Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

Συνέντευξη: Joaquin Phoenix

Η υποκριτική είναι δύσκολη...

Δημοσιεύτηκε στις 03 Απριλίου 2014

Μου λέει πως έχει σιχαθεί να ακούει συνέχεια πως ο κόσμος πιστεύει ότι είναι παράξενος και δύσκολος άνθρωπος. Η προφανής απάντηση σε αυτή του τη δήλωση θα ήταν: τότε σταμάτα να υποδύεσαι όλους αυτούς τους παράξενους και δύσκολους χαρακτήρες! Όμως δεν γίνεται... Κανείς δεν θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα από αυτόν... Ο Joaquin Phoenix μάς έδειξε φέτος την άλλη του πλευρά, στο νέο του φιλμ "Her". Είναι αθόρυβα εκθαμβωτικός στο ρόλο του Theodore Twombly, ενός ευαίσθητου συγγραφέα που ζει στο Λος Άντζελες γύρω στο 2025 και ο οποίος ερωτεύεται και αναπτύσσει δεσμό με μια θηλυκή φωνή που παρέχει ένα λειτουργικό σύστημα υπολογιστή!


Ο Theodore είναι ένας πολύ εύθραυστος χαρακτήρας: "Τα πάντα σε κάνουν να κλαις" του λέει με σαρκαστικό τρόπο η πρώην γυναίκα του στην ταινία. Όσο ιδιαίτερος κι αν ακούγεται, ο Theodore είναι ένας από τους λιγότερο περίπλοκους χαρακτήρες που έχει υποδυθεί ο 39χρονος ηθοποιός στη μέχρι τώρα πορεία του στο σινεμά (φτάνει να θυμηθείς τον Freddie στο "The Master" ή ακόμα το γενειοφόρο εαυτό του στο "I’m Still Here", το mokumentary του γαμπρού του Casey Affleck). Όταν φτάνω στο ξενοδοχείο, ο Phoenix χασμουριέται και έχει τα μάτια του σχεδόν κλειστά. Ήρθε χτες το απόγευμα στο Λονδίνo και το jetlag τον κράτησε ξύπνιο μέχρι νωρίς το πρωί. Όταν τελικά κατάφερε να κοιμηθεί, χτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς! Τον ρώτησα αν κατέβηκε από τις σκάλες φορώντας τη ρόμπα του. Μου απάντησε λακωνικά: "έχω μια υπέροχη ρόμπα".

 

Είναι επικίνδυνα σέξι στη μεγάλη οθόνη. Λιγότερο στην πραγματικότητα. Φορά ένα V-neck jumper και έχει γλυμμένα μακριά μαλλιά. Δίπλα του στο τραπεζάκι υπάρχουν δύο πακέτα τσιγάρα American Spirit. Σκοπεύει να το κόψει σύντομα μου λέει. Είναι φλύαρος και εκδηλωτικός, μέχρι την ώρα που πατώ το "play" στο κασετοφωνάκι. Αμέσως σκληραίνει και μουδιάζει, λες και του έχω κάνει ενδοδοντική με αναισθητικό. Του λέω πόσο πολύ απόλαυσα το "Her". Το βλέμμα του στενεύει: "Αυτό κάνετε πάντα. Ξεκινάτε με ένα κομπλιμέντο". Ωχ... Να γιατί ο Phoenix τρομοκρατεί τους δημοσιογράφους... (πέρυσι είχε πει σε έναν συνάδελφο: "Εμ... Πόσο καιρό κάνεις επαγγελματικά αυτή τη δουλειά είπαμε;"). Σε αντίθεση με τους περισσότερους ηθοποιούς, μισεί να δίνει συνεντεύξεις. Εγώ όμως επιμένω στην άποψή μου. Λάτρεψα το "Her". Δεν καταλαβαίνω, δεν είναι λογικό να λες σε κάποιον ότι σου άρεσε η δουλειά του; Επιτέλους ξεπαγώνει! "Ναι, απλώς δεν πιστεύω ότι είμαι εγώ υπεύθυνος γι’ αυτό" ψελλίζει και συνεχίζει "όμως αυτό που λες είναι... φοβερό". Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει τον Phoenix ότι είναι υπερόπτης. Και υποψιάζομαι ότι το μεγαλύτερό του θέμα με τις συνεντεύξεις είναι ότι φοβάται πως μπορεί στο τέλος να φανεί ξιπασμένος. Δεν φαίνεται. Κατά κάποιο περίεργο τρόπο είναι πολύ γλυκός.



Ο βραβευμένος με Όσκαρ για το σενάριο τού "Her" Spike Jonze και δημιουργός των ταινιών "Being John Malkovich" και "Adaptation", έγραψε το χαρακτήρα του Theodore έχοντας στο μυαλό του τον Phoenix. Στον Phoenix άρεσε η ιδέα ότι ο Theodore ήταν εντελώς αντίθετος από τους "macho" χαρακτήρες που έχει υποδυθεί μέχρι σήμερα, αλλά ανησυχούσε μήπως στο τέλος βγει μια καρικατούρα του Forrest Gump. "Έχει μια ζεστασιά και μια καλοσύνη που δεν συναντάς συχνά στους ανθρώπους" μου είπε. "Ανησυχούσα ότι δεν θα γίνει πιστευτός στο κοινό". Κυρίως όμως, ο Phoenix φοβόταν ότι δεν θα ήταν αρκετά καλός στο ρόλο του. "Ανέκαθεν πίστευα ότι η υποκριτική είναι δύσκολη. Πιθανόν να την κάνω εγώ δύσκολη. Πιθανόν να είναι πολύ εύκολη. Για μένα όμως κάθε φορά φαίνεται ακόμα πιο δύσκολη...". Κάνει γκριμάτσα. "Αυτά που λέω ακούγονται πολύ χειρότερα όταν τα διαβάζεις. Ο 'αιώνια βασανισμένος' Joaquin Phoenix...". Δεν είναι, επιμένει. Αλλά σίγουρα μπορεί να είναι πιο σίγουρος για τον ευατό του μετά από τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ και τον τίτλο που του έχουν αποδόσει ως "ο καλύτερος ηθοποιός της γενιάς του". Ή μήπως όχι; Γελά υστερικά. "Μόνο αν ήμουν ο μοναδικός ηθοποιός της γενιάς μου. Όχι βέβαια. Αυτό είναι ηλίθιο!".

Η ταινία "Her" κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 4 Απριλίου

Σχετικά

Ατζέντα
January 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close