Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

10 χρόνια Λεβέντειος Πινακοθήκη: Όλες οι εκδηλώσεις των εορτασμών

Όλα όσα θα γίνουν

Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαρτίου 2024

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών λειτουργίας της, η Λεβέντειος Πινακοθήκη ανοίγει φέτος τους ορίζοντές της με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα που ενισχύουν την προσβασιμότητα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πινακοθήκης, ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα ενισχύουν την προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ προσφέρονται ξεχωριστές δράσεις για την τρίτη ηλικία ή πρωτοβουλίες για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Η Πινακοθήκη ταξιδεύει

Στο πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων, και κατά τη διάρκεια του χρόνου, το προσωπικό της Λεβεντείου Πινακοθήκης εγκαταλείπει για λίγο το κτήριο της οδού Αναστασίου Γ. Λεβέντη και επισκέπτεται διάφορα σημεία του νησιού προσφέροντας δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Το «ταξίδι» αυτό ξεκινά στις 22 Μαρτίου από το Nicosia Mall, όπου το προσωπικό της Πινακοθήκης θα βρίσκεται μέχρι και τις 30 Μαρτίου. Εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα πολύ μικρά παιδιά αλλά και για εφήβους και ενήλικες θα δώσουν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη Λεβέντειο Πινακοθήκη έξω από τα συνηθισμένα της όρια. Παράλληλα θα τρέχουν διαγωνισμοί με πλούσια δώρα.

Οι επόμενοι προορισμοί θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Προσωρινή έκθεση "1,2,3, Ζωγράφισε!"

Η επετειακή προσωρινή έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης που εγκαινιάζεται στις 5 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουνίου, βάζει τον επισκέπτη στο επίκεντρο. Επιλεγμένα έργα από τις μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης θα είναι διαθέσιμα για ‘αναπαραγωγή’, αφού ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ζωγραφίσει τα έργα με την καθοδήγηση των αριθμών.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έκθεσης θα γίνουν και εκδηλώσεις, όπου συγκροτήματα και dj θα πλαισιώνουν μουσικά τη δράση ‘Ζωγραφίζω με αριθμούς’.

Προσωρινή έκθεση "Ο δρόμος για το Παρίσι"

Η έκθεση που διοργανώνεται με τη συνεργασία της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Πρεσβείας της Γαλλίας στη Κύπρο πραγματεύεται το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, τη ζωή και καθημερινότητα των αθλητών πριν, κατά και μετά τους αγώνες καθώς και τη διαδρομή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Προσωρινή έκθεση "Τηλέμαχος Κάνθος"

Με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, η Λεβέντειος Πινακοθήκη εγκαινιάζει τον Νοέμβριο μια εμβληματική έκθεση με έργα του Τηλέμαχου Κάνθου, που αφορούν τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο τις δεκαετίες του 60 και 70.

Διαγωνισμός τέχνης "Call for art"

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη προσκαλεί σύγχρονους εικαστικούς να παρουσιάσουν έργα με θεματολογία που επηρεάζεται ή σημαδεύεται από τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στη διαίρεση της Κύπρου, με αφορμή την συμπλήρωση των 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο και τα 60 χρόνια από τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία.

Οι καλλιτέχνες που θα επιλεγούν θα εκθέσουν τη δουλειά τους στους χώρους της Πινακοθήκης το δεύτερο εξάμηνο του 2024-αρχές του 2025 παράλληλα με την έκθεση για τον Τηλέμαχο Κάνθο. Επίσης, σε συνεργασία με το επιστημονικό τμήμα της Πινακοθήκης, θα οργανώσουν και θα υλοποιήσουν δημιουργικά εργαστήρια που μπορεί να απευθύνονται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα https://www.leventisgallery.org/whats-on/events/516

Εκπαιδευτικά προγράμματα από τον Μάρτιο έως τον Μάιο 2024

Πορτραίτα: Νέα σειρά δημιουργικών εργαστηρίων Φιλοσοφίας για παιδιά με τους "Μικρούς Φιλόσοφους", τη Μαρίνα και τη Ρεβέκκα Κατσαρή

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων της Λεβεντείου Πινακοθήκης, η Μαρίνα Κατσαρή και η Ρεβέκκα Κατσαρή προσφέρουν στους/στις μικρούς/ές επισκέπτες/τριες τρία μοναδικά εργαστήρια Φιλοσοφίας για Παιδιά με θέμα τη σχέση μεταξύ της αυτογνωσίας και της συνύπαρξης. Tα εργαστήρια αντλούν έμπνευση και συναρτώνται με πορτραίτα τα οποία εκτίθενται στην Πινακοθήκη. Σκοπός των εργαστηρίων είναι τα παιδιά να προσεγγίσουν τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη ως τρόπο ζωής στο σχολείο, στην οικογένεια, στο παιχνίδι. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε τρεις αυτοτελείς συναντήσεις.

Το πρώτο εργαστήριο με τίτλο «Ποιος/α είμαι εγώ;» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Μαρτίου, στις 10:15-11:15 και στις 11:30-12:30. Το δεύτερο εργαστήριο με τίτλο «Εγώ και οι άλλοι» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 13 Απριλίου, στις 10:15-11:15 και στις 11:30-12:30. Το τρίτο εργαστήριο με τίτλο «Εγώ και οι άλλοι μέσα στον κόσμο» θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 25 Μαΐου, στις 10:15-11:15 και στις 11:30-12:30.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά 5-7 ετών (10:15-11:15) και 8-11 ετών (11:30-12:30).

Διαγωνισμός "Ένα μοναδικό πορτραίτο"

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη ανοίγει για άλλη μια φορά τις πόρτες της στα μικρά παιδιά και τους δίνει την ευκαιρία να εμπνευστούν από όλα τα πορτραίτα των συλλογών της και να δημιουργήσουν το δικό τους πορτραίτο. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά ηλικιών από 6 έως και 18 χρονών.

Οι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν μοναδικά βραβεία, ακουστικά ζωγραφισμένα στο χέρι από τον Street Artist Γιώργο Κύρου και εμπνευσμένα από τα έργα των συλλογών της Πινακοθήκης.

Διαλέξεις της Τετάρτης

Στις 6 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», στις 19:30, θα δοθεί η διάλεξη "Peggy Guggenheim / Gertrude Stein: Γυναίκες-θρύλοι πίσω από τον μύθο του Μοντερνισμού", από τη Μυρτώ Χατζάκη, Επιμελήτρια της Συλλογής του Παρισιού.

Τον Απρίλιο, η Πινακοθήκη θα φιλοξενήσει τη Δρα Ερατώ Σάββα, Πρύτανη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Στις 16 Μαΐου η Πινακοθήκη αναμένει και τη διεθνούς φήμης stand-up comedian Κατερίνα Βρανά, η οποία θα θίξει με τον δικό της, ιδιαίτερο τρόπο θέματα που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα.

Θεατρικές παραστάσεις

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη έχει πλέον καθιερώσει μια σταθερή, επιτυχημένη συνεργασία με την Alpha Square, λειτουργώντας ως στέγη για πολλές παραγωγές της. Από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί αξιόλογες παραγωγές με πρωταγωνιστές σημαντικούς ζωγράφους της παγκόσμιας ιστορίας της τέχνης.

Για το 2024 ετοιμάζονται από την Alpha Square δύο ξεχωριστές παραγωγές, ειδικά για τα γενέθλια της Πινακοθήκης.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων, 18 Μαΐου 2024

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη ετοιμάζεται να γιορτάσει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με σειρά διαδράσεων και εκδηλώσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς. Θα επικεντρωθεί σε θέματα, που περιλαμβάνονται σε δύο Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, που είναι η ποιοτική εκπαίδευση, με ισότιμη πρόσβαση, χωρίς αποκλεισμούς και με ευκαιρίες διά βίου μάθησης για όλους, καθώς και η βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτικές υποδομές και ενθάρρυνση της καινοτομίας.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close