Δημοσιεύτηκε στις 04 Μαΐου 2023
Με έναν πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο, η Πάφος, οργανώνει και φέτος τη γιορτή της Άνοιξης και των λουλουδιών, τα «Ανθεστήρια» 2023. Την εκδήλωση, συνδιοργανώνουν ο Δήμος Πάφου και ο Φυσιολατρικός Πνευματικός Όμιλος Πάφου, ως συνεχιστές μιας μακράς παράδοσης 85 και πλέον χρόνων.
Το τριήμερο Πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Έκθεση με φωτογραφικό υλικό, το οποίο απεικονίζει την Ιστορία των Ανθεστηρίων στην Πάφο.
Τα Εγκαίνια της Έκθεσης θα τελεστούν την Πέμπτη 11 Μάη, ώρα 7.30μ.μ. και θα λειτουργεί από τις 9 – 2.30μ.μ. και από τις 6.00-8.00μ.μ. την Παρασκευή και από τις 9.00π.μ. – 1.00μ.μ. το Σάββατο, .στον Πολυχώρο Πολιτισμού « Παλιά Ηλεκτρική ».
Την Παρασκευή 12 Μάη, ώρα 8.30μ.μ., θα δοθεί στην Πλατεία Kennedy Συναυλία της Ήβης Αδάμου και τετραμελούς Ορχήστρας με τη συμμετοχή δύο χορευτών.
Το Σάββατο 13 Μάη θα πραγματοποιηθεί το κύριο μέρος της Γιορτής των Ανθεστηρίων στο Ιακώβειο Γυμναστήριο, στις 6.30 το απόγευμα, με Πομπή εντός του Ιακωβείου, Γυμναστηρίου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου, υπό τη διεύθυνση του Ζαχαρία Ευαγγέλου.
Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει Άρμα της Θεάς Αφροδίτης, κατασκευές από Εκπαιδευτήρια της Πάφου, Θεατρικό Δρώμενο από το Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου και μουσικό μέρος, από το Μουσικό Σχολείο Πάφου.
Πιο συγκεκριμένα, γύρω στις 6.30μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η πομπή και ακολούθως, η αναβίωση καλλιτεχνικά της Αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα και η Εναλλαγή των Εποχών ( διασκευή του Ομηρικού Ύμνου προς τη Θεά Δήμητρα).
Συμμετέχουν: Ομάδα μαθητών / τριών αποτελούμενη από 19 μαθήτριες και μαθητές του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου και παιδιά του Μουσικού Σχολείου Πάφου, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Διδασκαλία άρπας Άννα Κουλίκοβα. Διδασκαλία τραγουδιών Σωκράτης Τερπίζης και Πέρσια Παναγιώτου.
Συντονίστρια της παραγωγής του Δρώμενου η Βοηθός Διευθύντρια Αναστασία Γεμενάρη, Τη γενική επιμέλεια – διδασκαλία έχουν η Στυλιανή – Νεκταρία Ποταμού-Φιλιππίδου και η Πολίνα Λιασίδου, σε συνεργασία με τις συναδέλφους τους: Χριστίνα Καπνίση, Γεωργία Κωνσταντίνου, Ευγενία Γιαβάνογλου, Σκεύη Φιλίππου και Γιώργο Βασιλειάδη. Σκηνοθέτης, για την εκτέλεση του Δρώμενου, η Στυλιανή Δαμιανού Έλληνα. Το σχεδιασμό του σκηνικού επιμελήθηκε η Β. Δ. Αθανασία Δημοσθένους.
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ
Αναβίωση της Αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα και η εναλλαγή των Εποχών (διασκευή του Ομηρικού Ύμνου προς τη Θεά Δήμητρα ), σε επτά Σκηνές: - Η Περσεφόνη περιπλανιέται με τις Ωκεανίδες στο βουνό, από όπου την αρπάζει ο βασιλιάς του Κάτω Κόσμου ο Πλούτωνας.
- Η Δήμητρα την αναζητεί απελπισμένη με τη συμπαράσταση της Εκάτης και του Ήλιου.
- Η Γη υποφέρει μαζί με τη Θεά Δήμητρα.
- Διάλογος Ίριδας με τη Θεά Δήμητρα.
- Κατάβαση του Ερμή στον Άδη και διάλογος με τον Θεό του Κάτω Κόσμου και την Περσεφόνη.
- Συνάντηση Δήμητρας με τη θυγατέρα της Περσεφόνη.
- Συνάντηση Ρέας, Δήμητρας και Περσεφόνης. Συμφωνία για παραμονή της Περσεφόνης στη Γη την Άνοιξη και το Καλοκαίρι και κάθοδο στον Άδη το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα.
Σχετικά
Μια βραδιά κυπριακής παράδοσης στήνεται στην Πύλα
Ζωντανή μουσική, τραγούδι και παραδοσιακοί χοροί στο προαύλιο της Παναγίας Ασπροβουνιώτισσας
Μια διήμερη γιορτή κυπριακής παράδοσης στήνεται στη Λάνια
Παραδοσιακές γεύσεις, τοπικά προϊόντα, χειροτεχνίες, μουσική και χορός μάς περιμένουν με ελεύθερη είσοδο.
To πιο "δυνατό" retro party θα στηθεί κάτω από την ντισκομπάλα
Μαζί με την ντισκομπάλα, γυρίζουμε και εμείς σε περασμένες και πάντα μαγικές δεκαετίες.
Περσείδες: 7 ξεχωριστά σημεία της Κύπρου για να παρατηρήσεις τους διάττοντες αστέρες
Το πιο εντυπωσιακό ουράνιο θέαμα του Αυγούστου πλησιάζει
Καλοκαίρι στο χωριό: Σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ και βραδιές τόμπολας σε 40 ορεινά χωριά μας
Κάνουμε check in σε 40 χωριά της Κύπρου, για μοναδικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις
O Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας έφτιαξε καλοκαιρινό πρόγραμμα
Γιατί ο Αύγουστος στο χωριό είναι αλλιώς...
Η Λεμύθου μάς περιμένει για ένα καλοκαίρι γεμάτο εκδηλώσεις
Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων η χχοροεσπερίδα με τη Σάσα Μπάστα
Ο Άγιος Θεόδωρος Πιτσιλιάς σε περιμένει για καλοκαίρι στο χωριό
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους
Και το φετινό καλοκαίρι, θα πάμε Μουτουλλά
Το χωριό έφτιαξε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και μας περιμένει
Όλα όσα μας περιμένουν τις επόμενες μέρες σε Κάμπο τζιαι η Τσακκίστρα
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Week Agenda: 17 εκδηλώσεις που αξίζει να ζήσεις αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Συναυλίες, φεστιβάλ, παραστάσεις και ξεχωριστές δράσεις μάς βγάζουν από το σπίτι
Ένα ξεχωριστό event για να παρατηρήσεις τις Περσείδες στην Κύπρο
Μια μαγική βραδιά κάτω από τα αστέρια στη Riverland Bio Farm