Cyprus Eating Awards , Τα highlights

Cyprus Eating Awards: Οι 18 βραβευμένες ταβέρνες του νησιού

Ανατρέχουμε στα 19 χρόνια ιστορίας του θεσμού και θυμόμαστε τις ταβέρνες που αναδείχθηκαν ως οι καλύτερες

Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024

Κι ενώ τα Cyprus Eating Awards, ο μεγαλύτερος γαστρονομικός του νησιού, ετοιμάζονται να επιστρέψουν για 19 συνεχή χρονιά, εμείς ανατρέχουμε σε όλες εκείνες τις ταβέρνες που αναδείχθηκαν ως οι καλύτερες της χρονιάς!

Άλλωστε από το 2005 μέχρι και σήμερα, μέσω του θεσμού των Cyprus Eating Awards, επιβραβεύουμε τους άριστους της κάθε χρονιάς, παρουσιάζουμε τους κορυφαίους της γεύσης και αναδεικνύουμε την κυπριακή γαστρονομία.

2005
Ζανέττος
Μια από τις πιο παλιές και γνωστές ταβέρνες του νησιου, η ταβέρνα Ζαννέτος στην παλιά Λευκωσία παραμένει μέχρι και σήμερα ακλόνητη στην ροή της ιστορίας. Στεγασμένη σε ένα γραφικό κτήριο της Παλιάς Λευκωσίας αποτελεί σταθερά εδώ και σχεδόν ένα αιώνα αγαπημένο στέκι που σερβίρει καλοφτιαγμένους μεζέδες, με τις καλύτερες πρώτες ύλες!
(22765501 ) Τρικούπη 65.

2007
Παλιά Πλατεία

2008
Βορέας

Μία από τις πιο κλασικές ταβέρνες της Ορόκλινης με πολλούς πιστούς θαμώνες. Εδώ θα απολαύσεις την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού, μαγειρεμένη με μεράκι. Ανάμεσά τους νόστιμους μεζέδες, αξίζει να δοκιμάσεις την παστουρμαδόπιτα, το σουβλάκι κοτόπουλο αλλά και την πίτα με το μέλι που έρχεται στο τέλος.
(24 647177) Αγ. Δημητρίου 3, Ορόκλινη.

2009
Γιάννης
Πρόκειται για μία ταβέρνα που μεσουρανούσε τη χρονιά εκείνη, εξ ου και αναδείχθηκε ως η καλύτερη του νησιού. Παρόλα αυτά 15 χρόνια μετά, εξακολουθεί να συγκεντρώνει τους καλοφαγάδες όλου του νησιού, προσφέροντάς τους πλούσιους εκλεκτούς μεζέδες, νόστιμο σουβλάκι, ιδιαίτερη ζουμερή σεφταλιά αλλά και κουλουράκια με χαρουπόμελο (κιρκιλλούθκια) στο τέλος. Μία παραδοσιακή ταβέρνα με δροσερή αυλή για φαγητό κάτω από την κληματαριά.

2010
Το Ταβερνάκι Του Πάμπου

2011
O Παγκράτιος
Τον Παγκράτιο, από τον Δεκέμβριο του 2010, τον επισκεπτόμασταν για καλό φαγητό στη φημισμένη, γραφική ταβέρνα - συνώνυμη της γεύσης και της πατροπαράδοτης φιλοξενίας στο χωριό Μηλιού. Εκεί απολαμβάναμε νόστιμα μεζεδάκια και ζεστή φιλοξενία από τους ανθρώπους της! Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει το κουνέλι κρασάτο, τα εξαιρετικά είδη σχάρας, τα νόστιμα μαγειρευτά φαγητά, τα μακαρόνια του φούρνου, τα γεμιστά κ.ά. Εδώ και μερικούς μήνες ο Παγκράτιος μετακόμισε στο κέντρο της Πάφου, συνεχίζοντας την παράδοση. (διάβασε εδώ)

2012
Φεττάς Corner
Θα την βρεις στην Πάφο, στο κέντρο της πλατείας Αγρότη, και δικαίως αποτελεί μιαν από τις πιο αγαπημένες ταβέρνες της πόλης. Το καλοκαίρι στήνει τα τραπέζια στο πλακόστρωτο και σε καλοδέχεται κάθε βράδυ, προσφέροντάς σου ποιοτικό φαγητό, ενώ τον χειμώμα σου στρώνει τραπέζι στο φιλόξενο εσωτερικό της.. Εδώ θα δοκιμάσεις έναν συνδυασμό από παραδοσιακές συνταγές, καλοψημένα κρεατικά σχάρας και μπόλικο φαγητό, ενώ μπορείς να παραγγείλεις ό,τι θέλεις στην πίτα ή σε μερίδα. Ξεχωρίζει φυσικά ο πλούσιος κρεατομεζές, από τον οποίο δεν λείπουν φυσικά ιδιαίτερες πινελιές όπως η μελιτζάνα στον φούρνο με τυριά και φέτα. Τραγανοί λουκουμάδες, σιροπιαστοί ή με σοκολάτα, θα κλείσουν γλυκά τη βραδιά σου.
(26937822) Ιωάννη Αγρότη 33.

2013
Μουσικός
Είναι τόσο γραφική και τόσο ατμοσφαιρική αυτή η ταβέρνα που θα σε ενθουσιάσει κι εσένα και όλους σου τους φίλους. Η αυλή του είναι πανέμορφη! Μία εσωτερική αυλή παλιού παραδοσιακού σπιτιού με καμάρες κάτω από κληματαριές και passion fruits. Απόλαυσε το κλασικό χαλουμάκι σερβιρισμένο ζεστό, δοκίμασε γεύσεις όπως κλέφτικο, σαλιγκάρια, κουνέλι στιφάδο και φυσικά το κολοκάσι της περιοχής που τα σπάει! Μια ταβέρνα για όλες τις εποχές και για όλα τα γούστα.
(23828833) Κυριάκου Μάτση 6, Σωτήρα, επαρχία ελ. Αμμοχώστου.

2014
Λετύμπου
Οι παράμετροι που καθιστούν ένα ταβερνάκι δημοφιλές είναι πολλές και διάφορες. Μπορεί να είναι τα χρόνια της λειτουργίας του, ένα ξεχωριστό πιάτο που σερβίρει, οι ιδιοκτήτες του, η τοποθεσία του ή και κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στη διακόσμησή του. Στην προκειμένη περίπτωση είναι όλα αυτά μαζί κι ακόμα περισσότερα! Η ταβέρνα Λετύμπου, που βρίσκεται στο κέντρο της γραφικής κοινότητας Λετύμπου, αποτελεί μια από τις λίγες ιστορικές ταβέρνες στην περιοχή που κατάφεραν να ξεχωρίσουν, διατηρώντας αναλλοίωτη την ποιότητά τους. Διακρίνεται για τη φιλική, οικογενειακή της ατμόσφαιρα, με τους ιδιοκτήτες, τον κύριο Αντώνη και τη σύζυγό του Ανίτα, να σε κερδίζουν μεμιάς, για τις λογικές τιμές της και τα νόστιμα φαγητά της. Πρόκειται για έναν πολύ περιποιημένο χώρο σε ένα πετρόκτιστο ψηλοτάβανο κτήριο με μία δροσερή βεράντα, που διατηρεί την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής και που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείς. (διάβασε εδώ)
(26642614) Ελλάδος 40, Λετύμπου, επ. Πάφου.

2015
Το Σπήλαιο
Ένα ακόμη αγαπημένο ταβερνάκι στα πέριξ της Λευκωσίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τόπο που βρίσκεται, το χωριό Δευτερά. Το Σπήλαιο βραβεύτηκε το 2015 ως η καλύτερη ταβέρνα ενώ το 2017 και το 2018 βρέθηκε ξανά ανάμεσα στις υποψηφιότητες. Το ταβερνάκι της Δευτεράς με τα υπέροχα πιάτα, το νόστιμο αρνίσιο κλέφτικο το οποίο θα απολαύσεις συνοδευμένο από υπέροχες πατάτες και πλιγούρι, τα μακαρόνια του φούρνου, και τα μαγειρευτά, από τα οποία θα λατρέψεις τους ανθούς κολοκυθιάς με χαλούμι στην καρδιά τους, συνεχίζει ακόμα και σήμερα να μας εκπλήσσει. Προτιμάς μεζέ; Τότε ξεκίνα με την τροφαντή σαλατούλα με κόλιανδρο και ρόκα, κεσεδάκι με χωριάτικα μακαρόνια, χαλούμι στα κάρβουνα και μπέικον σχάρας, λουκάνικο και χοιρινά παϊδάκια, μανιτάρια σχάρας, τρυφερό κοτόπουλο και χοιρινό σουβλάκι, μα και σαλιγκάρια, βοδινό συκώτι και σούπερ νόστιμες σεφταλιές. Όλα αυτά θα τα απολαύσεις στην δροσερή αυλή του ή στον εσωτερικό του χώρο.
(22622024) Αναστάση Λεβέντη 2, Κάτω Δευτερά, επ. Λευκωσίας.

2016
Το Κουλτουριάρικο, Γούρρι
Όταν λειτούργησε Το Κουλτουριάρικο έφερε στο προσκήνιο ένα μικρό χωριουδάκι της επαρχίας Λευκωσίας, το Γούρρι, το οποίο έγινε ξαφνικά trend και κάθε σαββατοκύριακο έσφυζε ξανά από ζωή από τους επισκέπτες του. Εκεί πηγαίναμε για την παραδοσιακή Ταβέρνα "Το κουλτουριάρικο", η οποία στεγαζόταν σε ένα παραδοσιακό, καλαίσθητα διαμορφωμένο περιβάλλον. Ο υπέροχος μεζές του, τα εξαιρετικά μακαρόνια του φούρνου στο πήλινο, οι σεφταλιές, τα κρεατικά του, τα πεντανόστιμα κουπέπια και οι κεφτέδες του αλλά και η καλή εξυπηρέτηση είναι στοιχεία που μας έχουν πραγματικά μείνει αξέχαστα. Το 2017 η εν λόγω ταβέρνα μετακόμισε σε νέο χώρο στη Μοσφιλωτή. Ο νέος χώρος, είναι μεγαλύτερος, διατηρεί πολλά στοιχεία του προηγούμενου μαγαζιού και ένα μενού που εξακολουθεί να ενθουσιάζει.
(99625695) Λεωφορος Λευκωσίας Λεμεσού 27, Μοσφιλωτή 7647.

2017
Δημιουργική ταβέρνα 'Το Πατρικόν"
Μία ανακάλυψη του Check In Cyprus για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι. Ένα παραδοσιακό ταβερνάκι στο χωριό Τερσεφάνου της επαρχίας Λάρνακας κέρδισε επάξια το 2017 το βραβείο της καλύτερης ταβέρνας της χρονιάς. Η κίνηση τριών αδελφιών, του σεφ Κυριακού, του Σταύρου και της Ευανθίας, να μετατρέψουν ένα μέρος του πατρικού τους σπιτιού σε ταβέρνα, φάνηκε να είναι μια σπουδαία κίνηση. Πιο σπουδαία και άξια επαίνου και η δημιουργική πνοή που έχει δοθεί σε κάθε ένα μεζεδάκι του ιδανικού και για vegs & vegans, μεζέ, με τη μεγάλη έμφαση να δίνεται στα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα, στα εποχιακά δώρα της φύσης, αλλά και στη φρεσκάδα των πρώτων υλών. Η ταβέρνα τα τελευταία χρόνια μετακόμισε σε νέο χώρο, στο ίδιο χωριό, ανανεώνοντας τόσο το concept της όσο και το μενού της (διάβασε εδώ).
(24424831) Αρχ. Μακαρίου Γ΄, Τερσεφάνου, Λάρνακα.

2018
Ταβέρνα Τταππής, Παραλίμνι
Κάνε κράτηση σε ένα από τα όμορφα τραπεζάκια της σχεδόν τριών δεκαετιών οικογενειακής ταβερνούλας του Παραλιμνίου και δοκίμασε τις 6+1 λουκούλλειες και για όλα τα γούστα επιλογές σε μεζέ, από τις οποίες σίγουρα -έστω και μια φορά- πρέπει να επιλέξεις τον κλασικό, ατελείωτο κρεατομεζέ. Κάνε αρχή με το σπιτικό καρβελάκι ψωμί, πλάι σε αλοιφές, σαλατούλα με ζαρζαβατικά προερχόμενα από το περιβολάκι της οικογένειας και homemade λουκάνικο με υπέροχο χαλούμι στη σχάρα. Ακόμα αρνίσιο και βοδινό συκωτάκι, κουνέλι με πατάτες και σεφταλιές, σουβλάκια, καθώς και φιλέτο κοτόπουλο περιμένουν να φτάσουν στο πιάτο σου!
(23821909) Σταδίου 92, Παραλίμνι. Δ-Κ 17.30-24.00.

2019
Ψητοπωλείο - Ταβερνάκι του Μελή Παρεκκλησιά
Μια γραφική, παραδοσιακή ταβέρνα με τα όλα της και μια σπουδαία ανακάλυψη γεύσης αποτελεί το Ταβερνάκι του Μελή στην Παρεκκλησιά. Ξεκίνησε το 2005 και έκτοτε έγινε ο αγαπημένος προορισμός εκείνων, που θέλουν να απολαμβάνουν αυθεντική, παραδοσιακή κουζίνα και φιλοξενία. Οι άνθρωποι της ταβέρνας φροντίζουν να σου ετοιμάσουν ό,τι καλύτερο προσφέρει η ντόπια αγορά και σερβίρουν εποχιακά πιάτα και παραδοσιακές νοστιμιές, όλα φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι. Το περιβάλλον είναι ζεστό, το προσωπικό και ο ιδιοκτήτης είναι πολύ εξυπηρετικοί και φιλικοί. Το ταβερνάκι είναι φημισμένο για το άριστης ποιότητας κρέας, που σου ψήνει με αριστοτεχνικό τρόπο, όπως το εξαιρετικό του σουβλάκι, οι νόστιμες σπιτικές σεφταλιές και το αρνίσιο κότσι στον φούρνο, που γίνεται ανάρπαστο στους πελάτες, όπως επίσης και οι πούλες που φτιάχνονται με έναν ξεχωριστό τρόπο, με ντομάτα και αβγά. Στου Μελή, πάντοτε θα βρεις και εποχιακά χόρτα, άγρια χόρτα και άγρια μανιτάρια, για να συνοδεύσουν την κρεατοκατάνυξή σου.
(25635253) Χριστόφορου Παπαγιάννη 1, Παρεκκλησιά, Λεμεσός.

2020
Ταβέρνα Φόρσος
Η ταβέρνα Φόρσος, που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού Μουταγιάκκα, μόνο λίγα λεπτά έξω από τη Λεμεσό, είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για φαγητό, η οποία μάλιστα έχει αποκτήσει το κοινό της, τόσο στην πόλη όσο και σε ολόκληρο το νησί. Εξάλλου, οι άνθρωποί της γνωρίζουν πολύ καλά τα μυστικά του μεζέ! Διατηρώντας έως και πριν από μερικά χρόνια το δικό τους κρεοπωλείο, τα μέλη της οικογένειας έμαθαν από πρώτο χέρι όλα τα μυστικά και την τέχνη του ψητού κρέατος, με αποτέλεσμα να ετοιμάζουν μεζεδάκια στα κάρβουνα που θεωρούνται πραγματικά ακαταμάχητα.
(25329490) Αγίου Ελευθερίου, Μουταγιάκκα, Λεμεσός.

2021
Ταβερνάκι Φίλιππος
Ένα μικρό απάχικο ταβερνάκι στην περιοχή του παλιού Στροβόλου. Πλούσιος κυπριακός μεζές που περιλαμβάνει από οφτό, μέχρι παϊδάκια και άλλα παραδοσιακά πιάτα.
(22316307, 99407767) Δήμητρας 2ΑΒ, πάροδος Σταδίου, Στρόβολος, Λευκωσία.

2022
Napa Tavern
Με μεγάλη ιστορία στις πλάτες της, η ταβέρνα στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό χώρο που κτίστηκε το 1918, αρχικά ως σπίτι. Στη συνέχεια, περνώντας από γενιά σε γενιά, κατέληξε σε μια όμορφη και φιλόξενη ταβέρνα, που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και να μπει στις καρδιές του κόσμου, αφού είναι αφοσιωμένοι όλα αυτά τα χρόνια στα εκλεκτά πιάτα από άριστης ποιότητας υλικά. Το μενού είναι πλούσιο και απευθύνεται σε όλους.
(23721280, 99404767) Δημοκρατίας 15, Αγία Νάπα

>> Φέτος τα βραβεία θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, στο εντυπωσιακό ξενοδοχείο Four Seasons, στη Λεμεσό.

Οικοδεσπότες στα φετινά 19α Cyprus Eating Awards θα είναι η ηθοποιός και παρουσιάστρια Βάω Λασκαράκη και ο σεφ Λευτέρης Σουλτάτος. Το μενού της βραδιάς θα επιμεληθεί ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Κύπριος σεφ, Ανδρέας Μαυρομμάτης, σε συνεργασία με τον Executive Chef του Four Seasons Hotel Πανίκο Χατζηττοφή.

Φέτος, θα μπορείτε να παρακολουθήσετε τη μεγάλη βραδιά της απονομής μέσω live stream.

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close