγμα είναι σίγουρο. Πως σε κάποιες από τις αμέτρητες θεατρικές αίθουσες της πόλης θα ανεβαίνει και από μία εξαιρετική χριστουγεννιάτικη παράσταση. Εννοείται πως η Λίμνη των Κύκνων και ο Καρυοθραύστης έχουν την τιμητική τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε πολλά ακόμα έργα πιο σύγχρονου ρεπερτορίου, αν οι κλασικές επιλογές δεν σας ενθουσιάζουν πια τόσο πολύ.

Το Εθνικό Θέατρο της Πράγας είναι ένας πραγματικά θαυμάσιος χώρος στον όποιο αξίζει να βρεθεί κανείς έστω και μία φορά στη ζωή του, ένα πανέμορφο, ιστορικότατο κτήριο μπαρόκ τεχνοτροπίας όπου ανεβαίνουν θαυμάσιες παραστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο μία έξοδος εκεί αποκτά διαφορετική μαγεία και αίγλη. Εναλλακτικά τσεκάρετε τι επιλογές υπάρχουν στα επίσης διάσημα θέατρα Estates και Κarlin, για δύο πιο οικονομικές επιλογές εάν δεν θέλετε να πληρώσετε πολλά για ένα μόνο εισιτήριο.

Ό,τι κι αν επιλέξετε φροντίστε να κλείσετε τα εισιτήρια σας από πολύ νωρίς αφού η ζήτηση είναι πραγματικά τεράστια και η διαθεσιμότητα όχι τόσο μεγάλη όσο, ίσως, φαντάζεστε.

prague5-1536x1024.webp

Παρακολουθήστε τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην εκκλησία St. Salvador

Όπως σε όλες τις κεντροευρωπαϊκές πρωτεύουσες η εμπειρία της χριστουγεννιάτικης λειτουργείας σε έναν μεγαλειώδη ναό με τεράστια ιστορία είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να βάλετε οπωσδήποτε στη λίστα με τα To Do.

Στην Πράγα, ο όμορφος Ναός του Αγίου Σαλβαδόρ φιλοξενεί κάθε χρόνο τις πιο όμορφες, κατανυχτικές λειτουργίες συνοδεία μία εξαιρετικής χορωδίας και ενός παμπάλαιου σπάνιου εκκλησιαστικού οργάνου. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι πως στις περισσότερες εκκλησίες της Παλιάς Πόλης θα πετύχετε και μία συγκινητικά όμορφη λειτουργεία, ειδικά τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα όταν χορωδίες από ολόκληρο τον κόσμο καταφθάνουν στην Πράγα για να ψάλλουν τους ύμνους των γιορτών, από τα τέλη του Νοέμβρη έως την ημέρα των Χριστουγέννων. Ρίξτε μία ματιά στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Πράγας για τα Σαββατοκύριακα κατά τα οποία υπάρχει διαθέσιμο κάποιο event, ενώ η πρόσβαση σε όλα είναι εντελώς δωρεάν.

Απολαύστε μία κούπα ζεστή σοκολάτα στο Cafe Slavia

Στην Πράγα (όπως και στη Βιέννη, βεβαίως) θα απολαύσετε συγκλονιστικά νόστιμη ζεστή σοκολάτα. Πολύς χρόνος έχει ξοδευτεί από πολλούς στην αναζήτηση της κορυφαίας ζεστής σοκολάτας στην πόλη, αλλά τελικά «αυτόπτες μάρτυρες» και διεθνείς αξιολογήσεις συμφωνούν πως δεν γίνεται να φύγετε από την Πράγα αν πρώτα δεν έχετε δοκιμάσει τη σοκολάτα του Cafe Slavia, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, ακριβώς απέναντι από τον ποταμό Vltava, με την υπέροχη τζαμαρία απ’ όπου θα χαζεύετε με τις ώρες τον κόσμο να περνάει.

Όσο για τον κατάλογο περιλαμβάνει μία τεράστια επιλογή από διαφορετικές γεύσεις για να δοκιμάζετε κάθε μέρα και μία αλλιώτικη σοκολατένια εμπειρία. Επίσης στο μενού υπάρχει και μία μεγάλη λίστα με πενταντόστιμα γλυκά, από πάστες μέχρι τάρτες και μακαρόν.

Πληροφορίες από protothema.gr

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close