13-14 December 2023
Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

The bodies we swore: Παράσταση για τα 20χρονα της ομάδας pelma.Lia Haraki

Mία παράσταση για τα είκοσι χρόνια δημιουργίας της ομάδας pelma.Lia Haraki

Δημοσιεύτηκε στις 06 Δεκεμβρίου 2023

Πώς υπάρχουν οι παραστάσεις στη μνήμη του κοινού που τις είχε κάποτε βιώσει;

Αυτή ήταν η αρχική ερώτηση που πυροδότησε τη δημιουργική μας διαδικασία για να κάνουμε το έργο ‘The bodies we swore’.

Φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια παραστάσεων, πρακτικών και συνεργασιών με την ομάδα συνεργατών μας στο δημιουργικό πλαίσιο pelma.Lia Ηaraki.. Ήταν μια χρονιά όπου βουτήξαμε βαθιά στην οργάνωση του αρχείου μας για να δημιουργήσουμε αυτή την παράσταση και για την προετοιμασία ενός βιβλίου που θα κυκλοφορήσει το 2024 με κείμενα συνεργατών και ακαδημαϊκών σχετικά με το εικοσάχρονο έργο μας.

Στην παράσταση ‘The bodies we swore’ θα ανατρέξουμε σε περασμένα έργα, θα μοιραστούμε ιστορίες, θα δοκιμάσουμε πρακτικές και θα ερμηνεύσουμε τραγούδια από τις παραστάσεις και συνεργασίες μας, μαζί με το κοινό που μας στήριξε τόσα χρόνια. To ‘The bodies we swore’ έχει δομηθεί ως μια ανεπίσημη συνάντηση με το κοινό πάνω στη σκηνή του θεάτρου Ριάλτο, όπου μαζί θα θυμηθούμε τα στοιχεία και τις θεματικές της πολύχρονης δουλειάς μας μέσα από συζητήσεις, μνήμες, δημιουργικά παιχνίδια, αναπαραστάσεις και ακροάσεις .

Το έργο αποτελεί μέρος του Προγράμματος Συνεργαζόμενου Καλλιτέχνη του θεάτρου Ριάλτο και υποστηρίζεται από το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού - Υφυπουργείο Πολιτισμού-Κύπρου 2023.

Σύλληψη / σκηνοθεσία /οργάνωση αρχείου : Λία Χαράκη
Συνεργάτης στην επιμέλεια: Αλέξης Βασιλείου
Ερμηνευτές / συνεργάτες : Αριάννα Μαρκουλίδου, Αλέξης Βασιλείου, Λία Χαράκη
Φιλοξενούμενοι ερμηνευτές: Πέτρος Κονναρής, Ελεάνα Αλεξάνδρου
Mουσική: Ομάδα συνεργατών
Φωτογραφία: Xάρης Aντωνιάδης

Τεχνική διεύθυνση: Γιάγκος Χατζηγιάννης

Παραστάσεις 13 και 14 Δεκεμβρίου στις 20.30 στο θέατρο Ριάλτο
Εισιτήρια: https://rialto.interticket.com/program/the-bodies-we-sworelia-kharaki-2877 (περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων).

Σχετικά με την ομάδα Pelma.Lia Haraki
Το Pelma.Lia Haraki είναι το καλλιτεχνικό πλαίσιο που φιλοξενεί τη δημιουργία, την παραγωγή, την έρευνα και την παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου και των συνεργασιών της καλλιτέχνιδας Λίας Χαράκη. Είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε από τη Λία και τους συνεργάτες της το 2003 στη Λεμεσό της Κύπρου και για τα δύο πρώτα χρόνια της δημιουργίας του φιλοξένησε επίσης τον εικαστικό Χριστόδουλο Παναγιώτου.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια το Pelma.Lia Haraki έχει δημιουργήσει και παρουσιάσει πάνω από πενήντα έργα για τη σκηνή και site specific και έχει δημιουργήσει τις πρακτικές ‘Performing biography', 'IntuΝition'και 'Repetitive poetry' καθώς και τις μεθόδους καθοδήγησης καλλιτεχνών σχετικές τη δημιουργική διαδικασία 'The onion' και 'Performance as service'. Η δημιουργική δομή προσέφερε επίσης το πλαίσιο για συνεργασίες με πάνω από εκατό performers, χορευτές, μουσικούς, σχεδιαστές ήχου, σκηνογράφους, φωτογράφους, εικαστικούς, τεχνικούς, δραματουργούς, μέντορες, βοηθούς και άλλους. Μακροχρόνιοι συνεργάτες είναι οι καλλιτέχνες/ερμηνευτές Αριάνα Μαρκουλίδου, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Αλέξης Βασιλείου, Πέτρος Κονναρής, Μάριος Ιωάννου, δραματουργός Guy Cools, τεχνικός διευθυντής Γιάγκος Χατζηγιάννης, σχεδιαστές ήχου και μουσικοί Γιάννης Χριστοφίδης, Χρήστος Χατζηχρήστου και Παντελής Διαμαντίδης, μέντορας Εύη Χαράκη Μαχαιρά, καθοδηγήτρια φωνής Cathryn Robson, φωτογράφος Πάυλος Βρυωνίδης, φωτιστής Alexander Jotovic και άλλοι.

Έργα της δομής έχουν παρουσιαστεί σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ όπως Julidans Amsterdam, Φεστιβάλ Αθηνών, Royal Festival Hall London, Bozar Brussels, Unesco Paris, The Place London, Tanec Praha, Kleines Haus Dresden, Korzo The Hague, Euro-scene Leipzig, Venice Biennale με το σόλο 'Tune In' (εύφημος μνεία για το περίπτερο Κύπρου και Λιθουανίας). Έργα βραβεύτηκαν στην πλατφόρμα χορού Κύπρου και προκρίθηκαν δύο φορές από το δίκτυο Aerowaves.

Από την ίδρυσή του, το δημιουργικό πλαίσιο υπήρξε μια σημαντική κινητήρια δύναμη στην ανάπτυξη του σύγχρονου χορού και της περφόρμανς στην Κύπρο, προτρέποντας δομές όπως η Στέγη Χορού Λεμεσού και εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες και την κοινότητα. Το Pelma επίσης ξεκίνησε τη συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves network και το Dance Web Europe - Impuls Tanz festival στη Βιέννη το 2003. Ως πολιτιστικός φορέας έχει συμμετάσχει σε διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει δημιουργήσει προγράμματα επιμέλειας και φιλοξενίας έργων άλλων καλλιτεχνών από Kύπρο και το εξωτερικό.

Η καλλιτεχνική δομή Pelma.Lia Haraki χρηματοδοτείται κυρίως από το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού - Υφυπουργείο Πολιτισμού-Κύπρος και συνεργάζεται συχνά με τη

Στέγη Χορού Λεμεσού, το Nimac (δημοτικό κέντρο τεχνών Λευκωσίας σε συνεργασία με το ίδρυμα Πιερίδη) και το θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.

The bodies we swore.png

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close