Δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023
Ο Δήμος Λεμεσού ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή της Κύπρου! Η 62η Γιορτή του Κρασιού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται να ξεπεράσει φέτος κάθε προηγούμενο, αποτελώντας πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμου, ντόπιους και επισκέπτες, Κύπριους και ξένους.
Η ομάδα που δούλεψε για την όλη διοργάνωση ετοίμασε και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και καλύπτει τις προτιμήσεις του καθενός.
Το πρόγραμμα της Γιορτής, αλλά και τις φετινές καινοτομίες της, παρουσίασε ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης, ενώπιον μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων του Υπουργείου Γεωργίας, του Υφυπουργείου Τουρισμού, οινοπαραγωγών και κοινοταρχών σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου και ξεκίνησε με τραγούδια του κρασιού από τους κανταδόρους «Αρίονες».

Για πρώτη φορά στην 62χρονη ιστορία της Γιορτής του Κρασιού, θα κυκλοφορήσουν φέτος 3600 αριθμημένες, συλλεκτικές φιάλες κρασιού της ποικιλίας «Μαραθεύτικο», οι οποίες παρασκευάστηκαν με τη συνεργασία των τριών οινοβιομηχανιών του τόπου, τις ΚΕΟ, ΣΟΔΑΠ και ΛΟΕΛ. Επιπρόσθετα, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα επεκτείνεται κάτω από τον βρακά και στις πέντε ταβέρνες που θα λειτουργήσουν και θα προσφέρουν «φαγητό σε προσιτές τιμές και υψηλά επίπεδα ποιότητας και υγιεινής». Πολύ περισσότερες επιλογές φαγητού σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, θα υπάρχουν και στα περίπτερα street food που θα λειτουργήσουν στο χώρο. Παράλληλα, θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφίας και γελοιογραφίας με θέμα το κρασί, θα γίνουν διαλέξεις για την οινοπαραγωγή, ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις, ενώ λειτουργεί και παιδότοπος.
Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου με την παράσταση των χορευτικών συγκροτημάτων του 15ου Ευρωμεσογειακού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Λεμεσού, καθώς επίσης και με το συναρπαστικό πρόγραμμα της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής Λεμεσού ΤρακΑρτ, που θα παρουσιάσει με το δικό της μοναδικό τρόπο αποσπάσματα που περιλαμβάνουν από διάσημα διεθνή ταγκό και βαλς μέχρι ελληνικά κρασοτράγουδα και το γνωστό σατιρικό κυπριακό, τον «σιουσιούκκον»!
Θα ακολουθήσουν άλλες οκτώ μέρες γεμάτες ξεφάντωμα, ψυχαγωγία, άφθονο κρασί και μια πληθώρα δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και συναυλιών. Ξεχωρίζει το μουσικό αφιέρωμα σε σπουδαίους συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές με τη Γιώτα Νέγκα, τον Ανδρέα Ελεσνίτσαλη και τον Λευτέρη Πιτσιλλίδη, οι συναυλίες με το σχήμα του Κωνσταντίνου Ζορπά, με τίτλο «Τα τραγούδια της παρέας», η συναυλία με τίτλο «Στων αγγέλων τα μπουζούκια» με τον Χρήστο Νικολόπουλο, Κώστα Καραφώτη, Κατερίνα Παράσχου και Λίζα Θεοφάνους και η συναυλία «Γρανίτα από Ντισκοτέκ» The 80s and 90s party με τους Κώστα Μπίγαλη, Σοφία Βόσσου, Πωλίνα και Μαντώ στην τελετή λήξης, στις 15 Οκτωβρίου.
Από τη Γιορτή του Κρασιού δεν θα μπορούσαν ασφαλώς να λείπουν οι Κανταδόροι Γιωργαλλέτου με μια αναδρομή από το ρεμπέτικο μέχρι το αρχοντορεμπέτικο τραγούδι, ο Πολιτιστικός όμιλος Νόστος Πισσουρίου με κυπριακούς χορούς, ο Πολιτιστικός και Χορευτικός Όμιλος Διόνυσος μαζί με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Έλενα Γιαννακού σε μια συναυλία με αυθεντικά λαϊκά τραγούδια. Ξεχωριστή η συμμετοχή των Μιχάλη Χατζήμιχαηλ, Δήμητρα Χατζήμιχαηλ και Άντρης Καραντώνη, όπως και της ομάδας τους Μπάμπη Τσέρτου, με τον Όμιλο Λαογραφικών Ερευνών Λεμεσού «Οι Αμαθούσιοι» και την Ομάδα Κανταδόροι Λεμεσού.
Ο Δήμος Λεμεσού με χαρά σας προσκαλεί να ξεφαντώσουμε μαζί στη Γιορτή του Κρασιού, που όπως κάθε χρόνο υπόσχεται και φέτος άφθονη διασκέδαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διευκόλυνση του κοινού, θα προσφερθούν και φέτος δωρεάν δρομολόγια λεωφορείων προς τη Γιορτή του Κρασιού από την ΕΜΕΛ, ενώ των Υφυπουργείο Τουρισμού θα προσφέρει δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία από Λευκωσία, Λάρνακα, Πάφο και Αγία Νάπα.
Σχετικά
Weekend Agenda: 25 όμορφα πράγματα να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρο, οικογενειακές δράσεις, γαστρονομικές εμπειρίες και μουσικές γιορτές σε κάθε γωνιά του νησιού
Μια βραδιά γεύσης, μουσικής και lifestyle εμπειριών στο Vetrina
Live cooking, signature Campari Spritzes, DJ sets και εκλεκτές συνεργασίες συνθέτουν μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εμπειρία
Το Robotex Cyprus 2026 επιστρέφει με Drones, Διάστημα, AI και άλλα δρώμενα STEAM!
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο, έρχεται το διήμερο 27 και 28 Ιουνίου
Στη Λάνια θα στηθεί μία όμορφη γιορτή κυπριακής παράδοσης
Μία διήμερη εκδήλωση που στόχο έχει να προβάλει και να αναδείξει την κυπριακή παράδοση και κληρονομιά
Μάθαμε πού θα κάνει την επόμενή του στάση το Circus Atmsosphere
Κάτι τεράστιο έρχεται στην Πάφο και η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε
On Common Ground: πέντε περφόρµερς, ένας µουσικός, σε ένα ανοιχτό εξωτερικό χώρο
Ένα έργο της Εύης Δηµητρίου / Oµάδα Εν Δράσει
Θέατρο, μουσική, σινεμά και Kids Fest: Όσα θα ζήσουμε στις Βραδιές Πολιτισμού 2026
Βραδιές Πολιτισμού 2026, από 1 έως 31 Ιουλίου στην Αραδίππου
«Protaras Princessa Cup»: To Παραλίμνι θα γεμίσει αθλητές της ρυθμικής!
Διεθνές τουρνουά Ρυθμικής Γυμναστικής «Protaras Princessa Cup» στο Παραλίμνι
Η INQUIRY FUSE ετοιμάζει ένα καλοκαίρι γεμάτο STEAM, τεχνολογία και και καινοτόμες εκπαιδευτικές εμπειρίες
4 θεματικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες
Το Φεστιβάλ Λάρνακας μάς προσκαλεί σε 7 ξεχωριστές καλοκαιρινές βραδιές
Στον Ρυθμό της Σκάλας: Η Λάρνακα σε προσκαλεί να ζήσεις ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική, θέατρο, χορό και μοναδικές καλλιτεχνικές εμπειρίες
Έχεις μια δημιουργική ιδέα ή ένα πρότζεκτ, αλλά νιώθεις πως έχεις κολλήσει;
To MAKE IT LAB by Yasemin Collective σού δίνει τη λύση
10 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτήν την εβδομάδα στην Κύπρο
Φτιάξαμε την ατζέντα με όλα όσα θα συμβούν στο νησί