Τα Καλύτερα της Κύπρου

4 πίτες σε κυπριακά εστιατόρια φανερώνουν το food trend της σεζόν

Οι σπιτικές πίτες γίνονται ξανά τάση και παίρνουν θέση στα μενού κυπριακών εστιατορίων

Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαρτίου 2024

Οι πίτες αποτελούν ένα γαστρονομικό έδεσμα που είναι συνυφασμένο με γλυκιές αναμνήσεις, την μητέρα να ζυμώνει, το σπίτι να μυρίζει αρωματικά, η γιαγιά να συμβουλεύει και να μοιράζεται τα μυστικά της. Ένα έδεσμα που έχει θέψει γενιές και γενιές, ταυτισμένο με τον ελληνισμό, το κυριακάτικο τραπέζι, την οικογένεια, το μοίρασμα και το κέρασμα σε φίλους και συγγενείς.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε παρατηρήσει μερικά από τα νέα αλλά και παλαιότερα εστιατόρια που ο πυρήνας τους είναι η ελληνική κουζίνα να περιλαμβάνουν στα μενού τους τις γνωστές, πατροπαράδοτες πίτες της μαμάς και της γιαγιάς ψημένες είτε σε ξυλόφουρνο είτε στο τηγάνι ακόμα στη θράκα. Αυτή η στροφή στην παράδοση δοσμένη μέσα από μία πιο σύγχρονη και δημιουργική ματιά εκτιμάται ιδιαίτερα διότι από την μία ξυπνάει όλες εκείνες τις μνήμες στο σπίτι με την μαμά να φτιάχνει πίτες, σπανακόπιτα και τυρόποτα ιδιαίτερα στην Κύπρο και φυσικά τις μεγάλες ελιόπιτες σε ταψί αλλά και τις υπέροχες ελληνικές που δοκιμάσαμε τελευταία σε ορισμένα εστιατόρια της Λευκωσίας και έχουμε ενθουσιαστεί.

MMMM6708.jpg


Memento Mori

Πρόκειται για την τελευταία νέα άφιξη της Λευκωσίας, ένα εστιατόριο που ήρθε για να πάρει την θέση του φημισμένου Domus στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής και στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό παλιό αρχοντικό σπίτι. Εδώ η ελληνική κουζίνα πρωταγωνιστεί σε πιάτα με πρωταγωνιστές τα ελληνικά προϊόντα με ένα πάντρεμα των κυπριακών υλικών της χώρας μας. Ανάμεσα στα πιάτα μενού του που υπογράφει ο βραβευμένος Έλληνας σεφ Άγγελος Μπακόπουλος συναντήσαμε και φυσικά δοκιμάσαμε μία εξαιρετική τηγανιτή προζυμένια χορτοτυρόπιτα στο τζάκι με τυρί που έδινε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η τραγανότητα σε συνδυασμό με το τυρί ήταν υπέροχη. Πρέπει να την δοκιμάσεις.
(22433722) Δευτέρα-Πέμπτη, 19:00-00:00 & Παρασκευή-Σάββατο, 19:00 – 01:00, Κοραή 5, Λευκωσία.

IMG-20240125-WA0000.width-800.jpg


Έθιμο
Μία ακόμα εντυπωσιακή, νέα άφιξη στη Λευκωσία με πρωταγωνιστή την ελληνική κουζίνα είναι το Έθιμο. Ένας εστιατόριο που θεωρούμε ξεχωρίζει για την ποιότητα των υλικών του, του χώρου αλλά και της εξυπηρέτησης του. Εδώ, το μενού είναι μικρό με πολύ καλές επιλογές με γεύσεις και συνταγές δοσμένες με μοντέρνα απόδοση στο σήμερα. Η παράδοση συναντάει το σήμερα σε πιάτα που θα θέλεις να δοκιμάσεις ξανά και ξανά. Εδώ, δοκιμάσαμε την πίτα στη θράκα (στα κάρβουνα) και ξετρελαθήκαμε. Η πίτα στη θράκα έχει άρωμα Κρήτης με εξαιρετική γραβιέρα του πανέμορφου νησιού, βαρελίσια φέτα, θυμαρίσιο μέλι και ρακί. Θα το ερωτευτείς και θα παραγγείλεις και δεύτερο!
(22494449) Βασ. Παύλου 13, Άγιος Ιωάννης, Λευκωσία.

Untitled.jpg


Μπέμπα
Το δημοφιλές εστιατόριο της Πινδάρου δεν χρειάζεται συστάσεις αφού πρόκειται ομολογουμένως για ένα από τα καλύτερα της Κύπρο. Εδώ η ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα με μία μοντένα προσέγγιση απογειώνεται με φρέσκα υλικά που μέσα από κάθε πιάτο οι γεύσεις απογειώνονται. Η αγαπημένη μας Μπέμπα γνωρίζει πολύ καλά να μας κερδίζει και ποτέ δεν μας έχει απογοητεύσει παρουσιάζοντας μία σταθερή, ανοδική πορεία όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα μπορούσε λοιπόν από ένα τέτοιο εστιατόριο να λείπει μία ελληνική, γευστική πίτα στο μενού. Εδώ, λοιπόν, πρέπει να δοκιμάσεις την εξαιρετική πίτα σε ξυλόφουρνο με γραβιέρα Καλογεράκης και σιγομαγειρεμένο πράσο που δίνει στην πίτα μία ιδιαίτερη γλυκάδα που λιώνει στο στόμα.
(22252626) Πινδάρου 2, Λευκωσία. Δ-Σ 12.30-16.00 & 19.30-23.00.

IMG_20190317_153622.jpg


Ταβέρνα Καλή Ευτυχία
Φέτος, η γνωστή ταβέρνα στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας κατάφερε να κερδίσει το βραβείο της καλύτερης ταβέρνας στα Cyprus Eating Awards 2023. Η Καλή Ευτυχία, όπως λέει και το όνομά της, μόνο ευτυχία μπορεί να σου προσφέρει τόσο με τον εξαιρετικό χώρο της, ένα παλιό αγροτόσπιτο της κυπριακής υπαίθρου με εσωτερική αυλή και πολύ καλό κυπριακό μεζέ με πολλές καλοφτιαγμένες και ποιοτικές νοστιμιές. Εδώ, δεν θα συναντήσεις αλμυρή πίτα αλλά μία πατροπαράδοτη, γλυκιά, πλέον διάσημη πίτα με μέλι που όλοι αναζητούν να δοκιμάσουν μετά το τέλος κάθε γεύματος στην όμορφη ταβέρνα της Καλής Ευτυχίας. Πρόκειται για μία παραδοσιακή πίτα της περιοχής με χοντρή ζύμη, εξαιρετικό μέλι που κάθε κομμάτι της είναι σκέτη απόλαυση.
Τρίτη-Σάββατο 18:00-22:00 & Κυριακή και αργίες 12:30-15:30. Δευτέρα κλειστό.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close