14-31 October 2023
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

«Το τελευταίο τρένο»: Το συγκλονιστικό έργο ανεβαίνει στο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

Το έργο του Φιτζέραλντ Κους σκηνοθετεί η Μόνικα Μελέκη

Δημοσιεύτηκε στις 09 Οκτωβρίου 2023

Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» συνεχίζει με το δεύτερο έργο της θεατρικής περιόδου 2023/2024 και με το οποίο θα δώσει επίσημη πρεμιέρα το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023, ώρα 08:30 μ.μ στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο «ΣΚΑΛΑ».

«Το τελευταίο τρένο» Είναι μια έγκυρη καλή δραματουργία αριστοτεχνικά δομημένη από τον Φιτζέραλντ Κους, ο οποίος θεωρείται από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Γερμανούς δραματουργούς με πολλά έργα και αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του.

Η οικουμενικότητα και διαχρονικότητα του έργου σε μια εποχή που ο άνθρωπος έχει παλέψει με πολλά σκοτάδια, σχεδόν πάντα μόνος του, με συντροφιά την μοναξιά του, την γενικότερη αποξένωση, τις απογοητεύσεις και τα προδομένα του όνειρα και τα αδιέξοδα που τον περιβάλλουν καταστούν το έργο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Περίληψη του έργου
Δύο μεγαλοκοπέλες, αδελφές…Στη μεταπολεμική Γερμανία…Με έντονα ψυχολογικά προβλήματα… Προφανώς και οι δύο…

Δύο γυναίκες αναθρεμμένες σε μεγαλοαστική οικογένεια, καλομαθημένες και καλοζωισμένες, βιώνουν τον Πόλεμο με μεγάλες απώλειες. Ο πατέρας – στήριγμα τους χάνεται ξαφνικά και οι ίδιες παγιδεύονται σε συντρίμμια, στο βομβαρδισμό του Βερολίνου. Η τύχη τις κρατά στη ζωή. Δέσμιες όμως η μια της άλλης (από την άλλοτε άλκιμη νεότητά τους) και – δυστυχώς –δέσμιες αυτού του ισχυρού παρελθόντος τους με όρκους δυνατούς και ακλόνητους. Εν τούτοις, οι σύγχρονες ανάγκες τους δεν επιτρέπουν άλλες καθυστερήσεις.

Συνυπάρχουν (ή μάλλον δεν συνυπάρχουν) σ’ ένα βαγόνι τρένου, που δε θα τις οδηγήσει σε κάποιον προορισμό, παρά μόνο στη λύτρωση. Μια απλή βόλτα με τρένο… Μια ευκαιρία…Ένα ταξίδι ζωής, της δικής τους ζωής… Κλασική ευκαιρία για αναμνήσεις, αναπολήσεις, σκέψη και σκληρή κριτική. Ο χώρος και ο χρόνος ενδείκνυνται για μετωπικές συγκρούσεις κι εναντιώσεις. Διαρκής ανταλλαγής πικρών, καυστικών σχολίων και κατηγοριών με σύντομες αλλά χαριτωμένες διασκεδαστικές στιγμές. Οι ίδιες τσεκάρουν διαρκώς τις αντοχές τους, προσπαθώντας να βρουν τελικά τις ισορροπίες τους.

Δύο αδελφές ταξιδεύουν σ’ ένα βαγόνι τρένου από το Μπαϊρόιτ στο Λιντάου της Βαυαρίας, προκειμένου να επισκεφτούν έναν άντρα που αγαπούν και οι δύο, σ’ ένα ταξίδι αυτογνωσίας και εσωτερικού ξεκαθαρίσματος. Αντίπαλες στην αγάπη, σύμμαχοι στο μίσος και στην αγάπη μαζί, οι δύο αδελφές έχουν άραγε πάρει το σωστό τρένο; Είναι τελικά αυτή η σωστή διαδρομή; Το μαγαζί της πεθαμένης μητέρας, σημείο αναφοράς, για να ανοιχτούν οι ασκού του Αιόλου στη διάρκεια αυτής της διαδρομής.

‘Ένα έργο όπου την αγάπη και το γέλιο, διαδέχεται η ένταση, η πίκρα και η τραγικότητα της ζωής για να ξαναεπιστρέψει για λίγο ξανά η αγάπη και έπειτα πάλι ο πικρός λυρισμός, λες και το ταξίδι από το Μπαϊρόιτ» που ζουν στο Λιντάου είναι το ταξίδι στα τούνελ της ψυχής, σ’ ένα αδιέξοδο. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, άβυσσος και το ταξίδι σ’ έναν προορισμό που δεν έχει πια τόση σημασία. Όσο το ίδιο το ταξίδι που φέρνει αντιμέτωπες αντίπαλες και σύμμαχες, την αγάπη με το μίσος, το παρελθόν με το παρόν, κι ένα μέλλον που δε διαγράφεται καν…

Που θα καταλήξει τελικά το τελευταίο τραίνο; Κανείς δε μας λέει, και ποτέ δε θα μάθουμε, γιατί πάντοτε εμείς θα γράφουμε το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής μας, της κάθε μιας μέρας.

Συντελεστές
Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης
Σκηνοθεσία: Μόνικα Μελέκη
Σκηνικά Κοστούμια: Σοφία Χατζήπαπα
Μουσική: Κωνσταντίνος Λεμέσιος
Movement Picture: Petya Tsvetkova
Βιντεοπροβολές: Ντέμη Εγγλέζου
Φωτισμοί/Ηχητικά: Κωνσταντίνος Φρίξου
Μακιγιάζ: Λίτσα Ιωαννίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριαλένα Παπαδοπούλου
Ερμηνεύουν: Έλενα Χριστοφή, Έλια Ιωαννίδου

Παραστάσεις:
Πρεμιέρα: Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023, ώρα 08:30 μ.μ
Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Σάββατο, 08:30 μ.μ και κάθε Κυριακή, 06:30 μ.μ (Μέχρι 12 Νοεμβρίου), στο θέατρο «ΣΚΑΛΑ»


Στη Λευκωσία: Δευτέρα 30 και Τρίτη 31 Οκτωβρίου, ώρα 08:30 μ.μ, στο θέατρο WhereHaus 612.


Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800 και 99490102
Προπώληση εισιτηρίων: tickethour.com.cy/ACS Courier και στο ταμείο του θεάτρου τις μέρες των παραστάσεων.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close