28 January 2024
Παιδί , Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Παρουσίαση βιβλίου και παιδική παράσταση στο ARTos

Ημερίδα από το Red Stage Theater, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ “SMALL SIZE DAYS 2024”

Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2024

Παρουσίαση Βιβλίου «Mapping. Η έρευνα»
« …μια ανεκτίμητη πηγή για κάθε ερευνητή και καλλιτέχνη που ενδιαφέρεται να παράγει τέχνη και να στοχαστεί γύρω από την αξία της τέχνης για την πρώιμη ηλικία. »

Θεατρική παράσταση «Το Πέταγμα του Ίωνα»
Το Red Stage Theater ως μέλος του Small Size Network και μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Small Size Days 2024» , που διεξάγεται κάθε χρόνο ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο από πολλές θεατρικές ομάδες και καλλιτέχνες, μέλη του Small Size Network, διοργανώνει Ημερίδα Παρουσίασης του Βιβλίου «Mapping. Η έρευνα», και φιλοξενεί τη σκηνοθέτιδα Μαριλένα Τριανταφυλλίδου από την Αθήνα καθώς και παρουσιάζει την ίδια ημέρα την Θεατρική Παράσταση «Το Πέταγμα του Ίωνα» στις 28 Ιανουαρίου Κυριακή, στο Artos House στη Λευκωσία.

Η παρουσίαση του ερευνητικού βιβλίου θα διεξαχθεί μετά το τέλος της παράστασης.

«Το Πέταγμα του Ίωνα» Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024.
Ώρα παράστασης 10:30πμ (Εισιτήριο για την παράσταση στην ειδική τιμή των €12 για δύο άτομα από το www.more.com )

Το βιβλίο «Mapping. Η έρευνα»
Ώρα Παρουσίασης Βιβλίου: στις 12:00μμ. Είσοδος Ελεύθερη για την παρουσίαση βιβλίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Παρακαλούμε όπως τηλεφωνήσετε στο 70002829 για κράτηση θέσης για την παρουσίαση.

«Ο τόμος «Mapping. Η έρευνα» καταγράφει το ερευνητικό ταξίδι του προγράμματος Mapping: Ένας χάρτης πάνω στην αισθητική των παραστατικών τεχνών για τις πολύ νεαρές ηλικίες. Σε αυτό το πολύπλευρο έργο που πραγματοποιήθηκε σε διάρκεια πέντε χρόνων, συμμετείχαν ερευνητές, επαγγελματίες καλλιτέχνες, εικονογράφοι και διαχειριστές του προγράμματος από είκοσι δύο χώρες και πέντε ηπείρους. Όλοι μαζί επιχειρούν να «χαρτογραφήσουν» την αισθητική αντίληψη των παιδιών πολύ νεαρής ηλικίας, από μηδέν έως έξι ετών. Η έρευνα για το βιβλίο αυτό ξεκίνησε με ερωτήματα, τα οποία επαναδιατυπώθηκαν και αποσαφηνίστηκαν κατά την ταραγμένη περίοδο υλοποίησης του προγράμματος. Τον πυρήνα του βιβλίου συνιστούν τα δοκίμια που πραγματεύονται 24 ερωτήματα και εστιάζουν στους τέσσερις πυλώνες των παραστατικών τεχνών: την εικόνα, την κίνηση, τον λόγο και τον ήχο. Η πραγμάτευση των ερωτημάτων δεν αποσκοπεί στο να δώσει μια οριστική απάντηση - υπό αυτή την έννοια τα δοκίμια μπορούν να θεωρηθούν παρατηρήσεις και διερευνήσεις. Ωστόσο, ο παρόν ερευνητικός τόμος, καθώς είναι η πρώτη αποτύπωση ενός έργου τέτοιου μεγέθους και εύρους, αποτελεί ανεκτίμητη πηγή για κάθε ερευνητή και καλλιτέχνη που ενδιαφέρεται να παράγει τέχνη και να στοχαστεί γύρω από την αξία της τέχνης για την πρώιμη ηλικία.»

Το βιβλίο και τη φιλοξενούμενη ομιλήτρια θα προλογίσει η ηθοποιός, σκηνοθέτιδα και καλλιτεχνική διευθύντρια του Red Stage Theatre Ελένη Οδυσσέως, και θα το παρουσιάσει η μεταφράστρια του βιβλίου στα ελληνικά, Μαριλένα Τριανταφυλλίδου, ηθοποιός, και σκηνοθέτιδα και καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας Artika με βάση την Αθήνα. Από το 2018 έως το 2023 ήταν project manager της Artika στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Mapping – a map on the aesthetics of performing arts for early years.

Στόχος της παρουσίασης είναι να δημιουργηθεί ένα γόνιμος διάλογος με αφορμή την πληθώρα των ερωτημάτων και των προσεγγίσεων που θέτει το βιβλίο γύρω από το ΘΕΠΝΗ (Θέατρο για Πολύ Νεαρές Ηλικίες) και να διερευνηθεί η σημασία και αναγκαιότητά του και πώς αυτή αποτυπώνεται στην πράξη τα κρίσιμα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου.

Θεατρική Παράσταση «Το Πέταγμα του Ίωνα»
Λίγα λόγια για την παράσταση
Ένα νεογέννητο παπιοχηνάκι, ο Ίωνας, όμορφος, όπως όλα τα πουλιά και τα παιδιά, έξυπνος και χαρούμενος, μαθαίνει όλα όσα έχει να του διδάξει η μαμά του, και ανακαλύπτει το ταλέντο του. Μεγαλώνοντας, αντιμετωπίζει μια άτυχη στιγμή, όταν χάνει τη μαμά του, την Ιώ Φτερωτού, σε μια καταιγίδα. Σε αυτή την καταιγίδα, έχει χτυπήσει το φτερό του, αλλά δεν το βάζει κάτω. Συνοδοιπόρος και φίλη πάντα δίπλα του η γλυκιά Ειρήνη, η Καρδερίνα. Όταν ο Ίωνας γίνεται καλά πρέπει να κάνει κάτι για να ζήσει. Αρχίζει να παίζει μουσική και γίνεται πολύ γνωστός μέσα απ’ τα τραγούδια του. Μα δεν σταματάει να ψάχνει τη μαμά του. Χωρίς αυτήν ούτε η αναγνωρισημότητα ούτε τα χρήματα που έχει κερδίσει του δίνουν χαρά. Είναι σίγουρος, και ελπίζει πως κάποιο τραγούδι του θα φτάσει στ’ αυτιά της…

Μια παράσταση για τα παιδιά μεν….αλλά και για όλους όσους νιώθουν παιδιά! Η παράσταση, φτιαγμένη πάντα με μεράκι και αγάπη, βρίθει νοημάτων με τα παιδιά να μαθαίνουν αβίαστα πολλά και χρήσιμα για τις αξίες της ζωής!Η σκηνοθεσία, οι ερμηνείες των ηθοποιών, με χιούμορ αλλά και συγκίνηση, με τραγούδια και χορό, με υπέροχα κουστούμια, αλλά κυρίως με την όμορφη ιστορία του Ίωνα, αποτελούν μια παράσταση που δεν πρέπει να τη χάσετε!

Το σενάριο είναι της Νάνσυ Σπετσιώτη σε προσαρμογή και σκηνοθεσία της Ελένης Οδυσσέως.Στίχοι Νάνσυ Σπετσιώτη και Ελένη Οδυσσέως, και μουσική Νίκου Παπαδόπουλου. Χορογραφίες Γιώργος Οδυσσέως, Backdrop Art Ιάκωβος Λοίζου, Κοστούμια και κατασκευές Μικαέλλα Κάσινου.Βιογραφικό Σημείωμα (της φιλοξενούμενης του Red Stage Theatre, Μαριλένας Τριανταφυλλίδου)

Η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας Artika (www.artika.co) η οποία συστάθηκε το 2006. Έχει σπουδάσει θέατρο στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «ΑΡΧΗ», είναι πτυχιούχος με άριστα της Σχολής Σύγχρονου Τραγουδιού, τάξη Μαίρης Έσπερ, από το Ωδείο Athenaeum, καθώς και Αρμονίας, τάξη Κώστα Βαρότση, από το ωδείο Ορφείον. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στη φωνοθεραπευτική τεχνική Integrated Voice Therapy με την Ελπίδα Κουτσουμπάκη, μαθήματα τζαζ αυτοσχεδιασμού, πιάνου και κλασσικού τραγουδιού, και έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα άλλα σεμινάρια θεάτρου και φωνής από καταξιωμένους καλλιτέχνες και δασκάλους όπως οι Αντζελα Μπρούσκου, Frederique Demarquet, Marcos Martinez, Tapa Sudana, Yevgeni Lanskoy, Sri Venudas. Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα στο θέατρο ως ηθοποιός το 2001 και έχει παίξει σε παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Αυστρία). Παράλληλα, συμμετείχε σε συναυλίες και μουσικές παραστάσεις ως τραγουδίστρια. Το 2004, ξεκίνησε τη διδασκαλία του σύγχρονου τραγουδιού. Στη σκηνοθεσία στράφηκε το 2013. Από το 2018 έως το 2023 ήταν project manager της Artika στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Mapping – a map on the aesthetics of performing arts for early years.

Από την περίοδο του κορωνοϊού και μετά ασχολείται ενεργά με την ανάπτυξη, στήριξη και προώθηση του θεάτρου για παιδιά στην Ελλάδα. Με την ομάδα της την Artika εγκαθίδρυσε το θέατρο για τις πολύ νεαρές ηλικίες 0 – 6 ετών στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία πορεία 18 χρόνων που έχει χαρακτεί από τρεις σημαντικές πρωτιές: την πρώτη ελληνική παραγωγή θεάτρου για πολύ νεαρές ηλικίες το 2006-07, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου και παραστατικών τεχνών για νεαρούς θεατές 0-6 ετών, και το πρώτο μεταφρασμένο βιβλίο στη θεατρική́ θεωρητική́ βιβλιογραφία στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με το Θέατρο για τις Πολύ Νεαρές Ηλικίες (ΘΕΠΝΗ).

Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (2008). Χορεύει αργεντίνικο τάνγκο, μιλάει αγγλικά και γαλλικά και είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Είναι υπερήφανη μητέρα ενός υπέροχου αγοριού.

ionas 2.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close