Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Δοκιμάζουμε γλυτζιστά στο Κοιλάνι, παραδοσιακό χαλούμι στην Ανώγυρα και πιτσιλίσιμο λουκάνικο στον Αγρό

Ζήσε στην καρδιά της παράδοσης και των ανθρώπων της με μια επίσκεψη στο heartlandoflegends.com

Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου 2023

Θέλοντας να καταδείξει ότι η Κύπρος δεν είναι μόνο πανέμορφες παραλίες αλλά ένα νησί γεμάτο κρυμμένες ομορφιές και που προσφέρεται ολόχρονα για διακοπές, η νέα διαδρομή του Υφυπουργείου Τουρισμού με την ονομασία Heartland of Legends προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες ενώ μας φέρνει πιο κοντά στη φύση, τους μύθους, την ιστορία, τις γεύσεις και τις παραδόσεις του τόπου μας. Η Heartland of Legends είναι ουσιαστικά μια διαδρομή που έχει αποτυπωθεί ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα heartlandoflegends.com και η οποία διέρχεται από τα ορεινά, την ύπαιθρο και τις ακριτικές περιοχές και προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, οι οποίες τους φέρνουν κοντά στην κυπριακή φύση, την παράδοση και στον αργό τρόπο ζωής. Η διαδρομή αυτή δεν είναι μια απλή οδική χάραξη, αλλά μια συλλογή εμπειριών, από την οποία ο κάθε επισκέπτης επιλέγει να βιώσει την εμπειρία που ταιριάζει στον ίδιο προσωπικά.

DSCF4103.JPG

DSCF4075.JPG

Μία από αυτές τις περιοχές όπου χτυπάει η καρδιά της κυπριακής ενδοχώρας είναι το πανέμορφο Κοιλάνι, ένα από τα κρασοχώρια της επαρχίας Λεμεσού, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 820 μέτρων στην οροσειρά του Τροόδους. Το χωριό διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της λαϊκής αρχιτεκτονικής με τα σπίτια του να είναι διακοσμημένα με κεραμικά πλακάκια, επίπεδες στέγες, γραφικές σοφίτες, καμάρες, διακοσμημένα πλαίσια και με τοίχους κατασκευασμένους από τον τοπικό σκαλιστό ασβεστόλιθο. Το Κοιλάνι είναι ένας από τα κύριους καλλιεργητές σταφυλιών του νησιού και είναι διάσημο όχι μόνο για τα κρασιά του αλλά και για τα παραδοσιακά Κοιλανιώτικα γλυτζιστά που είναι είδος γλυκού εδέσματος από τηγανητές, σιροπιαστές, ζυμαρένιες λωρίδες, οι οποίες στρίβονται με τρόπο ώστε να μοιάζουν με πλεξούδα. Είναι πασπαλισμένα με σουσάμι και στολισμένα στην πιατέλα πάντα με κιούλι (αρμπαρόριζα) και αποτελούν πρακτική έκφραση γνώσεων και τεχνικών των γυναικών του χωριού και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του καθώς είναι συνυφασμένα με πολλά έθιμα του χωριού (είναι το δώρο των συγγενών και φίλων προς τη λεχώνα όταν την επισκεφθούν μετά τη γέννα, καθώς και κεραστικό σε βαφτίσια και αρραβώνες). Οι Κοιλανιώτες, πολύ χαρακτηριστικά, αποκαλούν τα γλυτζιστά «κομψοτέχνημα» ή κοιλανιώτικη «δαντέλα» της ζαχαροπλαστικής.

DSCF3609.JPG

DSCF3581.JPG

Σειρά έχει η Ανώγυρα ένα γραφικό χωριουδάκι περίπου 45 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό, με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, λιθόστρωτα δρομάκια, πετρόχτιστα σπίτια και υπέροχη φύση όπου κυριαρχούν οι χαρουπιές για τις οποίες φημίζεται. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στο αγρόκτημα Σταλιές όπου γνωρίσαμε την πολυμελή οικογένεια που φτιάχνει χαλούμι από γενιά σε γενιά με γεύση που σε κάνει να νιώθεις ότι δοκιμάζεις το παραδοσιακό μας τυρί για πρώτη φορά!

DSCF3526.JPG

Τέλος, από μια περιήγηση στην κυπριακή ενδοχώρα δεν θα μπορούσε να λείπει μια στάση στον Αγρό για να δοκιμάσουμε τα πιτσιλίσιμα λουκάνικα, που έχουν προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, και να μάθουμε από τον “Δάσκαλο” τα μυστικά της παρασκευής του πεντανόστιμου αυτού τοπικού εδέσματος. Το πιτσιλίσιμο λουκάνικο παρασκευάζεται στις κοινότητες της Πιτσιλιάς από χοιρινό χοντροκομμένο κιμά που ωριμάζει σε κόκκινο ξηρό κρασί της περιοχής αφού έχουν προστεθεί διάφορα μπαχαρικά και καπνίζεται με καύση κλαδιών γηγενών δέντρων ή θάμνων.

DSCF3490.JPG

Μάθε περισσότερα για μαγευτικές τοποθεσίες του τόπου μας και περιηγήσεις στη φύση με μια επίσκεψη στο heartlandoflegends.com και φτιάξε αναμνήσεις που θα μείνουν για πάντα στην καρδιά σου.

DMT_Native_EU_Logos.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close