Επόμενες Εκθέσεις , Τέχνη

Έκθεση ζωγραφικής του Έλληνα εικαστικού Βασίλη Σελιμά

Στη ζωγραφική του περιγράφει την προσωπική του ιστορία με ρεαλιστικά και συμβολικά στοιχεία

Δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2023

Με ιδιαίτερη χαρά η γκαλερί Stand in Line φιλοξενεί ατομική έκθεση του ταλαντούχου Έλληνα εικαστικού Βασίλη Σελιμά. Η έκθεση θα διαρκέσει από 25 Φεβρουαρίου μέχρι 16 Μαρτίου 2023 και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στην παρουσία του καλλιτέχνη την Πέμπτη 2 Μαρτίου στις 7 μ.μ.

Ο Βασίλης Σελιμάς γεννήθηκε το 1983. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ) με κατεύθυνση τη ζωγραφική. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Στη ζωγραφική του περιγράφει την προσωπική του ιστορία με ρεαλιστικά και συμβολικά στοιχεία.

thumbnail_11.Αντίστιξη (για την Ν.Λ), ακρυλικά σε καμβά, 80x80 cm, 2022.jpg

Έχει εργαστεί στο θέατρο ως σκηνογράφος καθώς επίσης και ως animator. Παράλληλα συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους και άλλους ανεξάρτητους φορείς ως εικονογράφος (Πατάκης, Ίκαρος, Παπαδόπουλος, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κτλ). Το 2017 διακρίθηκε με έπαινο στα βραβεία ΕΒΓΕ για το βιβλίο του "Νιω, μια μικρή ιστορία", το 2021 ήταν υποψήφιος στα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου. Το 2022 απέσπασε στα βραβεία IBBY το βραβείο εικονογράφησης.

Ο γνωστός συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ γράφει για τα έργα και την έκθεση του Βασίλη Σελιμά: «Τα εξαίσια καμωμένα παιδιά του Βασίλη Σελιμά έλκουν την καταγωγή τους απ' τους παραμυθικούς κόσμους του Ησίοδου, των Γκριμ και του Άντερσεν, απ' την ονειρική γονιμότητα των σουρεαλιστών και βέβαια από τη βία της αληθινής ζωής.

Παρατηρώντας τα - τυφλωμένα, φιμωμένα, επιβάτες στη βάρκα του Χάροντα, γυμνά, ισχνά, με δέρμα από μέταλλο, που ελκύει τους μαγνήτες, κι εκφράσεις ενήλικου πόνου - αναρωτιέμαι κατά πόσον ο δημιουργός, όπως και σ' άλλα έργα του, συνομιλεί περισσότερο κι απ' ό,τι με τις παραδόσεις της τέχνης του, με τη μυσταγωγία της ψυχανάλυσης.

Η βάρκα με το μαύρο νερό, φερ' ειπείν: ποιον εφιάλτη να αρδεύει το πινέλο εν προκειμένω; Και τα ενήλικα στοιχεία - μήπως είναι αναπαραστάσεις καθηλώσεων, παλινδρομήσεων; Μήπως η τρομερή δύναμη που αναδίνουν οι καμβάδες πηγάζει από το τραύμα, που αντί να εξαϋλώνεται, μας παραδίδεται γυμνό σαν παιδικό σώμα;

thumbnail_3.Inner Child, ακρυλικά σε καμβά, 35x20 cm, 2022.jpg

Κάθε πόνος έχει το σπίτι του, κι ο πόνος που κατοικεί στις παιδικές αυτές μορφές είναι τόσο μεγάλος, που αλλοιώνει τα σύνορα της σάρκας και της πραγματικότητας. Θυμάμαι να συζητώ με τον αναλυτή μου ένα θεωρητικό ενδεχόμενο: κι αν η παιδική ηλικία, ασχέτως της συναισθηματικής απόχρωσης που της αποδίδεται εκ των υστέρων, είναι από τη φύση της τραυματική; Αν όλα τα παιδιά κατά βάθος υποφέρουν απλώς και μόνον επειδή είναι παιδιά - ανήξερα κι ανήμπορα, με τον κοινωνικό τους εαυτό ελλιπή και το σωματικό εγώ τους ν' αλλάζει ολοένα, αιφνιδιαστικά;

Αυτά συλλογιέμαι καθώς περιεργάζομαι τα ψυχικά τέκνα του Βασίλη Σελιμά: την απομόνωση, την ανημποριά, την κακομεταχείριση που μας επιφυλάσσει η ζωή όταν είμαστε υπερβολικά μικροί για να αναμετρηθούμε μαζί της. Ο χρωστήρας του θα ικανοποιούσε αφάνταστα τον Φρόιντ της 'Ερμηνείας των ονείρων', του 'Τοτέμ και ταμπού', του πολύμορφου διαστροφικού παιδιού. Μα πέρα από αναλύσεις και προβολές, πέρα από εξωκειμενικά, τρόπον τινά, στοιχεία, τα έργα αυτής της συλλογής στέκουν αυτόνομα, απογυμνωμένα, θαρραλέα, ως μνημείο τρωτής και συγκλονιστικής ωραιότητας.»

STAND IN LINE: 26Α Μετοχίου, Άγιος Ανδρέας, Λευκωσία - τηλ. επικοινωνίας 99412000 www.standinlineartspace.com / standinlineartspace@gmail.com

Σχετικά

Ατζέντα
September 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close