3 November 2023
Νέες Εκθέσεις , Επόμενες Εκθέσεις

Ο Λαζαρής Αργυρού παρουσιάζει την ατομική του έκθεση με έργα υδατογραφίας και ψηφιδωτού

Μία έκθεση με χρώματα, καθαρότητα, ευαισθησία, γνησιότητα, αλήθεια και ομορφιά

Δημοσιεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου 2023

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 στις 7.00 μ.μ., εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Λαζαρή Αργυρού στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου. Ο καλλιτέχνης μέσα από νέα έργα υδατογραφίας και ψηφιδωτού αναδεικνύει τοπία, σκηνικά και ανθρώπινες στιγμές της Κύπρου. Στα έργα του ο Λαζαρής δημιουργεί εικόνες που ξυπνούν τις αισθήσεις, τοποθετεί τις αξίες ζωής των απλών καθημερινών ανθρώπων και διαπραγματεύεται με ειλικρίνεια την αρμονική σχέση με τη φύση.

Οι πρόσφατες εικαστικές δημιουργίες του Λαζαρή Αργυρού αντικατοπτρίζουν το πηγαίο ταλέντο του και την αγνότητα που τον διακρίνει. Μέσα από τα έργα του υμνείται η τέχνη, προβάλλεται η ομορφιά της κυπριακής φύσης, αλλά ταυτόχρονα διαγράφονται οι μορφές των αυθεντικών ανθρώπων του μόχθου, του κόσμο που ξέρει και αγαπά. Ο μεγάλος του δάσκαλος είναι η φύση, μα και η ίδια η ψυχή του. Ο Λαζαρής είναι ο καλλιτέχνης που κοινώνησε τον λαό με χρώματα, καθαρότητα, ευαισθησία, γνησιότητα, αλήθεια και ομορφιά.

Λαζαρής Αργυρού – Πληροφορίες για τον καλλιτέχνη
Ο Λαζαρής Αργυρού γεννήθηκε στην Αγροκηπιά το 1938 και είναι το μεγαλύτερο παιδί εννιαμελούς αγροτικής οικογένειας. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο του χωριού του και ασχολήθηκε με διάφορες αγροτικές δουλειές και έπειτα ακολούθησε το επάγγελμα του κτίστη. Κατά καιρούς δούλεψε ως μεταλλωρύχος στα μεταλλεία Αγροκηπιάς – Μιτσερού. Με τη ζωγραφική ασχολήθηκε από μικρός, μαζεύοντας χρωματιστές πέτρες από την επιφάνεια του μεταλλείου και γύψο από τους τοίχους των σπιτιών. Ζωγράφιζε σε μεγάλες επίπεδες πέτρες του ποταμού Σερράχη, στο πλακόστρωτο αλώνι και στην αυλή του σπιτιού του.

Το 1960 αγόρασε τις πρώτες του μπογιές και ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε χαρτί. Από το 1962 μέχρι το 1964 έπαιρνε μαθήματα ζωγραφικής με αλληλογραφία στη σχολή ABC Παρισιών-Αθηνών. Το 1967 πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση με υδατογραφίες και ελαιογραφίες παραστάσεων της αγροτικής ζωής. Το 1968 άρχισε να ασχολείται περιοδικά και με τη γλυπτική, στην οποία εφάρμοζε τεχνικές επεξεργασίας

του πηλού και του τσιμέντου από την εμπειρία που είχε ως οικοδόμος. Το 1979, με τη βοήθεια του κριτικού τέχνης Θεόδοτου Κάνθου, πραγματοποίησε τη δεύτερη του έκθεση.

Τη δεκαετία του ‘90 παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής και σχεδίου του γυμνού στο εργαστήρι του γλύπτη Χρίστου Συμεωνίδη στη Λευκωσία, ενώ το 2000 άρχισε να ασχολείται με την τέχνη του ψηφιδωτού, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά φυσικές χρωματιστές πέτρες, τις οποίες συλλέγει και επεξεργάζεται ο ίδιος. Από το 1981 έως και σήμερα έχει πραγματοποιήσει πληθώρα ατομικών εκθέσεων, ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Το 2004 εξέδωσε βιβλίο με δείγματα έργων του από όλα τα εικαστικά είδη με τα οποία καταπιάστηκε. Σημαντικό σταθμό αποτέλεσε η αναδρομική έκθεση που πραγματοποίησε ο καλλιτέχνης το 2009 στην Πύλη Αμμοχώστου για τα 50 χρόνια της πορείας του με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και ψηφιδωτού. Από το 2015 έως και το 2019 δίδασκε ψηφιδωτό σε επιμορφωτικά κέντρα της Επαρχίας Λευκωσίας, ενώ το 2018 εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο του με ψηφιδωτά. Τον Δεκέμβριο του 2004 έλαβε δίπλωμα ετήσιου τιμητικού χορηγήματος για τη συνεισφορά του στην οικοδόμηση της Σύγχρονης Πολιτισμικής Φυσιογνωμίας της Κύπρου από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα ο Λαζαρής Αργυρού εξακολουθεί να δημιουργεί στο εργαστήρι του στην Αγροκηπιά.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close