Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαΐου 2023
Ολοκληρώθηκε χθες, 25 Μαΐου 2023, το διαγωνιστικό μέρος του 14ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου. Η διεθνούς κύρους κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού ήταν επταμελής και τέλεσε υπό τον συντονισμό του Prof. Antonio Morata. Ο Prof. Antonio Morata έχει καθοριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου ως Πρόεδρος της Επιτροπής και επιτηρητής των διαδικασιών διεξαγωγής του διαγωνισμού. Η ρύθμιση των διαδικασιών του Διαγωνισμού βασίζεται στο διεθνές Πρότυπο του OIV με τίτλο: «Standard for International Wine and Spirituous Beverages of Vitivinicultural Origin Competitions».
Ο 14ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου, που διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωργίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος, καθώς και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), λαμβάνει χώρα από τις 22 μέχρι τις 26 Μαΐου 2023. Ο Διαγωνισμός επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Πολιτεία στον αμπελοοινικό τομέα και τη βούληση για την περαιτέρω ανάπτυξή του.
Στον φετινό Διαγωνισμό συμμετείχαν 29 τοπικά οινοποιεία, υποβάλλοντας 163 διαφορετικά δείγματα οίνου, καταχωρισμένα σε δύο κατηγορίες βάσει των εγκεκριμένων και αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων. Η μία κατηγορία είναι αυτή των ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων και η άλλη κατηγορία είναι αυτή των γλυκών οίνων δηλαδή οίνων με περιεκτικότητα σε σάκχαρα πάνω από 45 γραμμάρια ανά λίτρο.
Βραβείο λαμβάνει το 30% των συμμετοχών από την κάθε κατηγορία, ως ορίζει το διεθνές πρότυπο του OIV. Ως εκ τούτου, 44 οίνοι έχουν λάβει χρυσό μετάλλιο και 2 οίνοι έχουν λάβει αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων (δες ΕΔΩ τους νικητές). Στην κατηγορία των γλυκών οίνων (δες ΕΔΩ τους νικητές), όπου μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και ο οίνος Π.Ο.Π. «Κουμανδαρία», 4 οίνοι έχουν λάβει μεγάλο χρυσό μετάλλιο.
Επιπρόσθετα, έχουν δοθεί ειδικές διακρίσεις (δες ΕΔΩ) για τις περιπτώσεις οίνων που έχουν παραχθεί αποκλειστικά από τις γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου όπως είναι το «Μαραθεύτικο», το «Όφθαλμο», το «Σπούρτικο», το «Ξυνιστέρι» και το «Γιαννούδι».
Κορύφωση των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η Τελετή Βράβευσης και το Επίσημο Δείπνο που θα διεξαχθεί σήμερα, Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023 και ώρα 7:00 μ.μ., στο ξενοδοχείο St Raphael Resort & Marina στη Λεμεσό. Για πληροφορίες και εισιτήρια για την τελετή βράβευσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 25 877010.
Σχετικά
Eκλεκτά θαλασσινά και premium κοπές κρέατος, σε ένα από τα πιο ντιζαϊνάτα εστιατόρια της πόλης
Εκεί όπου η θάλασσα συναντά την τέχνη του κορυφαίου κρέατος
Το French Depot απέκτησε νέο σπίτι στην Έγκωμη
Mια ολοκληρωμένη εμπειρία για κάθε λάτρη του κρασιού και των gourmet γεύσεων
Ραντεβού και πάλι στις αυλές: 13 ταβέρνες στη Λευκωσία για νόστιμα μεζεδάκια
Γνωστές ή πιο «κρυμμένες», μικρές ή λίγο πιο μεγάλες, πλακόστρωτες ή με γρασίδι, νόστιμες και αεράτες
Γιατί το να είσαι αυθεντικός είναι το νέο trend
Τελικά, ο Πέτρος Μάμος ήξερε πολύ καλά τι έκανε πριν από 100+ χρόνια.
Για φαγητό και cocktail δίπλα στη θάλασσα: 9 αγαπημένες διευθύνσεις
Εννιά top διευθύνσεις δίπλα στη θάλασσα για καλοκαιρινό τσιμπολόγημα εκεί σχεδόν που σκάει το κύμα
Το καλοκαίρι ανεβαίνει στον 8ο όροφο του AMARA, εκεί όπου τα ηλιοβασιλέματα συναντούν τις πιο εμβληματικές γεύσεις
Τρία ξεχωριστά γαστρονομικά concepts, σε μία τοποθεσία
Κυπριακός φούρνος στο Μανχάταν έγινε viral για το χαλούμι του (Video)
Σήμερα, το κατάστημα προσελκύει τόσο Κύπριους και Ελλαδίτες, που αναζητούν γνώριμες γεύσεις από την πατρίδα, όσο και Αμερικανούς που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό
Το Παγκόσμιο Κύπελλο παίζεται στην PizzaExpress
Νέο Summer Menu, ειδικές προσφορές και προβολή των αγώνων στην PizzaExpress Λεμεσού
Η νέα μαγευτική άφιξη που βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω από τη θάλασσα
Στο Island Hotel, με φόντο τη θάλασσα, το νέο εστιατόριο συστήθηκε στο κοινό παρουσιάζοντας τον ανανεωμένο του χώρο, το νέο concept και ένα μενού που συνδυάζει σύγχρονες γεύσεις με ποιοτικές πρώτες ύλες
«Το φαγητό δεν είναι μόνο γεύση, είναι μνήμη»: Ο άνθρωπος πίσω από το Εύ Κουζήν μιλά για τη ζωή, την επιτυχία και τη Λάρνακα
Ο άνθρωπος πίσω από ένα από τα πιο αγαπημένα εστιατόρια της πόλης μοιράζεται τις μνήμες, τις αξίες και τη φιλοσοφία που καθόρισαν την πορεία του
Οι 15 δυνατές νέες αφίξεις του φετινού καλοκαιριού
Νέα εστιατόρια, νέα beach bar, νέα πρότζεκτ: όλα τα καινούργια της σεζόν που διανύουμε
Αυτό το καλοκαίρι, τα Starbucks σε προσκαλούν να ανακαλύψεις τα νέα Summer Beverages
Αυτό το καλοκαίρι, οι πρωταγωνιστές είναι τρεις μοναδικές σειρές ροφημάτων