Φεστιβαλ

Τα 9 παραδοσιακά φεστιβάλ του Ιούνη, που θα μας πάνε στο χωριό!

Παραδοσιακές γιορτές που δεν πρέπει να χάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 29 Μαΐου 2024

Τα φεστιβάλ στα χωριά μας έχουν και πάλι την τιμητική τους και μας προσκαλούν για να γιορτάσουμε και να αναδείξουμε μαζί τους τα υπέροχα παραδοσιακά αλλά και γεωργικά προϊόντα που παράγουν.

Εκεί, θα βιώσουμε μοναδικές εμπειρίες γεύσης αλλά και διασκέδασης.

elies--.jpg

Φεστιβάλ Κερασιού στις Τρεις Ελιές
Ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, το κεράσι, τον Ιούνιο έχει την τιμητική του, έχοντας μάλιστα και το δικό του φεστιβάλ, που πραγματοποείται στα χωριά της ορεινής Κύπρου μας. Ανάμεσα σε αυτά τα χωριά, και οι Τρεις Ελιές. Με την οικονομική στήριξη του Υφυπουργείο Τουρισμού και την εργασία ομάδας εθελοντών από κατοίκους, αποδήμους και φίλους του χωριού, το Κοινοτικό Συμβούλιο Τριών Ελιών άρχισε τις ετοιμασίες για τη διοργάνωση της γιορτής του κεραζιού, που θα γίνει το Σάββατο, 1η Ιουνίου 2024. Μάλισυα ανακοινώθηκε ήδη το πρόγραμμα της γιορτής, το οποίο θα δεις ΕΔΩ.
>> Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, Τρεις Ελιές, επ. Λεμεσού.

cherries-g8b93008fc_1920.width-1920.jpg

Γιορτή Κερασιού στα χωριά Κάμπος και Τσακκίστρα
Η καθιερωμένη Γιορτή του Κερασιού διοργανώνεται και φέτος από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάμπου με τη στήριξη του Πολιτιστικού Σωματείου Ανάπτυξης Κάμπου-Τσακίστρας (ΠΟ.ΣΩ.ΚΑ.Τ), υπό την αιγίδα της Δρ. Μαρίας Παναγιώτου, Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Υφυπουργείου Τουρισμού. Ο Κάμπος και η Τσακκίστρα διοργανώνουν την Γιορτή του Κερασιού για να γιορταστεί η συνολική συλλογή των κερασιών και να τιμηθεί η εργασία των γεωργών και των παραγωγών. Από το παρελθόν μέχρι το παρόν, η συγκομιδή κερασιών είναι μια διαδικασία που συνδυάζει εργατικότητα, αφοσίωση και κοινή προσπάθεια, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της γεωργίας και της παράδοσης στην ιστορία των χωριών. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Ιουνίου 2024 στον Κάμπο και οι διοργανωτές προσκαλούν όλους να κοπιάσουν για μια μοναδική εμπειρία γεμάτη χαρά και γεύσεις. Η Γιορτή περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων καθώς και καλλιτεχνικό διήμερο πρόγραμμα από τον Γιώργο Καλογήρου μαζί με τους Κατερίνα Παράσχου, Αντρέα Ελεσνίτσαλη και Πάρη Παράσχο. Στα πλαίσια της Γιορτής του Κερασιού θα πραγματοποιηθεί Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Φυσιογνωμίες», η οποία παρουσιάζει φωτογραφίες από τη συλλογή του φωτογράφου Νίκου Κοφτερού. Μέσα από τον φακό του δίνει μοναδικές στιγμές από την καθημερινότητα των χωριών, τοπία αλλά και φυσιογνωμίες χωριανών, που άφησαν το στίγμα τους στην κοινότητα. Η Έκθεση τελεί κάτω από την Αιγίδα του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, κ. Χαράλαμπου Χριστοφίνα και με τη στήριξη του Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Δες ΕΔΩτο αναλυτικό πρόγραμμα.
>> Σαββατοκύριακο 1 & 2 Ιουνίου, χωριά Κάμπος και Τσακκίστρα, επαρχίας Λευκωσίας.

plant-based-news-top-vegan-city-ranking-brighton-coventry.webp

Vegan Fam Flavours
Το πιο όμορφο guilt-free street food της Κύπρου, επιστρέφει για 2η χρονιά, στο Πάρκο Αιωνόβιων Ελαιών στον Ψεματισμένο. Έχοντας κάνει το ντεμπούτο του με επιτυχία τον Μάιο του 2023, το Vegan Fam Flavours σας περιμένει για να σας προσφέρει δύο μέρες γαστρονομικής απόλαυσης με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Και για τους μικρούς μας φίλους, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο kids corner, θα υπάρχουν δραστηριότητες ζωγραφικής, κηπουρικής και χειροκατασκευών.
>> Σαββατοκύριακο 1 & 2 Ιουνίου, Ψεματισμένος, επαρχίας Λάρνακας, 14.00-23.00.

loykoymia.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Φεστιβάλ Λουκουμιού
Αποτελεί, ίσως, το πλεόν δημοφιλές και γνωστό έδεσμα του τόπου μας. Το παραδοσιακό λουκούμι θα αποκτήσει από φέτος του δικό του φεστιβάλ. Το Φοινί, το πανέμορφο χωριό της επαρχίας Λεμεσού, πραγματοποιεί φέτος για πρώτη φορά το Παγκύπριο Φεστιβάλ Λουκουμιού ώστε να διατηρηθεί η τέχνη και η παράδοσή του! Πάμε να απολαύσουμε κυπριακή παραδοσιακή μουσική, τσιαττιστά, χορό και τραγούδι με την αγαπημένη Βασιλική Χατζηαδάμου, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, από τις 11:00 έως τις 19:00, στην Κεντρική Πλατεία του Φοινιού. Μία γιορτή με Φοινιώτικο Λουκούμι και κυριακούς παραδοσιακούς ρυθμούς!
>> Κυριακή 2 Ιουνίου, πλατεία χωριού, Φοινί, επ. Λεμεσού, 11.00-19.00.

cherries2.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Γιορτή του Κερασιού στην Πλατανιστάσα
Η Πλατανιστάσα, το χωριό που δεσπόζει στην οροσειρά Μαδαρής – Παπούτσας, στην περιφέρεια Πιτσιλιάς, διοργανώνει παραδοσιακά κάθε Ιούνιο μία πολύ όμορφη γιορτή αφιερωμένη στα ζουμερά κεράσια. Μάλιστα πρόκειται για μία από τις μακροβιότερες γιορτές καθώς διοργανώνεται εδώ και 44 χρόνια από το σωματείο «Αχιλλέας Πλατανιστάσας». Η γιορτή αυτή δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να επισκεφθούν το όμορφο αυτό χωριό, να δουν τα αξιόλογα αξιοθέατα και τις ομορφιές του, μεταξύ των οποίων και ο Ναός του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι, και να απολαύσουν τα πεντανόστιμα κεράσια, τις πάστες και διάφορά άλλα γλυκά τα οποία είναι φτιαγμένα με κύριο συστατικό το κεράσι. Η Γιορτή του Κερασιού λοιπόν στην Πλατανιστάσα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιουνίου.
>> Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, πλατεία του χωριού, 20.15.

cherries-g3a1830789_1920.jpg

5ο Φεστιβάλ Κερασιού στον Πεδουλά
Το 6ο Φεστιβάλ Κερασιού θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουνίου και σ' αυτό πέρα από τα ζουμερά κεράσια του χωριού, θα υπάρχουν μουσική, χορός, τραγούδι, φαγητό, ποτό καθώς και έκθεση παραδοσιακών προϊόντων του χωριού. Το φεστιβάλ διοργανώνουν το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεδουλά και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πεδουλά. Το Κοινοτικό Συμβούλιο μάλιστα δέχεται προσφορές για μουσικά σχήματα και χορευτικά συγκροτήματα, όπως και για συμμετοχές με περίπτερα.
>> Σαββατοκύριακο 15 & 16 Ιουνίου, Πεδουλάς, επ. Λευκωσίας.

22109-sites/default/files/glitzisto_0.jpg

Φεστιβάλ Γλυτζιστού
H "Γιορτή του γλυτζιστού" επιστρέφει και φέτος στο όμορφο Κοιλάνι της ορεινής Λεμεσού. Μια γιορτή γεμάτη γλυκά και παράδοση, που διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου και την Ομάδα Πρωτοβουλίας Γυναικών Κοιλανίου. Φέτος η γιορτή προγραμματίζεται για την Κυριακή 30 Ιουνίου, από τις 11.00-18.00, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκαπίδευσης Κοιλανίου, το οποίο μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Αναμένονται περισσότερες πληροφορίες.
>> Κυριακή 30 Ιουνίου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκαπίδευσης Κοιλανίου, Κοιλάνι, επ. Λεμεσού, 11.00-18.00.

tomatoes-4238247_1280.jpg

Φεστιβάλ Ντομάτας
Η κοινότητα της Παρεκκλησιάς θα πραγματοποιήσει και φέτος τη δική της ξεχωριστή διοργάνωση τιμώντας έτσι ένα πολυ σημαντικό γεωργικό προϊόν της. Έτσι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η κοινότητα της Λεμεσού μας προσκαλεί στο Φεστιβάλ Ντομάτας την Κυριακή 30 Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Μία διοργάνωση στην οποία θα μάθουμε τα πάντα για την ντομάτα, θα γευτούμε παράγωγα του σημαντικού γεωργικού προϊόντος και θα προμηθευτούμε από σημεία πώλησης διάφορα είδη που σχετίζονται με την ντομάτα και όχι μόνο. Από το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει και η διασκέδαση από αγαπημένους καλλιτέχνες που ανακοινωθούν αργότερα μαζί με το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης.
>> Κυριακή 30 Ιουνίου, πλατεία εκκλησίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Παρεκκλησιά, Λεμεσός.

meli.jpeg

Φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας
Για άλλη μια χρονιά, τα Μελισσοχώρια της Ορεινής Λάρνακας, δίνοντας ξανά ζωή στον τόπο τους, ετοιμάζονται για έκτη φορά να τιμήσουν αυτόν το θησαυρό της φύσης με το φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας το οποίο φιλοξενείται στο πιο ορεινό χωριό των μελισσοχωριών της περιοχής, στο γραφικό χωριό της Οδούς, στις 30 Ιουνίου. Το φεστιβάλ επιστρέφει και φέτος αναβαθμισμένο και οι διοργανωτές υπόσχονται ότι οι επισκέπτες θα περάσουν μία υπέροχη μέρα χαράς και διασκέδασης αφιερωμένη, αποκλειστικά, στο μέλι και τις θαυματουργικές του ιδιότητες. Θα μάθουν για τη μέλισσα και το μέλι ενώ θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων τα οποία έχουν ως βάση το μέλι και τα υπόλοιπα προϊόντα της μέλισσας (γύρη, βασιλικός πολτός, κερί, πρόπολη). Τέλος, όσοι το επισκεφτείτε θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε το πανέμορφο χωριό της Οδούς και να ανακαλύψετε την ομορφιά και τη μαγεία του! Στο φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας λαμβάνουν μέρος πέραν των 25 εκθετών με Μέλι και προϊόντα μελιού, από όλη την Κύπρο ενώ θα υπάρχει μια τεράστια γκάμα προϊόντων Γαστρονομίας, ομορφιάς και ευεξίας καμωμένα από μέλι. Το φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του στις 10:30. Καθόλη τη διάρκεια της μέρας θα υπάρχουν εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική και χορούς και φυσικά μπόλικο φαγητό. Μια μελένια οικογενειακή απόδραση, σε ένα πανέμορφο χωριό όπου θα περάσετε αξέχαστες στιγμές διασκέδασης αλλά και γνώσης!
>> Κυριακή 30 Ιουνίου, Οδού, επ. Λάρνακας, 10.30. Πληρ. 99130092.

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close