3 January-28 February 2013
Arts & Culture , Επόμενες Εκθέσεις

Οι μηχανές του Leonardo da Vinci

Η έκθεση μιας ιδιοφυίας. Οι λάτρεις της τέχνης και της μηχανικής, που θαυμάζουν την εξέλιξη, το μεσαιωνικό και αναγεννησιακό πολιτισμό, αλλά πάνω από όλα τον πολυτάλαντο και αθάνατο Leonardo da Vinci, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν πρωτοποριακά, για την εποχή τους, μοντέλα - μηχανικές κατασκευές του αριστουργηματικού καλλιτέχνη.

Δημοσιεύτηκε στις 04 Ιανουαρίου 2013

Το όνομά του δεν έγραψε απλά ιστορία, αλλά τη διαμόρφωσε κιόλας. Το ταλέντο του, τα ζωγραφικά και γλυπτικά του αριστουργήματα και οι μηχανολογικές του ευρεσιτεχνίες διανύουν μια ακατά- παυστη διαδρομή στο χρόνο και κλείνουν προκλητικά το μάτι σε κάθε σύγχρονη εποχή. Ο ίδιος ο Leonardo da Vinci θεωρείται ως η αρχέτυπη μορφή αναγεννησιακού ουμανιστή και η ιστο- ρικότερη φυσιογνωμία αναγεν- νησιακού καλλιτέχνη, έχοντας στο ιστορικό portfolio του την αθάνατη και αινιγματική Μόνα Λίζα, σύμβολο της αναγεννησιακής ζωγραφικής, και το Μυστικό Δείπνο, μια αριστουργηματική, παραστατικότατη τοιχογραφία που βρίσκεται σήμερα στο Ναό της Σάντα Μαρία ντέλε Γκράτσιε στο Μιλάνο. Επιδιδόταν παράλληλα σε πειράματα με μπογιές και βερνίκια της εποχής του, επινόησε τη μέθοδο ζωγραφι- κής σφουμάτο (sfumato), όπου απλώνονται διαδοχικές στρώσεις από ημιδιαφανές βερνίκι και δημιουργούν ένα ευρύ φάσμα από σκιάσεις. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της τεχνικής είναι ο πίνακας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Αυτός λοιπόν ο σπουδαίος καλλιτέχνης, που δίνει φως στην ιστορία της τέχνης, υπήρξε επίσης και ένας σημαντικός εφευρέτης και επιστήμονας, με ξεχωριστή συνεισφορά στην ανατομία και την αστρονομία. Κλα- σικότατο έργο του που παρουσιάζει με ιδιαίτερο και γεωμετρικό τρόπο την ανθρώπινη ανατομία είναι ‘Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου’, αυτού του Ρωμαίου συγγραφέα, αρχιτέκτονα και μηχανικού που έζησε περίπου τον 1ο αιώνα π.κ.ε. (προ κοινής εποχής), καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως το ανθρώπινο σώμα, με τα χέρια σε έκταση, μπορούσε να χωρέσει στα δύο τέλεια γεωμετρικά σχήματα, τον κύκλο και
το τετράγωνο, και πως το κέντρο του σώματος ήταν ο αφαλός. Ο Λεονάρντο, ωστόσο, έκανε τις δικές του μελέτες και διόρθωσε κάποιες ανακρίβειες του Βιτρούβιου. Σχεδίαζε επίσης συσκευές και μηχανές για το στρατό, όπλα και βαριά οχήματα. Παράλληλα, έκανε αρχιτεκτονικά σχέδια για διάφορες εκκλησίες.
Η έκθεση
Η FBME Bank, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια παρουσίας και δράσης της στην Κύπρο, παρουσιάζει την περιοδική, φιλανθρωπική έκθεση ‘Da Vinci Machines-An exhibition of Genius’. Εμπνευστές της διεθνούς αυτής έκθεσης είναι οι επιστήμονες και μελετητές του οργανισμού ‘Niccolai Τeknoart SNC’ και το μουσείο Leonardo da Vinci στη Φλωρεντία. Η έκθεση θα περιλαμβάνει περισ- σότερα από 60 μοντέλα τα οποία βασίζονται στα πρωτότυπα σχέ- δια του καλλιτέχνη, όπως περι- γράφονται με απόλυτη λεπτομέρεια και στα βιβλία-‘κώδικές’ του. Είναι χωρισμένα σε ενότητες (πολεμικές μηχανές, ιπτάμενες μηχανές, ναυτικές και υδραυλικές μηχανές και μηχανές βασισμένες στις βασικές αρχές της μηχανικής). Ο κάθε επισκέπτης θα μπορεί να τα αγγίξει και να τα χειριστεί έχοντας με αυτό τον τρόπο μια πιο άμεση ‘επικοινω- νία’ και γνώση της λειτουργίας τους. Δίπλα τους θα υπάρχουν επεξηγηματικές σημειώσεις και σχέδια του Leonardo da Vinci, ενώ η όλη έκθεση θα συνοδεύ- εται από κινούμενα σχέδια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο επισκέπτης θα μπορεί παράλ- ληλα να δει και να μελετήσει πιστά αντίγραφα από 15 πίνακες του μεγάλου καλλιτέχνη.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close