News , Guide

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο, εντυπωσιακό Κυπριακό Μουσείο

Μια πρώτη ματιά στους χώρους και όλες οι πληροφορίες που έγιναν γνωστές

Δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2022

Ως ''ιστορική μέρα για την Κύπρο και την πολιτιστική της κληρονομιά'' χαρακτηρίστηκε η 14η Δεκεμβρίου, από τον Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, μιας και υπογράφηκαν τα συμβόλαια μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών και της ανάδοχης εταιρείας, για την κατασκεύη του Νέου Κυπριακού Μουσείου στην Λευκωσία (χώρος παλιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας). Ο θεμέλιος λίθος του νέου Κυπριακού Μουσείου θα μπεί εντός Ιανουαρίου 2023.

Το Νέο Κυπριακό Μουσείο πρόκειται να κατασκευαστεί στην καρδιά της Λευκωσίας και θα βάλει την Λευκωσία στον τουριστικό χάρτη.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Βουλή των Αντιπροσώπων, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, η Πινακοθήκη Λεβέντη, η Αίθουσα Καστελλιώτισσα, το Δημαρχείο, η πλατεία Ελευθερίας, η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, και το παλαιό ΓΣΠ.

Το νέο Μουσείο πρόκειται να φιλοξενήσει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές της Κυπριακής Αρχαιολογίας συμβάλλοντας στη διεθνή ανάδειξη της μεγάλης ιστορίας και του Κυπριακού πολιτισμού.

Τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κέρδισε το γραφείο Θεώνης Ξάνθη από την Ελλάδα.

Το νέο Κυπριακό Μουσείο θα εκτείνεται σε τρείς κτιριακούς όγκους με τις επωνυμίες:

Τόπος: Εκθέματα από την ανάδυση της Κύπρου από τον βυθό μέχρι την ύστερη εποχή του Χαλκού

Θάλασσα: Στο ενδιάμεσο και θα εστιάζει στην αδειάλιπτη σχέση του τόπου με τη θάλασσα

Ιστορία: Από την εποχή των κυπριακών Βασιλείων μέχρι τη Ρωμαϊκή και Πρωτοχριστιανική περίοδο.

Οι πληροφορίες από τον Υπουργό:

''Ο τρόπος για να πετύχουμε την ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία είναι να δημιουργούμε σημεία αναφοράς όπως το Νέο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία, του οποίου υπογράφουμε τη σύμβαση για την κατασκευή σήμερα και θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα των σημείων αναφοράς της Κύπρου. Φιλοδοξούμε να το καταστήσουμε ως το κατεξοχήν σημείο αναφοράς της χώρας μας αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία στον ευρωπαϊκό χώρο.

Πρόκειται για ένα μοναδικό μουσείο, ένα αξιοθέατο, ένα τοπόσημο, δηλαδή ένα έργο, που με την ιδιαίτερη αισθητική, αρχιτεκτονική ή και ιστορική σημασία του για μια περιοχή αποτελεί σήμα κατατεθέν, το οποίο θα προσφέρει εμπειρία στον επισκέπτη και θα τον εντυπωσιάζει. Πρόβλεψη μου είναι ότι θα καταστεί το νούμερο ένα σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της Κύπρου και θα αποτελεί την πρώτη επιλογή για τα εκατομμύρια τουρίστες μας, επίσης θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών στην πρωτεύουσα, με σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη. Πολύ σημαντικό όμως είναι το ότι θα συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά μουσεία της Ευρώπης τόσο για τη μοναδική αρχιτεκτονική του, αλλά και για τα εκθέματα του και την εμπειρία που θα προσφέρει. Η Λευκωσία, με το μουσείο αυτό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και εξέλιξης στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη.

[...] Θα περιλαμβάνει μόνιμους εκθεσιακούς χώρους 5.500τ.μ. που θα φιλοξενούν γύρω στις 6.500 αρχαιότητες, χώρους περιοδικών εκθέσεων 1.000τ.μ., χώρους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης 2.000τ.μ., υπόγειους χώρους στάθμευσης, αποθήκες αρχαιοτήτων 5.000τ.μ, εστιατόριο, καφετέρια, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία, πωλητήριο/ art shop και εκτενή τοπιοτέχνηση των εξωτερικών χώρων. Στα έργα τοπιοτέχνησης θα περιλαμβάνεται και δημόσια πλατεία με σιντριβάνι, η οποία θα σηματοδοτήσει και θα αναβαθμίσει τη νέα, βελτιωμένη εικόνα του αστικού κέντρου.

Επιπλέον, στο συμβόλαιο περιλαμβάνονται και εργασίες αποκατάστασης/συντήρησης ενός διατηρητέου κτιρίου και η κατεδάφιση άλλων υφιστάμενων κτιρίων''.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close