Δημοσιεύτηκε στις 08 Απριλίου 2024
Όταν ο Μπρεχτ έγραφε τα 24 μονόπρακτα, του έργου του «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» ήταν εξόριστος (1935-1939) και δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί όλη η φρίκη της φασιστικής εξουσίας. Το αίσθημα όμως μιας βαριάς ατμόσφαιρας στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των ανθρώπων στην Γερμανία ήταν έντονο. Η καταπίεση, η δυσπιστία και η υποκρισία, κυριαρχούσαν σε ένα τοπίο σκοτεινό με έντονη την οσμή του τρόμου.
To έργο του Μπρεχτ, «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» και ειδικά το μονόπρακτο «Η Εβραία» αφορούν στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων στην Γερμανία το 1935, πριν ακόμη διαφανεί στην κοινωνία αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει. Ο Μπρεχτ διεισδύει στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του, εμβαθύνοντας σιγά σιγά στις πιο ενδόμυχες πτυχές τους, αναδεικνύοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο εδραιώνεται σταδιακά πρώτα μέσα από τους ίδιους το ολοκληρωτικό καθεστώς.
Η Εβραία
Φρανκφούρτη, 1935, βράδυ.
Μια αστή γυναίκα – σύζυγος καθηγητή Ιατρικής – στο σπίτι της μαζεύει τα πράγματά της σε βαλίτσες, αποφασισμένη να μετοικήσει στο Άμστερνταμ μακριά από τον σύζυγό της, ορμώμενη από την νέα πραγματικότητα που διαφαίνεται γύρω της, επιθυμώντας να μην σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξη της καριέρας του συζύγου της λόγω της καταγωγής της. Μέσα σε αυτήν την ευαίσθητη συναισθηματική κατάσταση, τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς και μέσα από την συνομιλία τους τόσο η ίδια όσο και οι άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με τον φόβο για το άγνωστο που θα επακολουθήσει.
Σε σκηνοθεσία της Μόνικα Μελέκη
Ζωντανά στην σκηνη συνοδεία πιάνου από τον Σάββα Σάββα
Παρασκευή 26, Σάββατο 27 & Κυριακή 28 Απριλίου, θεατράκι Αμερικανικού Πανεπιστημίου Λάρνακας, 20:30. Εισιτήρια: more.com και από το ταμείο του θεάτρου.

Σχετικά

"Πάρτι Γενεθλιών": Οι τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Χώρα
Εξασφάλισε τα εισιτήριά σου

"Ο Κοντορεβιθούλης": Μια παράσταση για όλη την οικογένεια, για κάθε ηλικία
Σε κείμενα του ηθοποιού και συγγραφέα Γιάννη Σπανού

Έρχεται το θεατρικό αναλόγιο «Η χειμερία νάρκη μου» της Νιέβες Ροντρίγκεθ Ροντρίγκεθ
Στο πλαίσιο του προγράμματος θεάτρου για εφήβους «ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ»

"Εις το Επανειδίν": Μία παράσταση stand-up comedy με τον Κώστα Μαυρομμάτη
Εξασφάλισε τα εισιτήριά σου

The Blind Spot: Ένα πολυμορφικό θέαμα με γυναικείες φωνές και κινούμενη εικόνα
Το Project Season Women παρουσιάζει ένα θεατρικό αναλόγιο – showcase

Ξεκίνησε η προπώληση για τα «Χορικά Ύδατα», την καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ
Σε κείμενο-σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου

4 ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν τον Μάιο στην Κύπρο
Σημαντικές ελληνικές παραγωγές έρχονται στην Κύπρο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

"Τα Σκυλιά": Το νέο έργο του Ανέστη Αζά ταξιδεύει στο Θέατρο Ριάλτο
Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024

Χαμηλές Πτήσεις του Αρκά, με τη Σοφία Βογιατζάκη, τον Κούλλη Νικολάου κ.ά. στην Κύπρο
Η παράσταση του καλοκαιριού

"Η Επιστροφή της Ιφιγένειας" του Γιάννη Ρίτσου ανεβαίνει στη σκηνή
Μια πρωτότυπη μουσική αφήγηση βασισμένη στο έργο του Γιάννη Ρίτσου

"Πήτερ Παν": Μια μουσικοχορευτική παράσταση με θέατρο, μουσική, χορό και μαγεία!
Ένα έργο του J.M. Barrrie σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου και σκηνοθεσία Άντρης Κυριαζή
Η "Ασκητική" του Καζαντζάκη με τον Βασίλη Βασιλάκη ταξιδεύει στην Κύπρο
Για δύο παραστάσεις στη Λεμεσό