13-29 October 2023
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Το ψυχολογικό θρίλερ «Το Φαινόμενο Χίτσκοκ» στο Σατιρικό Θέατρο

Σε σενάριο Φρίξου Μασούρα και σκηνοθεσία Ανδρέα Κυριάκου

Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2023

Το Σατιρικό θέατρο συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια δημιουργικής πορείας και καλλιτεχνικής προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου και ανεβάζει το ψυχολογικό θρίλερ «The Hitchcock Effect» («Το Φαινόμενο Χίτσκοκ»), σε σενάριο Φρίξου Μασούρα και σκηνοθεσία Ανδρέα Κυριάκου.

Το «The Hitchcock Effect» είναι εμπνευσμένο από το «Rear Window» («Σιωπηλός Μάρτυς») του Jοhn Michael Hayes και την κινηματογραφική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, ένα αριστούργημα το οποίο εξερευνά θέματα συνεχούς παραβίασης της ιδιωτικότητας, αστικής απομόνωσης και κοινωνικής αποσύνδεσης, όπως και τη λεπτή γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και αντίληψης. Μέσα από τον χαρακτήρα ενός φωτογράφου σε αναπηρικό αμαξίδιο ο οποίος περνάει τις μέρες του κατασκοπεύοντας τους γείτονές του, ο Χίτσκοκ θέτει στην ταινία του σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την εμμονή μας να παρακολουθούμε τους άλλους και τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης περιέργειας.

The Hitchcock Still 4A.jpg

Σήμερα με την ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της ριάλιτι τηλεόρασης και των τεχνολογικών μέσων, ο εθισμός μας στη παρακολούθηση της ζωής των άλλων μέσα από τις οθόνες μας και η απουσία αμφισβήτησης αυτού που αντιλαμβανόμαστε ως αληθινό, έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Σε μια εποχή ψεύτικων ειδήσεων, το μήνυμα του «The Hitchcock Effect» είναι πιο κρίσιμο από ποτέ: πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να αμφισβητούμε αυτά που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε και να αναζητούμε την αλήθεια.

Η διασκευή της ταινίας θα μας μεταφέρει στο πρώτο lockdown της πανδημίας την άνοιξη του 2020. Λευκωσία. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας είναι αχαρακτήριστα βουβοί λόγω της σκληρής και απάνθρωπης καραντίνας που έφερε μαζί του ο κορονοϊός. Η Ειρήνη, μια βραβευμένη και θαρραλέα φωτογράφος εμπόλεμων ζωνών, ορίζεται σαν στενή επαφή και αναγκάζεται να κλειδωθεί στο διαμέρισμα της για μια εβδομάδα. Εξαρτημένη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από την τεχνολογία για να μπορεί να ακολουθήσει τόσο τα παγκόσμια δρώμενα αλλά και τη ζωή φίλων και συναδέλφων της, η Ειρήνη κάνει κάτι το οποίο δεν φανταζόταν ποτέ πως θα έκανε: κοιτάζει έξω από το παράθυρο του διαμερίσματος της. Αυτό που ανακαλύπτει είναι ένας ολόκληρος κόσμος στα γύρω παράθυρα και κτήρια, γεμάτος με έντονους και ενδιαφέροντες χαρακτήρες αλλά… και ένα μυστήριο.

The Hitchcock Still 5A.jpg

Με τις γνώσεις της, τη βοήθεια του έξω κόσμου και με τις ευλογίες της τεχνολογίας η Ειρήνη θα προσπαθήσει να εξιχνιάσει το μυστήριο αυτό ενώ ταυτόχρονα θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα διλήμματα που βρήκαμε όλοι μπροστά μας κατά την διάρκεια των δυο «χαμένων» χρόνων του 2020 και 2021. Μαγειρεύεις ή απλά παραγγέλνεις; Παραβιάζεις τους κανόνες της καραντίνας για να δεις με τα μάτια σου αυτά που θέλεις, ή εμπιστεύεσαι τα μάτια, και τα κινητά, άλλων; Βασίζεσαι σε άλλους εκεί έξω, ή αρκείσαι με αυτά που έχεις γύρω σου εντός τεσσάρων τειχών;

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, η τηλεδιάσκεψη έχει ήδη ξεκινήσει. Τικ, τοκ, τικ, τοκ.

Στην παράσταση του Σατιρικού θεάτρου, η οποία θα έχει έντονα διαδραστικό χαρακτήρα, τεχνολογία και θέατρο θα συνυπάρξουν, προσφέροντας μια εμπειρία που με κάθε θέαση θα είναι διαφορετική, καθώς το κοινό θα μπορεί να επέμβει και “γράψει” την ιστορία που θα εκτυλίσσεται στη σκηνή, ψηφίζοντας μέσω κινητού τηλεφώνου για την εξέλιξη της πλοκής.

Η εταιρία ανάπτυξης λογισμικού Pixel Actions θα αναπτύξει το εικονικό chat room της πρωταγωνίστριας – ώστε ο θεατής να έχει τη δυνατότητα για αλληλοεπίδραση μαζί της.

Σκοπός είναι να προσφέρουμε μια αξέχαστη εμπειρία immersive-theatre, όπου το κοινό θα «βυθίζεται» στην ίδια την παράσταση, σπάζοντας έτσι τον τέταρτο τοίχο.

The Hitchcock Still 10A.jpg

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία:
Ανδρέας Κυριάκου
Σενάριο: Φρίξος Μασούρας
Σκηνικά/Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Λάζογλου
Video Art: Άννα Φωτιάδου
Φωτογραφίες: Τάσος Κωνσταντίνου=
Σχεδιασμός Αφίσας/Προγράμματος: Μάριος Χριστοφορίδης
Trailer Παράστασης: Χριστίνα Τρύφωνος
Ζωγραφική Εκτέλεση Σκηνικού: Martin Meason
Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος
Πολεμικός Ανταποκριτής - Σύμβουλος: David Hands

ΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ (Με Σειρά Εμφάνισης): Πέννυ Φοινίρη, Μαρία Παπακώστα, Χριστόδουλος Μαρτάς και Βασίλης Μιχαήλ.

ΟΠΤΙΚΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Χάρης Πισίας, Αντρούλα Ηρακλέους, Γιόλα Κλείτου, Παναγιώτης Κυριάκου, Ανδρέας Ρόζου, Ιωάννα Μαραγκού, Ανδρέας Φυλακτού, Λευτέρης Σαλωμίδης, Φρίξος Μασούρας, Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - Πάνω Σκηνή Σατιρικού Θέατρου (Αίθουσα Παντελής Κούρος) Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023, στις 8.30μ.μ.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Σάββατο 14/10, Κυριακή 15/10, Πέμπτη 19/10, Παρασκευή 20/10, Σάββατο 21/10, Κυριακή 22/10, Πέμπτη 26/10, Παρασκευή 27/10, Σάββατο 28/10, Κυριακή 29/10.

Ώρα Έναρξης Παραστάσεων: 8.30μ.μ.
Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά
ΕΙΣΟΔΟΣ: €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com

Πληροφορίες/Εισιτήρια: ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940 – 22421609

Ώρες Ταμείου: Τρίτη - Παρασκευή 11.30 - 13.30 και 18.00 - 20.00.

Σάββατο: 11.30 - 13.30 και 18.30 - 21.00, Κυριακή 9.30 - 12.30 και 16.30 - 19.00.

Email: satiriko.tameio@cytanet.com.cy
www.satirikotheatro.com

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για θεατές κάτω των 18 ετών.

Η είσοδος σε άτομα 16 και 17 ετών θα επιτρέπεται μόνο με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα.

Η πρόσβαση στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, ατόμων με κινητικά προβλήματα, γίνεται μέσω ανελκυστήρα, ο οποίος βρίσκεται στο φουαγιέ του θεάτρου.

The Hitchcock Still 28A.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close