News , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Μοναδικές εικόνες από το Μουσείο του Φεγγαριού που έφτασε στην Κύπρο

Η πλατεία Ζουχούρι θα λάμπει για μία ολόκληρη εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2023

Ἄφησέ με ναρθῶ μαζί σου. Τί φεγγάρι ἀπόψε! Εἶναι καλὸ τὸ φεγγάρι, - δὲ θὰ φαίνεται ποὺ ἄσπρισαν τὰ μαλλιά μου. Τὸ φεγγάρι θὰ κάνει πάλι χρυσὰ τὰ μαλλιά μου. Δὲ θὰ καταλάβεις. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου. Γιάννης Ρίτσος

Το Μουσείο του Φεγγαριού έφτασε στην Κύπρο για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της #larnakabiennale

Το φεγγάρι πάντα αντλούσε μια μαγική ενέργεια, συναρπάζοντας όποιον τολμούσε να ρίξει μια ματιά στη βασιλική του ουράνια θέση. Ο φυσικός δορυφόρος της γης έχει υπάρξει πηγή έμπνευσης για ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και ανθρώπους κάθε είδους. Δεν είναι τυχαίο που το βρίσκουμε συχνά σε αρχαίους μύθους και θρύλους, ιστορίες μαγισσών και επιστημονικές εξερευνήσεις αφού κατέχει μια μυσταγωγική, κοσμική δύναμη.

λα2.jpg

Από τις 13 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου το Museum of the Moon (Μουσείο του Φεγγαριού) έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο.


Οι διοργανωτές, Once in a Blue Moon και Wonderdots, έφεραν αυτό το μοναδικό έργο τέχνης το οποίο θα λάμψει στην πλατεία Ζουχούρι για μια εβδομάδα ως μέρος του παράλληλου προγράμματος της Μπιενάλε Λάρνακας 2023.

λα3.jpg

Το Museum of the Moon είναι ένα έργο τέχνης του Βρετανού καλλιτέχνη Luke Jerram που περιοδεύει σε όλο τον κόσμο. Η επόμενη του στάση είναι η Κύπρος, όπου θα παραμείνει από τις 13 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.

Με διάμετρο επτά μέτρων, το έργο αποτελείται από εικόνες υψηλής ανάλυσης (120dpi) από το Επιστημονικό Κέντρο της ΝΑSA. Σε κλίμακα περίπου 1:500,000, κάθε εκατοστόμετρο της φωτιζόμενης σφαιρικής εγκατάστασης αντιπροσωπεύει 5 χιλιόμετρα της επιφάνειας του φεγγαριού.

λα4.jpg

Η εγκατάσταση προσφέρει μια πολυσύνθετη εμπειρία και συνοδεύεται από ηχητική/μουσική υπόκρουση από τον βραβευμένου με BAFTA και Ivor Novello συνθέτη Dan Jones.

Το Museum of the Moon δημιουργήθηκε το 2016 και από τότε έχει ταξιδέψει σε πολλαπλές γωνιές του πλανήτη, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Κάθε φορά, εκδηλώσεις και παραστάσεις εμπνευσμένες από τη Σελήνη συνοδεύουν την εγκατάσταση, δημιουργώντας μια διαφορετική εμπειρία.

λα5.jpg

Η Λάρνακα θα φιλοξενεί και αυτή μια ειδικά επιμελημένη σειρά εκδηλώσεων καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, προσκαλώντας τους επισκέπτες να δημιουργήσουν νέες σχέσεις με το φεγγάρι, ενώ παράλληλα να μάθουν τις τελευταίες επιστημονικές πληροφορίες για αυτό.

«Το Museum of the Moon, μια μοναδική εμπειρία, έρχεται στη Λάρνακα και καλούμε όλους να τρέξουν προς το φεγγάρι», μοιράζονται με ενθουσιασμό οι διοργανωτές.

λα6.jpg

  • «Αφήστε αυτή τη στενή επαφή, που μπορεί να μην έχετε ποτέ ξανά με το φεγγάρι, να εμπνεύσει ένα νέο αέρα στη ζωή σας.

Αφήστε αυτόν τον σιωπηλό παρατηρητή, αυτόν τον σύντροφο που έχουμε κάθε βράδυ στον ουρανό, ανεξάρτητα από τη θέση μας στον κόσμο, να μας υπενθυμίσει ότι δεν είμαστε ποτέ πραγματικά μόνοι».

Κατά τη διαρκεια της εβδομάδας η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν ενώ δύο βράδια με ειδικές εκδηλώσεις θα έχουν εισοδο. Η πώληση εισιτηρίων θα ξεκινήσει στις 11 Νοεμβρίου στις 10:00 στο www.onceinabluemoon.eu/museumofthemoon.html.

λα7.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close