Δημοσιεύτηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2023
Η δεύτερη εφηβική παράσταση των δράσεων «Νέ@ σε έρηµο νησί» σηκώνει αυλαία την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:00 στο Θέατρο Αποθήκες. Η παραγωγή του Θεάτρου Βαλίτσα παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Στέλιου Ανδρονίκου και εμπνέεται από την ποιητική και γεμάτη ευαισθησία νουβέλα του Ρίτσαρντ Μπαχ, Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον, μεταφέροντας μηνύματα για την αγάπη, τη συγγνώμη, την αναζήτηση, την πίστη στα όνειρα, την καλοσύνη που κρύβεται σε κάθε ανθρώπινη ψυχή και πολλά άλλα.

Το Θέατρο-Βαλίτσα είναι μια ευέλικτη παραγωγή του ΘΟΚ που σχεδιάζεται ειδικά για να μπορεί να φιλοξενηθεί σε χώρους σχολείων (σχολικές αίθουσες, αίθουσες εκδηλώσεων, θεατρικές αίθουσες, κ.ά.), δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να απολαύσουν το εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο μιας θεατρικής παράστασης χωρίς να μετακινηθούν από το χώρο τους. Παράλληλα, η παραγωγή έχει προγραμματίσει επιπλέον τακτικές παραστάσεις για το κοινό.
Σκηνοθέτης, συντελεστές και ηθοποιοί παρουσιάζουν τα πολλαπλά νοήματα του μοναδικού έργου του Μπαχ, επιθυμώντας να ενθαρρύνουν τους νεαρούς θεατές να ανακαλύψουν τις δικές τους δυνατότητες και δυναμικές.

Υπόθεση έργου
Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον αφηγείται τη ζωή ενός πουλιού, που δεν είναι ένας γλάρος όπως οι άλλοι. Μοναδικό του πάθος είναι να μπορεί να πετάει ψηλότερα και γρηγορότερα, ώστε να είναι ελεύθερος. Όμως αυτή του η επιθυμία, καθώς ο ίδιος δεν αρκείται στο να πετάει για να τραφεί, δεν ικανοποιεί την κοινότητα των γλάρων.

Καταδικασμένος, στην εξορία, μόνος, αλλά χωρίς φόβο, ο Ιωνάθαν συνεχίζει τις προσωπικές ανακαλύψεις του. Το μόνο που τον στενοχωρεί είναι ότι δεν μπορεί να τις μοιραστεί με άλλους, μέχρι τη μέρα που γνωρίζει μια ομάδα γλάρων. O Ιωνάθαν θα καταφέρει να σπάσει τις αλυσίδες που φυλακίζουν το σώμα και τις σκέψεις του και να πετάξει όσο πιο μακριά το επιθυμεί. Μια ιστορία-ύμνος στην ελευθερία, στην προσπάθεια, στη διεκδίκηση της επιθυμίας και της αυτοολοκλήρωσης.
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Στέλιος Ανδρονίκου
Μουσική: Στέλιος Πισής
Σκηνικά-Κοστούμια: Τζούλια Γεωργιάδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνοθέτη-Διασκευή-Κίνηση: Καλλιόπη Σίμου
Παίζουν: Ανδρέας Μακρής, Πέννυ Φοινίρη
►Παραστάσεις για το κοινό
Λευκωσία
Θέατρο Αποθήκες
Από Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:00 και κάθε Κυριακή στις 17:00 (1η παράσταση) και στις 19:00 (2η παράσταση)
Υπερτιτλισμένες παραστάσεις
Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 στις 19:00 (ελληνικά)
Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στις 19:00 (αγγλικά και τουρκικά)
Πληροφορίες / Εισιτήρια
Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)
Τιμή Εισιτηρίου €6
►Οργανωμένες μαθητικές παραστάσεις
Πληροφορίες / Κρατήσεις: τηλ. 22864330
Φωτογραφίες: Γιώργος Χαραλάμπους
Σχετικά
Όλα έτοιμα για το 10ο ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ
Το επετειακό φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του στις 28 & 29 Αυγούστου στη Γιαλιά
Οι sold out «Βλαβερές συνέπειες του καπνού» επιστρέφουν στο Θέατρο Δέντρο
Το ανατρεπτικό έργο της Λένας Κιτσοπούλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, ανεβαίνει ξανά στη Λευκωσία για οκτώ περιορισμένες παραστάσεις τον Σεπτέμβριο.
Τρεις επιπλέον παραστάσεις για το Αντικριστό του Φώτη Γεωργίδη
H κωμικοτραγική σάτιρα του Φώτη Γεωργίδη περιοδεύει
Η θρυλική Comédie-Française έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο με «Το γεγονός»
Η Françoise Gillard μεταφέρει στη σκηνή το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό έργο της Νομπελίστριας Annie Ernaux, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας.
Οι «Επτά επί Θήβας» επιστρέφουν στη Λευκωσία για μία επιπλέον παράσταση
Μετά τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, η σύγχρονη σκηνική ανάγνωση της Λέας Μαλένη παρουσιάζεται ξανά στις 2 Σεπτεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ της Σχολής Τυφλών.
«Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη έρχεται από την Ελλάδα στην Κύπρο
Η Γιασεμί Κηλαηδόνη μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο το εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, μέσα από έναν συγκλονιστικό μονόλογο σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.
Άλκηστις του Ευριπίδη: Στην απότομη κατηφόρα της ζωής, ο Θάνατος κινεί τα νήματα
Είδαμε στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου τη φιλόδοξη και βαθιά αμφίσημη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, που μετέτρεψε τη θυσία της ηρωίδας σε ένα σκοτεινό ερώτημα για τη ζωή, την εξουσία και τη θέση της γυναίκας
Ο «Κάτοικος Κηφισιάς» ταξιδεύει σε τέσσερα χωριά της Κύπρου
Μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για την κοινωνική ανισότητα, την οικογένεια, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη μιας γυναίκας να αρχίσει ξανά
Έφυγε ο ηθοποιός Φοίβος Γεωργιάδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν αθόρυβο αλλά πολύτιμο εργάτη της σκηνής
Μία ακόμα (επιπλέον) παράσταση για το «PARTY της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου
Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό επιστρέφει για μία τελευταία εμφάνιση στην Κύπρο
Το πολυβραβευμένο «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι έρχεται στη Λευκωσία
Η παράσταση που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ίων του Ευριπίδη: Δύο τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος