Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Μπλε Πανσέληνος: Όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο νησί

7 ιδέες για το πού θα απολαύσεις τη μαγική πανσέληνο

Δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 2023

Σήμερα Πέμπτη 31 Αυγούστου θα ανατείλει ένα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα φεγγάρια της χρονιάς. Αυτή η πανσέληνος αναφέρεται ως Blue Moon, ένας όρος που μπορεί να αντιπροσωπεύει δύο πράγματα: Είτε την τρίτη πανσέληνο σε μια εποχή που έχει τέσσερις πανσελήνους, είτε, συνηθέστερα, τη δεύτερη από τις δύο πανσελήνους που πέφτουν σε έναν ημερολογιακό μήνα.

Όπως και η προηγούμενη πανσέληνος την 1η Αυγούστου, αυτή η Μπλε Πανσέληνος θα είναι επίσης μια «υπερπανσέληνος», ένας δημοφιλής όρος για μια πανσέληνο που συμβαίνει όταν ο φυσικός μας δορυφόρος βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, κάνοντάς τον να φαίνεται λίγο μεγαλύτερος στον ουρανό.

Το φεγγάρι, πάντως, δεν θα είναι μπλε αλλά πορτοκαλί. Μια πρώτη γεύση με τις μοναδικές εικόνες από την υπερπανσέληνο πήραμε στις αρχές του μήνα, αλλά το «μπλε φεγγάρι» της 31η Αυγούστου υπόσχεται ακόμη πιο εντυπωσιακές εικόνες.

Για όσους θέλουν να απολαύσουν την αποψινή αυγουστιάτικη πανσέληνο, ας σημειώσουν τα πιο κάτω:

*Kεντρική εικόνα: Χρήστος Παρέλλης

moonwalk_a3vcQq1.2e16d0ba.fill-13.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

MoonWalk 2023
Ο «πιο ρομαντικός και μελωδικός περίπατος της Κύπρου» όπως πολλοί τον χαρακτηρίζουν, είναι λοιπόν -και πάλι - γεγονός. Το φετινό ραντεβού του MoonWalk 2023, έχει ανανεωθεί για την Πέμπτη 31 Αυγούστου, από τις 20:00 μέχρι τις 23:00. Εναρκτήριο σημείο του μοναδικού αυτού μουσικού περιπάτου θα είναι το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται δίπλα από τη Μαρίνα Παραλιμνίου στην Περνέρα. Το τελευταίο μουσικό συγκρότημα θα βρίσκεται στο «Fig Tree Bay» σε απόσταση 5+ χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτογραμμής και του παραλιακού πεζόδρομου Περνέρας – Πρωταρά. Φέτος, ο αριθμός των μουσικών σκηνών που θα πλαισιώσουν το MoonWalk 2023 πρόκειται να σπάσει κάθε ρεκόρ αφού έχει εκτοξευθεί στις 30, ικανοποιώντας όλες τις μουσικές προτιμήσεις και είδη. Ενώ ταυτόχρονα, οι περιπλανητές θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την πανσέληνο μέσα από τα τηλεσκόπια του Κυπριακού Οργανισμού Αστρονομίας που θα είναι τοποθετημένα σε συγκεκριμένο σημείο κατά μήκος του πεζόδρομου.
>> Ώρα: 20.00-23.00. Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερα, ΕΔΩ.

Party under the blue moon στο Πλανητάριο
Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο Φεγγάρι καθώς σας καθοδηγούμε στους κρατήρες, τα βουνά και άλλα συναρπαστικά χαρακτηριστικά του! Δείτε το Φεγγάρι από κοντά όπως ποτέ άλλοτε! Μάθετε για τον φυσικό μας δορυφόρο και εξερευνήστε το μοναδικό του τοπίο! Ελάτε στο The Cyprus Planetarium την Πέμπτη 31/08 για ένα αξέχαστο πάρτι με αυτό το σπάνιο γεγονός.
>> Ώρα: Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 20:30. Μόνο 200 θέσεις διαθέσιμες, 25 €/εισιτήριο συμπεριλαμβανομένων φαγητών και ποτών. Θα προσφερθεί δωρεάν εισιτήριο για το Dome. Κλείστε τα εισιτήριά σας online ή αγοράστε τα από το χώρο μας (αναλόγως διαθεσιμότητας). Περισσότερα, ΕΔΩ.

Αυγουστιάτικη Μπλε Πανσέληνος στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου
Tο Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού σας προσκαλεί να γιορτάσετε μαζί του τη δεύτερη αυγουστιάτικη πανσέληνο (Μπλε Πανσέληνος), στο Αρχαίο Ωδείο στον αρχαιολογικό χώρο Νέας Πάφου. Το κοινό θα μπορεί να απολαύσει το Κλιμάκιο Ξύλινων Πνευστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου κάτω από το σεληνόφως. Παράλληλα θα δίδεται η ευκαιρία για παρατήρηση της υπέρλαμπρης Σελήνης με τηλεσκόπια.
>> Ώρα: 21.00. Είσοδος δωρεάν. Περισσότερα ΕΔΩ.

Αυγουστιάτικη Μπλε Πανσέληνος στον αρχαιολογικό χώρο του Δημαρχείου Λευκωσίας
Tο Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού και ο Δήμος Λευκωσίας μάς προσκαλούν να γιορτάσουμε μαζί τους τη δεύτερη αυγουστιάτικη πανσέληνο (Μπλε Πανσέληνος). Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 31 Αυγούστου δίνουμε ραντεβού στον αρχαιολογικό χώρο του Δημαρχείου Λευκωσίας στο κέντρο της παλιάς πόλης, όπου θα απολαύσουμε το Κλιμάκιο Χάλκινων Πνευστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου κάτω από το σεληνόφως. Παράλληλα θα προβάλλεται παρατήρηση της υπέρλαμπρης Σελήνης με τηλεσκόπιο.
>> Ώρα: 21.00. Είσοδος δωρεάν. Περισσότερα ΕΔΩ.

Αυγουστιάτικη Μπλε Πανσέληνος στο Κούριο
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 31 Αυγούστου, 2023, ώρα 21:00 θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στα πλαίσια εορτασμού της Αυγουστιάτικης Μπλε Πανσελήνου και στον Αρχαιολογικό Χώρο Ιερού Απόλλωνα Υλάτη, Κούριο. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 21:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια βραδιά με μουσική, αστροπαρατήρηση και εκπλήξεις.
Η επόμενη Αυγουστιάτικη Μπλε Πανσέληνος θα συμβεί ξανά σε 9 χρόνια. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Πολιτισμού.
>> Ώρα: 21.00. Είσοδος δωρεάν. Περισσότερα ΕΔΩ.

Ραντεβού στη Μικρή Σαλαμίνα στη Φασούλα
Την Πέμπτη, 31 Αυγούστου στις 8.30 το βράδυ, δίνουμε ραντεβού στο θέατρο «Μικρή Σαλαμίνα», στο πάρκο γλυπτικής του Φίλιππου Γιαπάνη στη Φασούλα, της επαρχίας Λεμεσού. Μουσική και ποίηση για τον έρωτα, τον άνθρωπο και τη ζωή κάτω από το φως της πανσελήνου. Έντεχνα και λαϊκά τραγούδια, δοσμένα με ενορχηστρωτική απλότητα και με τη δύναμη της ανθρώπινης φωνής. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι: Κατερίνα Τσιρίδου, Αφεντούλα Ραζέλη, Νίκος Πρωτόπαπας, Δήμος Βουγιούκας, Έλενα Χειλέτη και Μιχάλης Παπαευαγόρου. Απαγγελία και παρουσίαση: Χάρις Πισσουρίου. Συγγραφή και επιμέλεια κειμένων: Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης.
>> Ώρα: 20.30. Είσοδος: €15 (Εισιτήρια διατίθενται μόνο από το Κανάλι 6, Ειρήνης 69, στη Λεμεσό).

blue.jpg

Blue Moon Observation
To Νightsky Explorers Club διοργανώνει βραδιά παρατήρησης του ουρανού και μας προσκαλεί να βρεθούμε κι εμείς μαζί τους! Το club θα βρίσκεται στην αποβάθρα απέναντί από το Nero Cafe στο Μόλο για παρατηρήσεις τόσο της πανσέληνου όσο και πλανητών.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close