Δημοσιεύτηκε στις 06 Ιουλίου 2023
Φωτογραφία: Kristaps Grundsteins
Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Three Layers of Skin σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Μαρίζας Παρτζίλη. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Νίκο Νικολαΐδη, το Σάββατο 8 Ιουλίου στις 19.30 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου 2023.
Αναφέρει η επιμελήτρια στο σημείωμα της:
“Στην περιπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, τα σώματά μας περιβάλλονται από έναν καμβά που καταγράφει και αφηγείται την ιστορία των εμπειριών και των συναισθημάτων μας. Μέσα από τα στρώματα του δέρματός μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αποκαλύπτουμε και κρύβουμε τους εαυτούς μας. Η εικαστική αυτή εξερεύνηση, εμβαθύνει στην έννοια των τριών στρωμάτων δέρματος ξετυλίγοντας μια μυριάδα δημιουργικών εκφράσεων.
Η έκθεση διερευνά την πολύπλευρη έννοια του δέρματος ως συμβολικού και κυριολεκτικού ορίου μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού μας κόσμου, με την συμμετοχή μιας ομάδας σημαντικών καλλιτεχνών που με αφετηρία το περίπλοκο αυτό όργανο, προσφέρουν τις δικές τους ερμηνείες σε θέματα όπως η ευθραυστότητα, η μητρότητα, η ταυτότητα κ.α. με στόχο να προκαλέσει τα συναισθήματα, τον στοχασμό και την εμπλοκή του θεατή σε έναν διάλογο για την έννοια του σώματος σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος και καλύπτει ολόκληρη την εξωτερική επιφάνεια του. Αποτελείται από τρία στρώματα, την επιδερμίδα, το δέρμα και το υπόδερμα, τα οποία και τα τρία ποικίλλουν σημαντικά ως προς την ανατομία και τη λειτουργία τους. Το δέρμα προστατεύει και οριοθετεί, είναι ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ του σώματος και του περιβάλλοντος, είναι ένα όργανο επικοινωνίας μέσω του οποίου λαμβάνονται ερεθίσματα κυρίως μέσω της αίσθησης της αφής, και καθορίζει την μοναδικότητα του ατόμου.
Ως το πέπλο της ταυτότητας μας το εξωτερικό στρώμα του δέρματός μας, προστατεύει και καθορίζει τη μοναδική μας υπόσταση. Η επιδερμίδα χρησιμοποιείται μεταφορικά ως αφετηρία για την αμφισβήτηση κοινωνικών κανόνων και για να τονίσει την μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Η έκθεση έχει ως στόχο να θέσει προβληματισμούς και να αφηγηθεί ιστορίες, να προκαλέσει διάλογο για θέματα ταυτότητας, φύλου, εθνικότητας, φθοράς, να μιλήσει για τον επιβαλλόμενο από τις κοινωνικές συμβάσεις καθωσπρεπισμό, και να τονίσει την τρωτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.”
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Γιώργος Γεωργίου Βασιλειάδης, Ειρήνη Ζήνωνος, Άρτεμις Θεοδώρου, Μελίτα Κούτα, Μαριάννα Κωνσταντή, Μέλανη Κωνσταντίνου, Boyana Λοΐζου, Asik Mene, Πέννυ Μονογιού, Zohar Barak, PASHIAS, Σπύρος Προκοπίου, Χρίστος Συμεωνίδης, Σουζάνα Φιαλά και Δάφνη Χριστοφόρου.
Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη
Ωράριο Λειτουργίας
Τρίτη – Παρασκευή 10.00 – 18.00
Σάββατο 10.00 -14.00
Τηλέφωνο 25 367700
Σχετικά

Σεμινάριο Φωτογραφίας με τον Χρήστο Παυλίδη στη Φωτοδό
Οι Πέμπτες στην Φωτοδό είναι γεμάτες εικόνες

Οι «Κούκλες Βιτρίνας» του Ανδρέα Καρούσιου στην Γκαλερί Γκλόρια
Έργα μεγάλων διαστάσεων με χρωματιστά μολύβια και μελάνια

Περπατάμε και ανακαλύπτουμε τα γνωστά και άγνωστα κτήρια της Λευκωσίας
Αρχιτεκτονικές διαδρομές στις γειτονιές του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας


Έκθεση του διάσημου καλλιτέχνη Χρήστου Χρίστου στο Cap St Georges Hotel & Resort
Σημείωσε τις ημερομηνίες


Η εικαστικός Κυριακή Κώστα κάνει ένα ξεχωριστό εγχείρημα στο ξενοδοχείο ANASSA
“Ακαμαντίς | Head & Hand” σε ANASSA, Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης και στην Πόλη Χρυσοχούς


Μια έκθεση - ύμνος στην ομορφιά και την αγάπη, βρίσκεται στο Almyra
Στα εγκαίνια της έκθεσης ''An Everlasting Love'' της Μαρίνας Ολυμπίου

Η πρώτη ατομική έκθεση της Μαρίνας Ολυμπίου, στο ξενοδοχείο Almyra
Ατομική έκθεση της Μαρίνας Ολυμπίου «An Everlasting Love» στο ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο

«Όταν ο ήλιος…»: Μία αλλιώτικη έκθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για καλό σκοπό
70 και πλέον προσωπικότητες φιλοτέχνησαν τον ήλιο της Βουλής
