News , Τέχνη

Εγκαίνια για την έκθεση "Τρεις Φωτογραφικές Διαδρομές-Λευκωσία: Άνθρωποι και Τόποι" στο Λεβέντειο Μουσείο

Πρόκειται για την πρώτη κατά σειρά έκθεση της τριλογίας η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 19 Μαΐου 2024,

Δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου 2024

Τη νέα και πολύ ιδιαίτερη προσωρινή του έκθεση με τίτλο Τρεις Φωτογραφικές Διαδρομές – Λευκωσία: Άνθρωποι και Τόποι, Μέρος 1: 1878-1950 εγκαινίασε στις 09 Απριλίου 2024 το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας. Πρόκειται για την πρώτη κατά σειρά έκθεση της τριλογίας η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 19 Μαΐου 2024, ενώ αναμένεται να συγκινήσει, να ταξιδέψει αλλά και να αποκαλύψει τη Λευκωσία όπως δεν την έχουμε ξαναδεί ποτέ.

13.jpg

Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά τεκμήρια από το Φωτογραφικό Αρχείο «Το Μάτι» του Μουσείου, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Αποτελούν καταγραφές που καλύπτουν μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο, αυτήν των πρώτων φωτογράφων αλλά και της ίδιας της πόλης, τότε που κάνει την πρώτη εμφάνισή της σε φωτογραφικό χαρτί και καρτ ποστάλ κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας.

Οι φωτογραφίες ανήκουν είτε σε σημαντικούς φωτογράφους που επισκέφθηκαν την Κύπρο και τη Λευκωσία από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετέπειτα είτε σε επαγγελματίες Κύπριους φωτογράφους που αποτύπωσαν ό,τι τους εντυπωσίασε. Ο Ιωάννης Π. Φώσκολος, οι αδελφοί Μανγκογιάν, ο Φέλιξ Γιαξής, ο Θεόδουλος Ν. Τουφεξής και ο Charles Glaszner, είναι μερικοί μόνο από τους πρωτοπόρους φωτογράφους. Σε αυτούς οφείλουμε απόψεις, δρόμους και μνημεία της Λευκωσίας, στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής αλλά και του κόσμου της πόλης μας.

04.jpg

Έτσι, λοιπόν, το Μουσείο υποδέχτηκε εκλεκτούς προσκεκλημένους την ημέρα των εγκαινίων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν το σκεπτικό, τους στόχους, την έρευνα αλλά και τις δυσκολίες του εγχειρήματος, καθώς και την ιδιάζουσα σημασία της διατήρησης και διαφύλαξης ενός φωτογραφικού αρχείου το οποίο ουσιαστικά «εικονογραφεί» την πρωτεύουσα του τόπου μας στο πέρασμά της στον χρόνο.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Κωνσταντίνος Ιωάννου ο οποίος επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου στην προβολή της ιστορίας της Λευκωσίας και της Κύπρου γενικότερα, λέγοντας πως το Μουσείο λειτουργεί ως φορέας καταγραφής και διαφύλαξης της ιστορίας αυτής της πόλης περιλαμβάνοντας στο αρχείο που διαθέτει πάνω από 12,000 φωτογραφίες και καρτ ποστάλ.

06.jpg

Εκ μέρους του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη απεύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Λευκωσίας κύριος Χρίστος Ιωσήφ. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας ευχαρίστησε τις επιμελήτριες της έκθεσης, Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου, Διευθύντρια του Μουσείου, καθώς και τη Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και της Λεβεντείου Πινακοθήκης, η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στο όλο εγχείρημα και τη Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου, Σύμβουλο Μουσείων του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, της Λεβεντείου Πινακοθήκης και του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. Ανέφερε επίσης πως η Λευκωσία σήμερα είναι μία σύγχρονη πόλη που επάξια διαδραματίζει τον στρατηγικό της προορισμό ως ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Το παρελθόν της –όπως αυτό παρουσιάζεται και μέσα από τις αξιόλογες εκθέσεις του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας– είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της που αξίζει να προβάλουμε, αναγνωρίζοντάς το ταυτόχρονα ως οδηγό για το μέλλον.

Η Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου, Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, επεξήγησε πως η νέα προσωρινή έκθεση Τρεις Φωτογραφικές Διαδρομές – Λευκωσία: Άνθρωποι και Τόποι αποτελείται από τρία μέρη τα οποία εξελίσσονται διαδοχικά ως μία ουσιαστικά έκθεση:

Μέρος 1: 1878-1950 (από τον Απρίλιο έως τον Μάιο), Μέρος 2: 1950-1960 (από τον Μάιο έως τον Αύγουστο) και Μέρος 3: 1960-2004 (τον ερχόμενο Σεπτέμβριο).

02.jpg

Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση Τρεις Φωτογραφικές Διαδρομές – Λευκωσία: Άνθρωποι και Τόποι: Μέρος 1: 1878-1950, η οποία προβάλλει την πόλη μέσα από μια πολυεπίπεδη προσέγγιση, που περιλαμβάνει ενότητες όπως οι όψεις της πόλης, οι άνθρωποί της, τα επαγγέλματα και η κοινωνική διαστρωμάτωση, τα παζάρια, οι μεταφορές, τα σχολεία, η κοινωνική ζωή, η αστική ανάπτυξη, η αρχιτεκτονική.

Την έκθεση συνοδεύει και μια πλούσια έκδοση, στη συγγραφή της οποίας συμμετείχαν οι επιμελητές της έκθεσης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Τρεις Φωτογραφικές Διαδρομές – Λευκωσία: Άνθρωποι και Τόποι: Μέρος 1: 1878-1950 το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας θα πραγματοποιήσει ειδικές ξεναγήσεις, δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, καθώς και άλλες εκδηλώσεις. Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για το αναλυτικό πρόγραμμα από την ιστοσελίδα του Μουσείου (leventismuseum.org.cy), καθώς και από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook / Instagram: @leventismuseum).

Διάρκεια έκθεσης Μέρος 1: 10 Απριλίου - 19 Μαΐου 2024

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-16:30

Χορηγός: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη

Υποστηρικτές: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Δήμος Λευκωσίας και Σύνδεσμος Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και Λεβεντείου Πινακοθήκης

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close