Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Πανσέληνος Αυγούστου 2023: Πού και πότε θα απολαύσουμε το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου

Ο φετινός Αύγουστος θα έχει δύο Πανσελήνους, με την πρώτη να ονομάζεται και «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου»

Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιουλίου 2023

Όχι μία, αλλά δύο Πανσελήνους επιφυλάσσει ο φετινός Αύγουστος με την πρώτη, που ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», να γίνεται την Τρίτη 1η Αυγούστου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου και το όνομά του έχει το έχει λάβει από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

Σημειώνεται ότι όπως έχει δηλώσει ο Διονύσης Σιμόπουλος, το καλοκαίρι ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα, η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα.

Ακολουθεί πάντως τον ίδιο μήνα και η «Μπλε Πανσέληνος», την οποία θα θαυμάσουμε στις 31 Αυγούστου και αυτό καθώς για την συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης, χρειάζονται 29 ημέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας και είναι η χρονική περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων ή δύο διαδοχικών φάσεων Νέας Σελήνης, από την οποία γεννήθηκε ο ημερολογιακός μήνας.

Σημείωσε στο καλεντάρι σου τις εκδηλώσεις για την 1η Αυγούστου

Βραδιά Αστροπαρατήρησης
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υφυπουργείου Πολιτισμού μάλιστα ενόψει της Πανσελήνου ανακοίνωσε ότι το βράδυ της 1ης Αυγούστου 2023 θα πραγματοποιηθεί στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίου Ιδαλίου βραδιά Αστροπαρατήρησης με τηλεσκόπια για το κοινό. Είσοδος ελεύθερη.

Μουσική πανσέληνος Αυγούστου
Ο Δήμος Λεμεσού μας προσκαλεί σε συναυλία υπό το σεληνόφως με τη Χριστιάνα Παύλου στο τραγούδι και τον Αντώνη Γεωργίου στο πιάνο σε έντεχνο και λαϊκό ελληνικό τραγούδι καθώς και συνθέσεις για το φεγγάρι.
Τρίτη, 1 Αυγούστου 2023 στις 7.30 μ.μ., στο Θεατράκι Ηρώων Χρίστου και Μίλτου Χριστοφόρου (ανατολική άκρη παραλιακής επίχωσης).

Sea Kayak στην Ακτή του Κυβερνήτη

Η ομάδα του Salonica View, διοργανώνει μια μοναδική εμπειρία sea kayaking στην Ακτή Κυβερνήτη κάτω απο το φώς του φεγγαριού, την Τρίτη 1η Αυγούστου, στις 18:30.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close