Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου 2021
Το έβλεπα να ανακαινίζεται εδώ και καιρό. Να αποκτά χαρακτήρα, αισθητική ταυτότητα, φρεσκάδα και μια προσιτή για όλους γκλαμουριά, όμοια με αυτήν που χαρακτηρίζει την απαστράπτουσα οδό Στασικράτους.
Η δε είδηση ότι την επιμέλεια του μενού, με φυσική παρουσία αρκετές μέρες τον χρόνο, θα έχει ο κορυφαίος Ελλαδίτης σεφ Δήμος Σαμουράκης, ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών μου στο μάξιμουμ. Ένας από τους πιο ταλαντούχους σεφ της γενιάς του, που κατάφερε να μπει στον οδηγό Michelin όντας ο executive chef στο δημιουργικής κουζίνας αθηναϊκό εστιατόριο 7 food sins. Το δε Σαντορινιό εστιατόριο La Maison στο πανοραμικό Ημεροβίγλι, του οποίου και πάλι έχει αναλάβει την επιμέλεια και με καθημερινή, ενεργή παρουσία, αποτελεί γαστρονομικό σήμα κατατεθέν σε ολόκληρο το νησί.

Η συναρπαστική από όλες τις απόψεις γαστριμαργική μου εμπειρία και στα δύο αυτά εστιατόρια με ώθησε να δώσω από τις πρώτες κιόλας ημέρες το "παρών" μου στο νεοαφιχθέν hot spot της πόλης, ευελπιστώντας επανάληψη των άκρως θετικών γευστικών εμπειριών από τις μαγειρικές περιπλανήσεις του σεφ Δήμου Σαμουράκη.
Θερμότατη υποδοχή από την hostess του εστιατορίου, η οποία μας οδήγησε στην εστιατορική μας βάση στην είσοδο του γουστόζικου μαγαζιού. Αποτυπώνουμε την όμορφη αισθητική σύμπραξη των γαλάζιων βελούδινων καναπέδων με τα ντιζαϊνάτα καθίσματα και τα μακρόστενα, ξύλινα τραπέζια, αλλά και το όμορφο φόντο του πράσινου των περιμετρικών ανθώνων.

Ο πολύπειρος σε πεντάστερα εστιατόρια του νησιού διευθυντής του Think 30, Κυριάκος, δεν άργησε να μας παραδώσει τους όμορφα σχεδιασμένους καταλόγους φαγητών, κρασιών και signature cocktails φροντίζοντας ταυτόχρονα να μας ενημερώσει για τη φιλοσοφία του εδεσματολογίου. Ένα μενού με επιλεγμένα, μοιρασιάρικα πιάτα, που απογειώνει τη μεσογειακή κουζίνα, αποθεώνοντας με σεβασμό και δημιουργική πνοή την Ελλάδα και τα εξαίρετα προϊόντα της.

Τα όσα διθυραμβικά σχόλια είχαν φτάσει στα αυτιά μας για το Ethereum cocktail με μαστίχα, passion fruit και lime, αλλά και για το δομημένο με λικέρ βανίλιας, gin με νότες από φράουλες και μούρα, Bitcoin coctail, επαληθεύτηκαν αμέσως μετά τη γευστική τους δοκιμή.
Ψωμάκι χειροποίητο ζεστό και βοτανοευλογημένο σπιτικό βούτυρο, τα πρώτα δωρήματα από τον Ελλαδίτη head chef της κουζίνας Στέλιο Αντωνάκη, ο οποίος δεν άργησε να μας ετοιμάσει και την πρώτη ορεκτική μας επιλογή, που δεν ήταν άλλη από τη σαλάτα με ντοματίνια. Ένα δροσερό ξεκίνημα με καλά μεστωμένα ντοματάκια, συνδυασμένα με ρόκα, γαλοτύρι, πίκλες κρεμμυδιού και κριτσανιστό χώμα ελιάς, δεμένα όλα με ξινόμελο.
Σαλπάρουμε νοητά στη Σαντορίνη, γευόμενοι την αριστοτεχνικά φτιαγμένη, κρέμα φάβας, που έγινε ένα στο στόμα με υπέροχο στο δάγκωμα καλαμάρι, τραγανό κρίταμο και ολόδροσο ταρτάρ ντομάτας.

Το κινητό τηλέφωνο ξανά ανά χείρας για να απαθανατίσει το πιάτο-σταθμός κατ' εμένα, που δεν είναι άλλο από το ισορροπημένο σε αρώματα και υφές, πάντρεμα από φτιαγμένα στο χέρι νιόκι και σιγοψημένη ουρά μόσχου, με όλο το πιάτο να σκεπάζεται κυριολεκτικά κάτω από ένα πλούσιο και κρεμώδη αφρό από αρσενικό τυρί από τη Νάξο.
Σχολιάζουμε με τα καλύτερα λόγια και οι τέσσερις μας την καλοσχηματισμένη ομάδα εξυπηρέτησης, την ευγένεια και συνάμα τον επαγγελματισμό της, αλλά και χαιρόμαστε για την πολυσυλλεκτικότητα του χώρου που κατάφερε να μαγνητίσει παρέες από όλα τα ηλικιακά στρώματα.

Αλλαγή πιάτων και ανασηκώνουμε ξανά τα μαχαιροπίρουνα για να γευτούμε τις κυρίως γευστικές μας επιλογές που και αυτές επιλέξαμε να μπουν στο κέντρο του τραπεζιού. Al dente κριθαρότο με γαρίδες, καλαμάρι και μύδια, μπλεγμένα με σαλάμι Λευκάδος, πιπεριά Φλωρίνης και μπισκ θαλασσινών, το πρώτο πιάτο που δεν άργησε να μας κάνει όλους να στείλουμε εκ νέου τα εύγε μας στον σεφ.
Το μυλοκόπι με κριτσανιστή πέτσα, μαζί με σπανάκι και αέρινο ταραμά και ο χοιρινός λαιμός που έλιωνε στο στόμα με πουρέ σελινόριζας, κρέμα και τσιπς πράσου, αγγιγμένα με λαδολέμονο βγαλμένο από σιφόν, ήταν κι αυτά πιάτα που σαφώς θα μπουν ξανά στη λίστα επιλογών και κατά την επόμενή μου επίσκεψη.

Η μουσική χαλαρωτική, μα την ίδια στιγμή ανεβαστική, μας έκανε να ξεχάσουμε το πέρασμα της ώρας, με εμάς να γλυκαίνουμε το στόμα με θεϊκό μους γιαούρτι, τραγανές κυρήθρες μέλισσας και δημητριακά, αλλά και με ναμελάκα σοκολάτας με καραμελωμένα φουντούκια και παγωτό καραμέλα.
Μια γαστρονομική εμπειρία με αιθέριες επιγεύσεις που σίγουρα σκοπεύω να επαναλάβω πολύ σύντομα. Μια ακόμη δυναμική προσθήκη στον αναβαθμισμένο εστιατορικό χάρτη της πρωτεύουσας που οφείλεις κι εσύ να σημειώσεις στη λίστα των must visit επιλογών σου.
Λογαριασμός για 4 άτομα
1 Σαλάτα ντοματίνια €10.50
1 Φάβα με καλαμάρι €13
1 Νιόκι με ουρά μόσχου €13
1 Κριθαρότο θαλασσινών €22.50
1 Μυλοκόπι με σπανάκι €21
1 Χοιρινός λαιμός €22
1 Μους γιαούρτι €8
1 Μπάρα σοκολάτας €10
2 Ethereum κοκτέιλ €16
2 Bitcoin κοκτέιλ €16
Σύνολο €152
Τιμή κατ' άτομο €38
Σχετικά
Το Elia Backyard αποκάλυψε το νέο του μενού σε μια βραδιά γεμάτη γεύσεις
Μια αυλή, ένα νέο μενού και μια βραδιά που τα είχε όλα
Sumosan Cyprus: Δοκιμάσαμε την πιο κοσμοπολίτικη γευστική άφιξη της χρονιάς στη Λευκωσία
Εκλεπτυσμένη ιαπωνική κουζίνα, εντυπωσιακό design, signature cocktails και μια εμπειρία διεθνών προδιαγραφών στο νέο The Landmark Nicosia
Zambartas Winery x Dionysus Mansion: Ένα βράδυ με εξαιρετικές γεύσεις και εκλεκτά κρασιά
Μια βραδιά αφιερωμένη στους αφρώδεις οίνους και τα κρασιά ΠΟΠ Κρασοχωρίων στο Dionysus Mansion
Ανακαλύψαμε έναν μικρό επίγειο παράδεισο μέσα σε ένα περιβόλι με ροδιές!
Ιδανικό για όσους αναζητούν στιγμές χαλάρωσης μακριά από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας
Raw & Bone: Ένα μοναδικό Open Fire Steak Experience έρχεται στο AMANO στις 25 Ιουνίου
Με live OFYR cooking, premium steak cuts να ψήνονται στη φωτιά και signature cocktails να συνοδεύουν τη βραδιά
Το ιταλικό στέκι του Πρωταρά που σερβίρει πίτσα, pasta και την πιο viral μακαρονάδα του καλοκαιριού
Το Ciacco ανανεώνει το μενού του και μας δίνει έναν ακόμη λόγο να το επισκεφθούμε
Πάμε για καλή σχάρα, μπίρα και μουσική σε ένα καταπράσινο πάρκο στο χωριό
Το Ρυάκι είναι το νέο spot στο Πελένδρι που συνδυάζει χαλάρωση, φαγητό και ζωντανή μουσική μέσα στη φύση
Ο σεφ Παναγιώτης Δημητρίου δίνει… Noima στα βράδια της Λεμεσού
Επίσημο opening για τον νέο all-day προορισμό στην καρδιά της Λεμεσού
Νέες καλοκαιρινές γεύσεις στο Stavris Kitchen: Ο σεφ Σταυρής Γεωργίου ανανεώνει το μενού του με δημιουργικότητα και εποχικότητα
Από comfort food με κυπριακή ταυτότητα μέχρι πιάτα με σύγχρονη γαστρονομική προσέγγιση, το νέο μενού του Stavris Kitchen αποτελεί μια γευστική πρόταση που αξίζει να δοκιμάσεις αυτό το καλοκαίρι
Το Whispering Angel γιορτάζει 20 εσοδείες!
Το ροζέ που άλλαξε για πάντα τον κόσμο του κρασιού σηματοδοτεί δύο δεκαετίες πρωτοπορίας με μια επετειακή, συλλεκτική χρονιά
Η µεξικάνικη σάλα που µας χαρίζει την καλύτερη καλοκαιρινή fiesta
Πληθώρα γεύσεων, ζωντανά χρώματα και αστείρευτη ενέργεια θέτουν τις βάσεις για ένα γεύμα με έντονη διασκέδαση
24 Ώρες με τη Χριστίνα Χριστοφή
Από την κουζίνα του «Μάζεμα» μέχρι τις μικρές απολαύσεις της καθημερινότητας, η γνωστή σεφ μοιράζεται μαζί μας τις αγαπημένες της συνήθειες.