8-16 June 2023
Προσεχώς , Θέατρο , Μη χάσετε

Μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες του Broadway ανεβαίνει στην Κύπρο

Σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή

Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαΐου 2023

Το θεατρικό έργο του Leonard Gershe «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες» θεωρείται μια από τις ωραιότερες κωμωδίες του σύγχρονου παγκόσμιου θεάτρου , όπου το γέλιο και η συγκίνηση εναλλάσσονται μαγικά.

«Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες» ανέβηκαν για πρώτη φορά με τεράστια επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ, το 1969, σε σκηνοθεσία του Ελληνοαμερικανού Μίλτον Κατσέλας. Τρία χρόνια αργότερα το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον ίδιο τον Gershe με πρωταγωνιστές τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Έντουαρντ Άλμπερτ, την Γκόλντι Χόουν και την Αϊλίν Χέκαρτ στο ρόλο της μητέρας (η μόνη απ’ την αρχική διανομή της παράστασης). H Χέκαρτ τιμήθηκε για την ερμηνεία της με το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού σε δεύτερο Ρόλο, ενώ ο Έντουαρτ Άλμπερτ απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ αφού έχει το ρεκόρ παραστάσεων με πάνω από 1,100 παραστάσεις και είχε σαρώσει τα θεατρικά βραβεία.

Στην Ελλάδα το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1970 με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Φέρτη και τη Ξένια Καλογεροπούλου, με τεράστια επιτυχία.

Λίγα λόγια για το έργο:

Νέα Υόρκη τέλη δεκαετίας του ’60. Ο Ντον Μπέηκερ (Λευτέρης Ζαμπετάκης) κάνει την επανάσταση της ζωής του. Φεύγει από το ήσυχο προάστιο όπου ζούσε με την υπερπροστατευτική μητέρα του, κα Μπέικερ (Μίρκα Παπακωνσταντίνου) για να εγκατασταθεί μόνος του στο Μανχάταν. Το γεγονός ότι είναι τυφλός δεν τον εμποδίζει από το να κυνηγήσει το όνειρο του: να γίνει επαγγελματίας μουσικός. Η Τζιλ Τάννερ (Ντόρα Μακρυγιάννη) είναι μια απελπιστικά εκκεντρική νεαρή, χίπισσα και ανερχόμενη ηθοποιός. Μετακομίζει στο ακριβώς διπλανό διαμέρισμα. Γνωρίζονται, φλερτάρουν, ερωτεύονται. Καθώς καταφέρνουν να ανοίξουν την πόρτα που χωρίζει τα διαμερίσματά τους, ανοίγουν ταυτόχρονα και ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους μακριά από στερεότυπα, περιορισμούς και προκαταλήψεις. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται από το πουθενά η μητέρα του Ντον, αλλά και ο σκηνοθέτης-μέντορας της Τζιλ, ο Ραλφ (Μαρίνος Κόνσολος). Πόσο ελεύθερες θα αποδειχτούν τελικά οι πεταλούδες;

Μια αστεία, τρυφερή, ζεστή και εξόχως πνευματώδης κωμωδία υπό τους ρομαντικούς ήχους της κιθάρας, με στακάτο ρυθμό, σπαρταριστούς διαλόγους και βασικό

αφήγημα της την αισιοδοξία και την ελπίδα. Μέσα από ένα πανέξυπνο και διαπεραστικό χιούμορ, προσεγγίζει τα ζητήματα του αυτοπροσδιορισμού, του έρωτα, του θάρρους και της αλληλοκατανόησης.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο σπουδαίος θεατράνθρωπος του ελληνικού θεάτρου, Σταμάτης Φασουλής που για πρώτη φορά σκηνοθετεί μια παράσταση που θα παρουσιαστεί αποκλειστικά στην Κύπρο.

Το τραγούδι της παράστασης έγραψε ο διακεκριμένος Κύπριος συνθέτης, των μεγάλων επιτυχιών, Γιώργος Θεοφάνους σε στίχους της σημαντικής στιχουργού Ελεάνας Βραχάλη.

Με φόντο την εποχή των λουλουδιών, την άκρατη απελευθέρωση και τον αέναο έρωτα, οι «Πεταλούδες» θα συνεπαίρνουν το κοινό σε κάθε τους «στάση» σε όλες τις πόλεις της Κύπρου αυτό τον Ιούνιο.

Πρωταγωνιστούν: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Ντόρα Μακρυγιάννη και ο Μαρίνος Κόνσολος

Μετάφραση – απόδοση: Αλέξης Καλλίτσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Σαπχεκίδης
Σκηνικά – κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Φωτισμοί: Alexander Jotovic
Διευθύντρια σκηνής: Μόνικα Χατζηβασιλείου

Εισιτήρια: Tickethour

Μέρος των καθαρών εσόδων θα διατεθούν για τη στήριξη του Ronald McDonald House Charities

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close