Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου 2024
Μία ταβέρνα που μας συστήθηκε πριν από μερικά χρόνια και έκλεψε τις καρδιές μας είναι το αγαπησιάρικο Στενορύμι στον γραφικό πυρήνα της παλιάς Αγλαντζιάς, στην πλατεία Καραολή που μας ταξιδεύει σε άλλες, όμορφες εποχές.
Γι' αυτό αγαπήσαμε και το Στενορύμι όλα αυτά τα χρόνια, για τα όμορφα ταξίδια του που μας μεταφέρει σε άλλες εποχές, με τα φαγητά, τα ποτά και τις μουσικές του. Με τους υπέροχους χαμογελαστούς ανθρώπους του που βρίσκονται εκεί για να μας εξυπηρετήσουν σε κάθε στιγμή.

Το Στενορύμι ανοίγει τις πύλες και την καρδιά του για να δεχθεί τον κόσμο του, αλλάζοντας φορεσιά για κάθε εποχή. Το καλοκαίρι θα το περάσουμε ξανά στην μοναδική εσωτερική αυλή, περιτριγυρισμένη με μια χειμαρώδη ανθοφορία, μια πληθώρα από λαμπιόνια να φωτίζει το κέφι που ξεχειλίζει από κάθε τραπέζι, με το οφτό κλέφτικο να έχει την τιμητική του.
Εκεί διασκεδάζουν παρέες που έρχονται σταθερά και επιστρέφουν για να γευτούν τα μοναδικά πιάτα που ετοιμάζουν τα δυο αδέρφια, Ηρόδοτος και Ανδρέας Αχιλλέως, να ακούσουν ρεμπέτικα και συχνά άλλα είδη μουσικής κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Το εκπληκτικό σε αυτή την ταβέρνα είναι ότι σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, σε εποχές όπου βασίλευαν η φιλοξενία και η καλοσύνη, όλο το κέντρο γίνεται μια παρέα. Τώρα που ο καιρός αλλάζει και τα τραπεζάκια βγαίνουν έξω το Στενορύμι είναι μία ιδανική πρόταση για έξοδο εντός πόλης. Θα καθίσεις χαλαρά στην γουστόζικη και ρετρό αυλή του, θα απολαύσεις τις μουσικές, το οφτό να μοσχοβολάει ζεστό και λαχατιστό μαζί με τις πατατούλες του και όλα τα συναφή να φτάνουν στο τραπέζι σου.

Εκεί θα απολαύσεις όλα τα καλούδια και μεζεδάκια από καραόλου, κρασάτα παϊδάκια με τη μυστική συνταγή του παππού και της γιαγιάς μέχρι το μοναδικό πουργούρι, φτιαγμένο με χειροποίητα μακαρονάκια και τον χαλβά με γλυκό καρυδάκι της μαμάς που θα σε γλυκάνουν στο τέλος.
Και με το πρώτο ψυχρό αεράκι, η παρέα μεταφέρεται στον πανέμορφο εσωτερικό χώρο, σαν σε ένα εξοχικό σπιτικό στο χωριό, στην καρδιά της Λευκωσίας. Έξω το γραφικό δρομάκι, σαν ζωγραφιά του ζωγράφου Λαδόματου, το στενορύμι από όπου πήρε το ποιητικό της όνομα η μαγική ταβέρνα που μεταμορφώνεται κάθε εποχή, σε γεμίζει νοσταλγία και με το πρώτο ψύχος ανάβει το τζάκι και τα κέφια.
Το Στενορύμι δεν είναι απλά μία ταβερνούλα αλλά μία παρέα, μία φιλοσοφία των ανθρώπων που το δημιούργησαν μυόντας και εμάς σε αυτή την ιεροτελεστία γαστρονομίας και διασκέδασης. Με ποιοτικά κρεατικά, ζουμερό σουβλάκι, σεφταλιά αλλά και το οφτό που ετοιμάζεται να μπει ξανά στον φούρνο αυτή την εποχή που είναι στα καλύτερά του!
(22876543) Κυριάκου Καραολή 3, Αγλαντζιά, Λευκωσία. Δευτέρα-Σάββατο 18:00-23:00.
Facebook: Το Στενορύμι
Σχετικά
Πρώτες εικόνες από τη νέα άφιξη που έρχεται να ταράξει τα νερά της Λεμεσού
Το νέο beach restaurant της Λεμεσού, με boho αισθητική, βελτιώνει την εμπειρία της ξαπλώστρας, της μουσικής και της μοντέρνας μεσογειακής κουζίνας στο νησί
Η νέα άφιξη -πάνω στη θάλασσα- είναι άκρως εντυπωσιακή
Ένα από τα -πιο πάνω στο κύμα- εστιατόρια του νησιού, ανανεώθηκε κι έγινε κούκλα
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο AMARA: Ένα εμβληματικό διήμερο με τον Chef Nobu Matsuhisa
Ο σεφ πίσω από τη μαγειρική «μαγεία» του Matsuhisa θα βρίσκεται ο ίδιος στην Κύπρο
Ανοίγει ξανά το πιο καλοκαιρινό μεζεδοπωλείο της Λευκωσίας δίπλα στην πισίνα
Mια ξεχωριστή εμπειρία δείπνου δίπλα στην πισίνα, κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό.
Καμπαναρκό: Εκεί που τα καλοκαιρινά βράδια αποκτούν γεύση και οι αναμνήσεις γεννιούνται γύρω από ένα τραπέζι
Η γεύση της Κύπρου, η ψυχή του καλοκαιριού.
Η επιστροφή του 7Skies Roof bar στον Πρωταρά σηματοδοτεί τη νέα σεζόν
To απόλυτο rooftop destination του Πρωταρά, άνοιξε πρόσφατα ξανά τις πόρτες του
Τρεις οθόνες, παγωμένες μπύρες και ειδικό menu: Εδώ θα δεις το Μουντιάλ στη Λεμεσό
Εσύ έκλεισες τραπέζι; Το Maison Anemi μπαίνει σε ρυθμούς Μουντιάλ
Οι 15 pubs που θα «παίζουν» μπαλίτσα όλο το καλοκαίρι
Μεγάλες οθόνες, δυνατός ήχος, απολαυστικό φαγητό, παγωμένες μπίρες και τη σωστή παρέα. Όλα όσα χρειάζεσαι για ένα καλοκαίρι γεμάτο Μουντιάλ βρίσκονται σε αυτά τα 15 pubs
Ένα αυθεντικό, ζεστό και παρεΐστικο μαγαζί για λαχταριστό οφτό και μεζέδες
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό φαγητό, τις γενναιόδωρες μερίδες και τη γνήσια κυπριακή φιλοξενία.
Κρασί, premium steaks και live cooking: Ο viral chef Jeffrey κατεβαίνει στη Λεμεσό
Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στο καλό φαγητό, το κρασί και τη ζωντανή μουσική, στο Winecase
Burger Nights με ζουμερά burgers και καλοκαιρινά cocktails, στον «μυστικό κήπο» της Λευκωσίας
Το απόλυτο σημείο συνάντησης για φαγητό και ποτό
10 ταράτσες, κήποι και αυλές στη Λευκωσία, για νόστιμο summer in the city
Οι τοποθεσίες που πρέπει να βάλεις στη λίστα σου για απόδραση από τη ζέστη, νοστιμιά και δροσιά