Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

10+1 πανέμορφα χωριά ετοιμάζονται για τη Γιορτή του Παλουζέ

Εκδρομή και (δωρεάν) ζεστός παλουζές στο χωριό!

Δημοσιεύτηκε στις 06 Σεπτεμβρίου 2023

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Δες τα πιο κάτω και σημείωσε ημερομηνίες!

Γιορτή του Παλουζέ στη Δορά

Πότε: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, 18.00.
Πού: πλατεία Δοράς, επ. Λεμεσού.
Το χωριό Δορά της επαρχίας Λεμεσού το έχεις ακουστά; Η Δορά, κρασοχώρι της επαρχίας Λεμεσού, είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Κύπρου. Βρίσκεται 40 περίπου χιλιόμετρα από τη Λεμεσό, στις πλαγιές του βουνού Κορδυλάς. Είναι κτισμένη με φρουριακό χαρακτήρα, διατηρώντας την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική. Η πέτρα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Στη συντριπτική πλειονότητα τους τα σπίτια είναι πετρόκτιστα, πάρα πολλά από αυτά έχουν αναπαλαιωθεί και συντηρηθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Περιδιαβαίνοντας τα στενά δρομάκια του χωριού και τη λιθόστρωτη πλατεία μεταφέρεσαι νοερά στο χθές. Εδώ λοιπόν τον Σεπτέμβριο θα απολαύσεις παλουζέ σε μία γιορτή που θα περιλαμβάνει επίσης πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Φεστιβάλ Παλουζέ στη Βάσα Κοιλανίου
Πότε:
Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου
Πού:
Βάσα Κοιλανίου, επ. Λεμεσού
Τον μήνα Σεπτέμβριο, το σταφύλι και τα παράγωγά του, με δημοφιλέστερο τον παλουζέ, έχουν την τιμητική τους. Και η γιορτή αυτή του σταφυλιού, μας δίνει μάλιστα την καλύτερη αφορμή για εξόρμηση και εκδρομή στα πιο γραφικά χωριά μας! Στη Βάσα Κοιλανίου, λοιπόν, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Ζιβανίας, θα περάσουμε ένα απόγευμα με γεύση και άρωμα παράδοσης. Εκεί οι γυναίκες του χωριού θα παρασκευάζουν παλουζέ, που θα γεύονται δωρεάν οι παρευρισκόμενοι.

paloyzes.jpg

Γιορτή Παλουζέ στο Βουνί
Πότε
: Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, 16.30.
Πού: Βουνί, επ. Λεμεσού.
Μια εξαιρετική αφορμή για βόλτες στα ορεινά της Λεμεσού προσφέρει και η γιορτή του παλουζέ στην κοινότητα του Βουνιού! Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία στοχεύει στην προώθηση της κυπριακής παράδοσης και συγκεκριμένα της αμπελοκαλλιέργειας και των προϊόντων που παράγονται από το σταφύλι. Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 16.30 στο όμορφο χωριό Βουνί της επαρχίας Λεμεσού, θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή, με κύριους πρωταγωνιστές φυσικά το σταφύλι και τα παράγωγά του, και πιο συγκεκριμένα τον ξακουστό παλουζέ! Πρόκειται για μια γιορτή που προσελκύει πλήθος κόσμου, κάθε φορά, και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος! Μάλιστα για τη φετινή χρονιά το Κοινοτικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποδήμων και τον Γυναικείο Σύλλογο Βουνίου, έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει παρασκευή παλουζέ, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και περιήγηση στα περίπτερα με τα παραδοσιακά προϊόντα!

palouzes 1.jpg

Γιορτή του Παλουζέ στο Σούνι-Ζανατζιά
Πότε:
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, 16.00.
Πού: Πλατεία κοινότητας Σουνιού-Ζανατζιά, επ. Λεμεσού.
Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στην πλατεία της κοινότητας Σουνιού-Ζανατζιά (επ. Λεμεσού), θα στηθεί μια όμορφη εκδήλωση γεμάτη παράδοση και γεύσεις! Όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακό παλουζέ και όχι μόνο. Επίσης, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα αναλαμβάνει η Βασιλική Χατζηαδάμου.

Γιορτή του Παλουζέ
Ποτέ:
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, 16.00.
Πού:
Λόφου, επ. Λεμεσού.
Το πιο όμορφο απόγευμα θα το ζήσουμε στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της επαρχίας Λεμεσού. Στη Λόφου βέβαια και στον πιο "γλυκό" θεσμό! Πιο συγκεκριμένα, στην "33η Γιορτή του Παλουζέ στη Λόφου" που θα πραγματοποιηθεί την Kυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 16.00, στο πανέμορφο χωριό της Λεμεσού. Εκεί θα απολαύσουμε δωρεάν ζεστό παλουζέ και θα διασκεδάσουμε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Αναμένονται περισσότερες πληροφορίες.

Γιορτή του Παλουζέ στη Σαλαμιού
Πότε
: Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, 12.00.
Πού: πλατεία «Κυπάρισσος», Σαλαμιού, επ. Πάφου.
Στη Σαλαμιού της Πάφου, θα στηθεί και φέτος η Γιορτή του Παλουζέ, κλείνοντας έτσι το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι του χωριού με τον πιο όμορφο τρόπο. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 12:00 στην πλατεία «Κυπάρισσος», όπου θα απολαύσουμε δωρεάν παλουζέ και θα πωλούνται τοπικά προϊόντα και εδέσματα.

Γιορτή του Παλουζέ στο Άρσος
Πότε:
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου,
Πού:
Άρσος, επ. Λεμεσού.
Καθώς ο τρύγος πλησιάζει, εμείς δίνουμε ραντεβού στις πλατείες των κρασοχωριών, οι οποίες ετοιμάζονται να μας υποδεχτούν με πολλές εκδηλώσεις και κυρίως άφθονο και ζεστό παλουζέ. Εκεί μπορείς να παρακολουθήσεις από κοντά ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής παλουζέ, να τον γευτείς, αλλά και να πάρεις προμήθειες για το σπίτι. Μπορείς ακόμα να τον δοκιμάσεις ζεστό και λαχταριστό. Εξάλλου, πρόκειται για ένα απόλυτα παραδοσιακό γλυκό, όπως και ο σουτζούκος, που τα συναντάς κυρίως στα χωριά μας, όπου παράγονται τα περίφημα γνωστά άσπρα σταφύλια. Πάντως, αν σου αρέσει ο παλουζές ή/και ο σιουτζιούκος, τότε πρέπει να βάλεις από τώρα στο πρόγραμμα την Γιορτή του Παλουζέ στο Άρσος της επαρχίας Λεμεσού, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Αλλαντικών και Παλουζέ Ποταμίτισσας
Πότε:
30 Σεπτεμβρίου - 1η Οκτωβρίου
Πού:
Ποταμίτισσα, επ. Λεμεσού.
Η Ποταμίτισσα στην ορεινή Λεμεσό είναι ένα μικρό γραφικό χωριό πνιγμένο στο πράσινο, περιτριγυρισμένο από ψηλά βουνά που προσφέρει στον επισκέπτη μια παράξενη γαλήνη και ηρεμία. Και μπορεί το χωριό να μην έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους, όμως το φθινόπωρο, η Ποταμίτισσα σφύζει από ζωή αλλά και εκδηλώσεις.... Ο επισκέπτης που θα μεταβεί στο χωριό θα εντυπωσιαστεί από τη φιλοξενία των λιγοστών κατοίκων, που θα του προσφέρουν ό,τι έχουν, πατροπαράδοτη ζιβανία, τοπικά αλλαντικά, σπιτικό παλουζέ, σουτζούκο κ.ά. Τα παραδοσιακά προϊόντα της, και κυρίως τα αλλαντικά της, αλλά και ο παλουζές της, θα έχουν την τιμητική τους στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Αλλαντικών και Παλουζέ Ποταμίτισσας, που θα πραγματοποιηθεί 30 Σεπτεμβρίου - 1η Οκτωβρίου.

Γιορτή του Παλουζέ στην Πάχνα
Πότε:
Κυριακή 1η Οκτωβρίου, 17.00.
Πού:
Πάχνα, επ. Λεμεσού.
Η Πάχνα είναι ένα όμορφο χωριό της επαρχίας Λεμεσού, το οποίο συγκαταλέγεται στα κυριότερα αμπελοχώρια της Κύπρου. Μάθε λοιπόν πως αν βρεθείς εκεί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής του παλουζέ, αλλά και να διασκεδάσεις με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Γιορτή του Παλουζέ στο Κοιλάνι
Πότε:
Κυριακή 8 Οκτωβρίου
Πού: Κοιλάνι, επ. Λεμεσού.
Ο Όμιλος Κοιλανιωτών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου ετοιμάζονται για τα 41ά Αφάμια, τη γνωστή και πολυαγαπημένη γιορτή του αμπελιού και του παλουζέ και μας προσκαλούν να γιορτάσουμε μαζί τους! Τη δεύτερη Κυριακή του Οκτώβρη 8/10/2023, διασκεδάζουμε στο υπέροχο Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Γιορτή του Παλουζέ στον Άγιο Κωνσταντίνο
Πότε: Κυριακή 15 Οκτωβρίου
Πού: Άγιος Κωνσταντίνος, επ. Λεμεσού
Το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος, που βρίσκεται στη γεωγραφική περιφέρεια της Πιτσιλιάς, ετοιμάζει μία μεγάλη γιορτή, η οποία φυσικά θα είναι αφιερωμένη στον μούστο! Συγκεκριμένα, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα στηθεί η Γιορτή του Παλουζέ, στην οποία θα απολαύσουμε άφθονο παλουζέ και όχι μόνο.Η είσοδος στον χώρο θα είναι δωρεάν.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close