27 May-31 July 2023
Επόμενες Εκθέσεις , News

Inside - Out Stories: Δύο καλλιτέχνες συναντιούνται σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση

Δυο διαφορετικές προσεγγίσεις, εμπνευσμένες από τον χώρο και τα εκθέματα του Μουσείου Πιερίδη

Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου 2023

Μετά από την τιμητική πρόσκληση του διευθυντή του Μουσείου Πιερίδη - Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου κ. Πήτερ Αστζιάν, ο Σπύρος Αγαθού και Αντώνης Τζιαρρίδης παρουσιάζουν την εικαστική πρόταση “inside – out stories”.

Πρόκειται για δυο διαφορετικές προσεγγίσεις, εμπνευσμένες από τον χώρο και τα εκθέματα του Μουσείου, τοποθετημένες τόσο στο εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου.

Inside /

Ο Σπύρος Αγαθού, εμπνευσμένος από τον τρόπο παρουσίασης και φύλαξης κεντημάτων στο Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, δημιουργεί μια σειρά ζωγραφικών έργων που όπως και τα κεντήματα, παρατίθενται διπλωμένα μέσα σε προθήκες. Τα έντονης υλικότητας έργα του, αποτέλεσμα μιας μεγάλης διαδικασίας πρόσθεσης και αφαίρεσης υλικών, προστατεύονται μέσα στις προθήκες ως πολύτιμα τεκμήρια μιας πρωτίστως συναισθηματικής συσχέτισης με τον χρόνο και την μνήμη.

Καθώς στην επιφάνεια των έργων συμπυκνώνονται και ενθυλακώνονται εκφάνσεις δημιουργίας και φθοράς, το κάθε κάθετο δίπλωμα του καμβά ανασυνθέτει το οριζόντιο έργο, αφήνοντας στο τέλος ορατή μόνο την πάνω πλευρά του. Οι γραμμές που οριοθετούν τα διάφορα μέρη του ζωγραφικού χώρου, χαρακτηριστικό των έργων του καλλιτέχνη, φέρουν τώρα τη δυναμική μιας οπτικής μετατόπισης των γραμμικών ορίων που προκύπτουν από το δίπλωμα και τις προθήκες.

Η μετατόπιση αυτή συνυφάνει την εμπειρία του περάματος του χρόνου με μια σκέψη που αφορά την υπερβατικότητα. Τα χρώματα καθώς και οι άλλοτε λείες, άλλοτε τραχιές υφές των έργων παραπέμπουν σε διαφορετικές καταστάσεις αλλαγής και συνέχειας.

insideouttt.jpg

/ Out

Διερευνώντας την σχέση της οπτικής κουλτούρας με τη μνήμη, ο Αντώνης Τζιαρίδης τυλίγει γλυπτά από μπετόν με κόκκινη κλωστή, μια επαναληπτική διαδικασία στο όριο του αυτοματισμού και της χειρωναξίας. Τα εν λόγω γλυπτά είναι του είδους που συναντούμε συχνά σε κήπους ή στο εξωτερικό της εισόδου σπιτιών. Παραπέμπουν σε αρχαίους μύθους ή καθημερινές σκηνές μεταφοράς νερού, ενώ μιμούνται την εικαστική γλώσσα του κλασικισμού.

Περιτυλίγοντας τα, ο καλλιτέχνης αποκρύπτει τα πρόσωπα και όλες τις περιγραφικές λεπτομέρειες, αφήνοντας μας με μια σειρά μονόχρωμων φορμών. Η αντιπαράθεση τους στον εξωτερικό χώρο του μουσείου δημιουργεί μια αινιγματική αναπαράσταση. Θα μπορούσε να είναι μια τελετουργία που αφορά την μεταμόρφωση: μια αναγνώριση της συνεχούς αλλαγής και εξέλιξης των πραγμάτων, μια επιθυμία επαναπροσδιορισμού που βιώνεται ως επιτακτική ανάγκη.

Μέσω της υλικότητας τους και της ισχυρής τους παρουσίας, εντείνουν την αίσθηση ότι ο άνθρωπος βρίσκεται στο μεταίχμιο πολλών διαφορετικών τροχιών μνήμης και λήθης.

Το opening της έκθεση είναι το Σάββατο, 27 Μαΐου στις 19:30.

Διάρκεια Έκθεσης: 27 Μαΐου – 31 Ιουλίου

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα – Πέμπτη: 09:00 – 16:00

Παρασκευή – Σάββατο: 9:00 – 13:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας 24145375

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close