19 December-13 January 2024
Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Κωνσταντίνος Γιαννικούρης στη Stand in Line

Ένας από τους πιο καταξιωμένους Κύπριους καλλιτέχνες εκθέτει πρόσφατη δουλειά του

Δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023

Με ιδιαίτερη χαρά η γκαλερί Stand in Line σας προσκαλεί στην παρουσίαση της πρόσφατης δουλειάς του καταξιωμένου καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Γιαννικούρη.

Εγκαίνια: Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023 στις 19:00
Διάρκεια: 19 Δεκεμβρίου 2023 μέχρι 13 Ιανουαρίου 2024

Ο Κωνσταντίνος Γιαννικούρης είναι ανάμεσα στους πιο καταξιωμένους Κύπριους καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Έχει σπουδάσει ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών (Ecole des Beux–Arts) στο Παρίσι. Εκτός από τη ζωγραφική, ο Γιαννικούρης ασχολείται επίσης με το ταπισερί, το ψηφιδωτό και το φρέσκο. Ο καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στη Γαλλία.

σταντ2.jpg

Η ζωγραφική του Γιαννικούρη είναι ζωηρή και λυρική. Τα χρώματα είναι λαμπρά και διαφανή, ακόμη κι ένα σημάδι πινέλου μπορεί να δηλώνει μια μορφή, ένα όριο προς τη μορφή, μια υποβολή πολλών πραγμάτων. Οι χρωματικές κηλίδες και οι δουλεμένες επιφάνειες επιπλέουν του κανναβάτσου, σαν να περικυκλώνουν τις εικόνες μέσα στο ίδιο τους το μυστήριο, όπου μια λεπτή, ευαίσθητη, γραμμή έχει ένα πρόσωπο γυρισμένο προς την αρχαιότητα.

Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και κρατικές συλλογές: στο FOND REGIONAL D’ART CONTEMPORAIN της Γαλλικής Κυβέρνησης, στο FOND DEPORTEMENTAL D’ART CONTEMPORAIN, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού καθώς και στην Ιαπωνία, Ρωσία, Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία και Κύπρο.

Επίσης έχει δημιουργήσει διάφορα μνημειακά έργα στην Κύπρο και στη Γαλλία, και μεταξύ αυτών: νωπογραφίες σε διάφορα κτίρια στο Παρίσι, ψηφιδωτό και δάπεδο στο υπαίθριο θέατρο της Καφλές, ψηφιδωτό σε δυο σχολικά κτίρια στο Μπρετινιύ συρ’ Όρζ, ψηφιδωτά δάπεδα και τοίχους σε σχολικά κτίρια στο Αρπαζόν, σε δημόσια κτίρια στο Κλερμόν Φερράν και κυρίως στο Μέγαρο των Συνεδρίων και στο Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

σταντ3.jpg

Ο τεχνοκρίτης Glyn Hughes γράφει για το έργο του Γιαννικούρη: «Η ζωγραφική του Γιαννικούρη είναι ζωηρή και λυρική. Τα χρώματα είναι λαμπρά και διαφανή, ακόμη κι ένα σημάδι πινέλου μπορεί να δηλώνει μια μορφή, ένα όριο προς τη μορφή, μια υποβολή πολλών πραγμάτων. Οι χρωματικές κηλίδες και οι δουλεμένες επιφάνειες επιπλέουν του κανναβάτσου, σαν να περικυκλώνουν τις εικόνες μέσα στο ίδιο τους το μυστήριο, όπου μια λεπτή, ευαίσθητη, γραμμή έχει ένα πρόσωπο γυρισμένο προς την αρχαιότητα.

Οι τεράστιοι καμβάδες του αναπήδησαν με δόξα και κατάφερε να χρησιμοποιήσει τόσες πολλές χρωματικές και υφές χωρίς να χάσει καθόλου την ένταση (…) Χρησιμοποιεί το φως που βλέπει μέσα από τα παντζούρια για να ταξιδέψει μαζί με τον καμβά του. Φανταστικά σχήματα εμφανίζονται ξανά και ξανά, αλλά δεν είναι απαραίτητα. Ίσως να είναι εκεί για να μας παροτρύνουν να ενταχθούμε στο γαλήνιο του μεγαλείο. Αλλά είναι η μαγεία της τύχης και η σωματική εντύπωση που δίνει αυτά τα έργα την αισθησιακή ομορφιά τους. Όταν το χρώμα εξαναγκάζεται σε ένα μικρό χώρο, το αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό και όταν εξαπλωθεί στους μεγάλους καμβάδες είναι σαν να απελευθερώθηκαν πεταλούδες».

Βιογραφικό σημείωμα:
Γεννήθηκε το 1939 στην Πάφο κι αποφοίτησε από το Γυμνάσιο το 1957. Τον ίδιο χρόνο ταξίδευσε στη Γαλλία, όπου σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, Ecole des Beaux - Arts. Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του παρέμεινε στη Γαλλία όπου ζει και εργάζεται.

Ατομικές εκθέσεις έργων του παρουσιάστηκαν στο Παρίσι (1964,1969,1970,1982), στο Άμστερνταμ (1967), στο Μονπεϊρού (1975, 1977), στο Κλερμόν Φερράν (1976, 1979, 1980), στο Βισύ (1977,1982) και στην Κύπρο. Πήρε επίσης μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ αυτών και ομαδικές εκθέσεις σύγχρονης κυπριακής ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη, Βουδαπέστη, Πράγα, Βελιγράδι, Σόφια, Βουκουρέστι, Παρίσι και αλλού.

Έργα του βρίσκονται επίσης σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε:
standinlineartspace@gmail.com
Τηλ. (+357) 99 412 000
Διεύθυνση: 26A Οδός Μετοχίου, Άγιος Ανδρέας, Λευκωσία, 1101

Η γκαλερί η Stand in Line - Art Space ιδρύθηκε το 2021 και έκτοτε είναι μια από τις πιο δημοφιλείς γκαλερί της Λευκωσίας. Η Stand in Line - Art Space παρουσιάζει το έργο σύγχρονων Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών μέσα από εκθέσεις και εγκαταστάσεις.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close