Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Αυτή είναι η πρώτη παραλία Χωρίς Πλαστικά στην Αγία Νάπα

Τελέστηκαν την Παρασκευή 24 Μαΐου τα εγκαίνια

Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαΐου 2024

Με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Χωρίς Πλαστικά που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου, τελέστηκαν την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 από τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Κώστα Κουμή και τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Χρίστο Ζαννέττου τα εγκαίνια της πρώτης Παραλίας Χωρίς Πλαστικά, της παραλίας Άμμος του Καμπούρη, μετά από πρωτοβουλία του TUI Care Foundation και του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού μέσω του προγράμματος Keep Our Sand & Sea Plastic Free, και πλέον οι επισκέπτες της εν λόγω παραλίας θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν το μπάνιο τους χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον με τη χρήση πλαστικού.


Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής ανέφερε ότι «οι παραλίες αδιαμφισβήτητα είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, ένα από εκείνα τα στοιχεία που συνέτειναν στην αλματώδη ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας τις προηγούμενες δεκαετίες».


«Είναι καθήκον και ευθύνη μας, πρόσθεσε, «να στηρίζουμε πάντοτε δράσεις όπως η συγκεκριμένη, η οποία αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικού στις παραλίες». «Στόχος μας συνέχισε «δεν πρέπει να είναι άλλος από τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των προορισμών, και ναι πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε ακόμη περισσότερο γι’ αυτά τα θέματα. Είναι σημαντικό να συμμετέχει ενεργά και η βιομηχανία, όπως εξαιρετικά σημαντικό είναι να αντιλαμβάνονται την σημαντικότητα αυτών των δράσεων οι νεότερες γενεές».
«Χαιρετίζω την ενεργό συμμετοχή των παιδιών από τα σχολεία της Αθηαίνου και της Αγίας Νάπας στη συγκεκριμένη δράση. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας» είπε καταλήγοντας.

αμμος.jpg


Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει προβεί ο Δήμος έτσι ώστε να καταστεί η παραλία ΄Αμμος του Καμπούρη παραλία Χωρίς Πλαστικά και εξέφρασε τη σιγουριά του ότι όλες αυτές οι δράσεις θα ευαισθητοποιήσουν ντόπιους και ξένους επισκέπτες στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.


Δέσμευση και σκοπό μας πρόσθεσε, «είναι η συνέχιση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που ξεκινά σήμερα από τον Άμμο του Καμπούρη, επεκτείνοντας τις δράσεις αυτές σε όλες τις παραλίες του Δήμου και να παρέχουμε τα εφόδια ώστε να διαμορφώσουμε περιβαλλοντικά ευσυνείδητους πολίτες και επισκέπτες με απώτερο σκοπό να καταστεί ολόκληρη η Αγία Νάπα τουριστικός προορισμός που σέβεται το περιβάλλον.


Εξέφρασε επίσης, τις θερμές του ευχαριστίες στο TUI Care Foundation και στον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού για την πολυσήμαντη αυτή πρωτοβουλία «Παραλία Χωρίς Πλαστικά», το Υφυπουργείο Τουρισμού & Υφυπουργό Τουρισμού που έθεσαν υπό την αιγίδα τους τα εγκαίνια της εκδήλωσης, το Beyond Plastic Med για τη χρηματοδότηση, καθώς και τους υποστηρικτές του έργου, Αγία Νάπα 2030, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων, τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου και το Γυμνάσιο Αθηαίνου.

αμμος2.jpg


Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) κ. Φίλιππος Δρουσιώτης δήλωσε ότι το έργο αυτό αποτελεί παράδειγμα της αξιοσημείωτης συνεργασίας μεταξύ του CSTI, του Δήμου Αγίας Νάπας, των Τουριστικών Συνδέσμων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, των Σχολείων και της τουριστικής Βιομηχανίας.


Ο στόχος της Βιώσιμης Ανάπτυξης πρόσθεσε, είναι να τονίζει τη σημασία των συνεργασιών και με την προώθηση αυτών των συνεργασιών «προχωρούμε στην επίτευξη των άλλων στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του TUI Care Foundation Alexander Panczuk.


Στη συνέχεια οι μαθητές του Γυμνασίου Αθηαίνου παρουσίασαν το έργο που δημιούργησαν υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τέχνης κ. Βαγγέλη Ευαγγέλου, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από 375 πλαστικά μπουκάλια νερού, ενώ οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας «Αντώνης Τσόκκος» αφού προέβησαν στον καθαρισμό της παραλίας, παρουσίασαν την συνεργασία που έχουν με το πρόγραμμα «Keep our Sand and Sea Plastic Free», στέλνοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα για μείωση της πλαστικής ρύπανσης.


Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Keep our Sand and Sea Plastic Free», υπό τη χρηματοδότηση του BeMed, έχει πραγματοποιήσει απλές αλλά σημαντικές ενέργειες για την αποφυγή χρήσης πλαστικού μίας χρήσης, όπως είναι η τοποθέτηση ψύκτη νερού ώστε οι λουόμενοι να έχουν πρόσβαση σε φιλτραρισμένο, δωρεάν νερό αποφεύγοντας έτσι τη χρήση μπουκαλιών νερού μίας χρήσης, η δημιουργία ειδικού χώρου καπνιστών ώστε να μην πετάγονται ανεξέλεγκτα οι γόπες των τσιγάρων, οι οποίες είναι μη βιοδιασπώμενες και άκρως επικίνδυνες για πολλά θαλάσσια είδη, η τοποθέτηση σημάνσεων για τη σημασία της ανακύκλωσης και της μη χρήσης πλαστικού μίας χρήσης και η εγκατάσταση στον χώρο του εικαστικού έργου από το Γυμνάσιο Αθηαίνου.

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close