Cyprus Eating Awards , Τα highlights

Cyprus Eating Awards 2023: Aυτό είναι το μενού της βραδιάς!

Και φέτος για 19η χρονιά θα αναδείξουμε τους καλύτερους της γαστρονομίας.

Δημοσιεύτηκε στις 06 Φεβρουαρίου 2024

Εδώ και 19 χρόνια τα Cyprus Eating Awards διοργανώνουν μία υψηλής αισθητικής βραδιά απονομής, με ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον, μίας και πρόκειται για μία βραδιά όπου βραβεύουμε τη γεύση αλλά και μία βραδιά όπου απολαμβάνουμε ένα πολύ προσεγμένο δείπνο.

Κάθε χρονιά, λοιπόν, τους προσκεκλημένους των Cyprus Eating Awards περιμένει ένα gala dinner με πιάτα και μενού υψηλού γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Άλλωστε, τα Cyprus Eating Awards δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο μενού της βραδιάς, δηλαδή στα πιάτα που θα προσφερθούν στους προσκεκλημένους αλλά και στην ποιότητα των υλικών.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 19 χρόνια Cyprus Eating Awards: Όλοι οι νικητές του θεσμού

Για να επιτευχθεί όμως ένα σπουδαίο μενού χρειάζεται κι ένας εξαιρετικός σεφ. Έτσι, κάθε χρόνο το μενού των βραβείων υπογράφουν σπουδαίοι και διακεκριμένοι σεφ.

Το μενού της ξεχωριστής βραδιάς των Cyprus Eating Awards 2023 θα φέρει την υπογραφή του βραβευμένου με αστέρι Michelin, Κύπριου σεφ Ανδρέα Μαυρομμάτη, ο οποίος σε συνεργασία με τον
Executive Chef του Four Seasons Hotel Πανίκου Χατζηττοφή θα δημιουργήσουν ένα εξαίρετο μενού. Ένα μενού το οποίο θα είναι ιδανικά συνδυασμένο με κρασιά της εταιρείας Βάσσος Ηλιάδης Λτδ. Η επιλογή των κρασιών έγινε από τη Wines Development Manager της εταιρείας Βάσσος Ηλιάδης Λτδ, Μαρία Μασσούρα DipWSET.

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης δεν χρειάζεται συστάσεις, μιας και πρόκειται για έναν ξεχωριστό και διακεκριμένο Κύπριο σεφ, που κατάφερε να δημιουργήσει μια αυθεντική και μοναδική μαγειρική ταυτότητα. Θεωρείται πρωτοπόρος στην αναβαθμισμένη και εκσυγχρονισμένη εκδοχή της ελληνικής και κυπριακής κουζίνας στο εξωτερικό, που έχει προκύψει από τη συνένωσή της με τις γαλλικές τεχνικές. Την έχουν γευτεί και αγαπήσει πολλοί διάσημοι εκπρόσωποι των τεχνών και της πολιτικής ζωής της Γαλλίας και της Ελλάδας. Είναι, μεταξύ άλλων, ο πρώτος Κύπριος που κατάφερε να πάρει αστέρι Michelin. Τα βραβεία που απέκτησε είναι αμέτρητα και αποδεικνύουν την επιτυχία του μέσα από τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή του στον τομέα της γαστρονομίας. Ξεκίνησε αρχικά από ένα μικρό χωριό της Κύπρου στην περιοχή Πιτσιλιάς και βρέθηκε στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του ’70 για να σπουδάσει ψυχολογία και κοινωνιολογία. Γρήγορα όμως, αποφάσισε να αλλάξει καριέρα, σπούδασε γαστρονομία στην περίφημη σχολή Lenôtre και εκπαιδεύτηκε δίπλα σε καταξιωμένους Γάλλους σεφ. Από το 1981, ο κυπριακής καταγωγής Ανδρέας Μαυρομμάτης σερβίρει στο Παρίσι μια κουζίνα μακριά από τα γνωστά «κλισέ» των ελληνικών εστιατορίων του εξωτερικού. Διατηρεί με τα αδέλφια του το περίφημο εστιατόριο «Le Mavrommatis», που τιμάται με αστέρι Michelin από το 2018 και είναι το αγαπημένο εστιατόριο πολλών διασημοτήτων, καθώς και το Maison Mavrommatίs που λειτουργεί 12 Boutique, μικρά δηλαδή μαγαζιά τύπου delicatessen στο Παρίσι, στη Μασσαλία, στη Νίκαια, στο Στρασβούργο και στο Βερολίνο, 2 κάβες και 4 εστιατόρια. Ακόμα, η εταιρεία αναλαμβάνει τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου δεξιώσεων σε Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο και τα τελευταία χρόνια προωθεί στη γαλλική αγορά ελληνικά προϊόντα με την επωνυμία Mavrommatis. Πιστός στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, δεν διστάζει να την αναβαθμίσει παντρεύοντάς την με τις γαλλικές τεχνικές εκσυγχρονίζοντας τα πιάτα που ετοιμάζει. Ο κ. Μαυρομμάτης έχει, επίσης, βραβευτεί με το Χρυσό Μετάλλιο των Μαγείρων της Γαλλίας και αναδείχτηκε σε κορυφαίο σεφ της χώρας αυτής, αλλά και σε σπουδαίο πρεσβευτή της Ελληνικής και Κυπριακής γαστρονομίας στο εξωτερικό.

Ο διακεκριμένος σεφ, Πανίκος Χατζηττοφή, είναι επικεφαλής από το 1992 στο ξενοδοχείο Four Seasons, ως Executive Chef. Πρόκειται για έναν εκ των εμπνευστών και ιδρυτών του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου, του Chaîne des Rôtisseurs στην Κύπρο αλλά και του Wines and More Privilege Club. Το 2010 ανέλαβε τη διεύθυνση της Ολυμπιακής Ομάδας Κύπρου και το 2012 αναδείχθηκε Σεφ της Χρονιάς στα Cyprus Eating Awards.

ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ

Καλωσόρισμα με Λευκό Αφρώδη Οίνο, Montelvini Prosecco

Αγκινάρα
Σε λεπτή τάρτα, κολοκάσι με τρούφα, σάλτσα από τρούφα και νεροκάρδαμο με πρόβειο γιαούρτι
Λευκός Αφρώδης Οίνος Καμπανίας, Champagne Jacquart Blanc – Brut
«Μακρά φρουτώδη επίγευση με αρώματα φρέσκου αχλαδιού, σύκου και αμυγδάλου, με νότες από άνθη πορτοκαλιάς και πλούσιες νότες μελιού και φρεσκοψημένου ψωμιού».

Ελληνικό Χαβιάρι Osciètre
Σεβίτσε λαβράκι με λεμόνι, ταραμάς αχινού, αβγοτάραχο Μεσολογγίου, κονσομέ γκρίζας γαρίδας με τσάι του βουνού
Ροζέ ξηρός οίνος, Studio by Miraval 2022
«Φρέσκο και ισορροπημένο με ντελικάτες νότες γκρέιπφρουτ και λευκών λουλουδιών που αποκαλύπτει σαγηνευτικές γεύσεις εσπεριδοειδών και θαλάσσιου ιωδίου».

Αστακός
Ψητός, δαγκάνες αστακού σε κανελόνι λάχανου, ρίζα, πετιμέζι, bisque αστακού με παντζάρι και τριαντάφυλλο
Λευκός ξηρός οίνος, Cavalieri Assyrtiko 2022, Château Nico Lazaridi
«Γεμάτο σώμα, ευχάριστη υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, νότες βοτάνων και νότες μελιού και γιασεμιού».

Trou Normand
Σορμπέ παγωτό λεμόνι και λαϊμ Mövenpick με Montelvini Prosecco White

Ιβηρικός Χοίρος σε 3 παρασκευές
Στήθος ψητό με δεντρολίβανο, φιλέτο γεμιστό με χαλούμι ΠΟΠ, μάγουλο σε ντολμάδες, μιλφέιγ πατάτας με τρούφα, σάλτσα γουρουνόπουλου με τρούφα
Ερυθρός ξηρός οίνος, Famille Perrin Gigondas “La Gille” 2020
«Γεμάτο φινέτσα με μαλακές τανίνες και μεταξένια υφή, με αρώματα κόκκινων φρούτων και φράουλας».

Σοκολάτα «Grand cru Caribbean»
Μαρμελάδα κουμκουάτ, πιπέρι Voatsiperifery, φρούτα του πάθους και κουλί πορτοκάλι
Zambartas "Melusine" Commandaria 2011
«Κεχριμπαρένιο χρώμα, με σύνθετες νότες αποξηραμένων φρούτων, μελιού, φλούδας πορτοκαλιού και ισορροπημένη οξύτητα που διατηρεί τη φρεσκάδα του».

NESPRESSO
Origin India

Τα πιάτα του δείπνου συνοδεύουν τα ιταλικά νερά, light sparkling Φυσικό Μεταλλικό Νερό S. Pellegrino και Φυσικό Μεταλλικό Νερό Acqua Panna.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close