Cyprus Eating Awards , Τα highlights

Cyprus Eating Awards 2022: Βραβείο Συνεισφοράς στην Εστίαση

18 χρόνια βραβεύουμε τους άριστους της γεύσης

Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου 2023

ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ: Συνεισφορά στην εστίαση
ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ: Σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης

Η αγάπη, το πάθος, η αλήθεια υπάρχουν σε κάθε συνταγή του. Υπάρχουν σε κάθε υλικό που χρησιμοποιεί και σε κάθε πιάτο που σου προσφέρει, πάντα με ένα χαμόγελο στα χείλη. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς. Η οικογένειά του αγροτική. Οι γεύσεις που τον επηρέασαν, ήταν όλα εκείνα τα αρώματα που έβγαιναν από την κουζίνα της μητέρας του. Αυτές καθόρισαν και τον τρόπο μαγειρικής του.

Αυτός ο νεαρός πίστευε ότι θα ξεπεράσει τον Φρόιντ και ότι θα γίνει διακεκριμένος ψυχολόγος. Αντ’ αυτού, έβαλε τον Φρόιντ στην Κουζίνα! Παρίσι, 1977! Ο νεαρός Ανδρέας, για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του, δούλευε σε ελληνικά εστιατόρια και αυτή η εμπειρία τον έκανε να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η απόλαυση ενός καλού γεύματος στο εστιατόριο... και τον ώθησε στη μαγειρική.

Και η ιστορία ξεκινάει.

Στο πλευρό του καταφθάνει και ο αδελφός του, ο Ευαγόρας, όπου μαζί, το 1981, ντύνουν με ελληνικά χρώματα τη Rue de Candolle, δημιουργώντας στην περιοχή Quartier Latin ένα μικρό μπακάλικο, το ‘Les Delices d’ Aphrodite’. Συστήνουν στους Γάλλους την κυπριακή και ελληνική γαστρονομία με τον Ανδρέα στην κουζίνα και τον Ευαγόρα στο σέρβις. Ο σεβασμός στον πελάτη, η γνησιότητά τους και τα ποιοτικά προϊόντα κατάφεραν να κερδίσουν τους Γάλλους πελάτες τους. 

Το 1984 αποφασίζει να σπουδάσει στην περίφημη σχολή μαγειρικής Le Notre. Με την ελληνική κουζίνα να ρέει στο αίμα του, ερωτοτροπεί συνάμα με τη γαλλική μαγειρική τέχνη, σμιλεύεται από επώνυμους chefs και δοκιμάζει νέες τεχνοτροπίες και σύνθετες τεχνικές, οι οποίες του επιτρέπουν αργότερα να τελειοποιήσει τα γαστριμαργικά του επιτεύγματα.

Το 1988, το Délices d’Aphrodite γίνεται εστιατόριο με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και ο μικρότερος αδερφός, Διονύσης, συμπληρώνει την τριάδα. Την ίδια χρονιά ανοίγουν ένα κατάστημα έτοιμων φαγητών και ελληνικών προϊόντων και παράλληλα αναλαμβάνουν διοργανώσεις δείπνων.

Η ανάληψη διοργάνωσης των δείπνων στις πρεσβείες Κύπρου και Ελλάδας, της ελληνικής και ευρωπαϊκής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και η διοργάνωση οινογαστρονομικών δείπνων στα οποία τιμάται ο κυπριακός και ο ελλαδικός αμπελώνας, αποκτούν κι αυτά μια ακόμη σελίδα στο portfolio τους.

Το 1993 ξεκίνησαν τη συνεργασία τους με τις Lafayette Gourmet: το stand και εστιατόριο Mavrommatis βρίσκονται μέχρι και σήμερα ανάμεσα στα περίπτερα των μεγάλων σεφ. Επιπλέον άνοιξαν το fine dining ελληνικό εστιατόριο του Παρισιού, το ‘Mavrommatίs’, το οποίο αποτέλεσε και αποτελεί το ορμητήριό του για την εξερεύνηση της υψηλής ελληνικής γαστρονομίας μέσω γαλλικών μαγειρικών τεχνικών.

Ο Μάρτης του 2006 σήμαινε πολλά για τον Ανδρέα, εφόσον εντός του ξενοδοχείου Four Seasons στη Λεμεσό άνοιξε το εστιατόριο ‘Μαυρομμάτης’, το οποίο έλαβε πολλές διακρίσεις.

Και το ταξίδι γαστρονομικής αριστείας συνεχίζεται.

To 2011 έλαβε 3 σκούφους από τον περίφημο οδηγό γαστρονομίας Gault & Millau. Το 2013 τιμήθηκε με το βραβείο της Διεθνούς Γαστρονομικής Ακαδημίας «La Guilde des Terroirs», αναδεικνύεται Σεφ της Χρονιάς από το περιοδικό Time Out Cyprus και γίνεται αποδεχτός ως μέλος της φημισμένης γαστρονομικής αδελφότητας Disciples d’Escoffier. Το 2018 το «Le Mavrommatis» έμελλε να λάβει την ύψιστη γαστρονομική διάκριση και να στεφθεί με ένα αστέρι στον παγκοσμίου εμβέλειας γαλλικό οδηγό γαστρονομίας, Michelin, το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Το 2021 τα αδέλφια Μαυρομμάτη άνοιξαν το εστιατόριο Laurier στις Galeries Lafayette Champs Elysées, ενώ στις αρχές του 2022 δημιούργησαν ένα νέο κόνσεπτ για εύκολο και υγιεινό φαγητό, το οποίο βάφτισαν «Thessalia » (το όνομα της μητέρας τους).

Σήμερα, το Maison Mavrommatis λειτουργεί 12 Boutique, μικρά δηλαδή μαγαζιά τύπου delicatessen στο Παρίσι, στη Μασσαλία, στη Νίκαια, στο Στρασβούργο και στο Βερολίνο, 2 κάβες και 4 εστιατόρια. Ακόμα, η εταιρεία αναλαμβάνει τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου δεξιώσεων σε Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο και τα τελευταία χρόνια προωθεί στη γαλλική αγορά ελληνικά προϊόντα με την επωνυμία Mavrommatis.

Ο ίδιος δηλώνει ότι «το ελληνικό γαστρονομικό ρεπερτόριο είναι πλούσιο και είναι απαραίτητο να το ανακαλύψουμε, να το διαφυλάξουμε και να το αξιοποιήσουμε συνδυάζοντας το σύγχρονο με το παραδοσιακό. Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και μέριμνά μας είναι να συνεισφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διατήρηση της ελληνικής γαστρονομίας...».

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης θα είναι πάντα, χωρίς αμφιβολία, ο καλύτερος πρεσβευτής της ελληνικής αλλά και κυπριακής κουζίνας. Ένας άνθρωπος που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει χωρίς να ξεχνά τις ρίζες του.

cheff.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close