Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουλίου 2024
Ο Άγιος Δομέτιος και οι γειτονιές του, Άγιος Παύλος και Άγιος Ανδρέας φημίζονται για τα μικρά και νόστιμα ταβερνάκια τους. Μία περιοχή, γαστρονομικός προορισμός στην πρωτεύουσα, για καλή σχάρα, σουβλάκι, μεζέ και αυλές για ζουμερό οφτό κλέφτικο.

Μέσα σε αυτές τις γειτονιές του Αγίου Δομετίου βρίσκεται το όμορφο ταβερνείο "Το Ιστορικόν" το οποίο αν δεν έχεις επισκεφτεί, σίγουρα θα έχεις ακούσει γι' αυτό στην παρέα σου. Ένα ταβερνείο-φαινόμενο θα λέγαμε αφού καταφέρνει να διατηρεί μία σταθερή ποιότητα στα πιάτα του, με ανοδική πορεία πράγμα που καθιστά δύσκολο το έργο μας για να εξασφαλίσουμε τραπέζι.
Σήμερα, λοιπόν, μπορούμε άνετα να μιλάμε για ένα νέο, εστιατορικό success story ενός μαγαζιού που δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ αφού διατηρεί σταθερή ποιότητα, εξυπηρέτηση, ανανεώνει συχνά τα πιάτα του και σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.
Η επιτυχία και όλα όσα ακούμε για το Ταβερνείο "Το Ιστορικόν" μας έβαλε στη διαδικασία να το επισκεφτούμε ξανά για να διαπιστώσουμε αν όντως το talk of the town μαγαζί της πρωτεύουσας επαληθεύει όλες τις φήμες που κυκλοφορούν γι' αυτό.
Τετάρτη βράδυ λοιπόν βρεθήκαμε στην όμορφα φτιαγμένη αυλή του. Μικρός χώρος, που σου μεταφέρει το αίσθημα της γειτονιάς, τα φωτάκια προσθέτουν έξτρα βαθμούς στην ρομαντική της ατμόσφαιρα, χαμηλός ο φωτισμός ενώ η υποδοχή γίνεται εγκάρδια με χαμόγελο. Ενημερωθήκαμε πως ο μεζές περιλαμβάνει 20 διαφορετικά πιάτα τα οποία ανανεώνονται αναλόγως εποχικότητας και φρεσκάδας των προϊόντων. Σίγουρα, όμως, αυτή η ανανέωση έχει να κάνει και με το μεράκι των ιδιοκτητών που φαίνεται πόσο νοιάζονται για τον κόσμο τους και σέβονται τους πελάτες τους.

Αν έχεις ακούσει πως εδώ θα φας πολύ καλά, είναι περισσότερο από αλήθεια. Διαβάζοντας τα πιάτα ημέρα, δεν μπορούσαμε να επιλέξουμε τι να πρωτοπαραγγείλουμε. Χωρίς δεύτερη σκέψη, διαλέξαμε πρώτα πρώτα μία σαλάτα που παντρεύει την Κύπρο με την Κρήτη και τα υπέροχά τους προϊόντα αφού περιλαμβάνει ντάκο, ντοματίνια, το κυπριακό τυρί χαλίτζι το οποίο προμηθεύεται το μαγαζί από τον Πύργο Τυλληρίας (περιοχή παραγωγής του ανέκαθεν), κουλούρι αρκατένο από την Βάσα Κοιλανίου, κόκκινο κρεμμύδι και κρίταμο. Μαζί, θέλαμε να δοκιμάσουμε άλλη μία δροσερή σαλάτα με γλιστριρίδα, ντοματίνια, χαλίτζι και σάλτσα αρωματικών. Μαζί με τις σαλάτες μας έφτασε ζεστή κυπριακή πίτα, μία εξαιρετική, homemade ταχίνι και μία χούμους παντζάρι. Παραμείναμε στα πιάτα ημέρας αφού η μία επιλογή ήταν καλύτερη από την άλλη και δεν θα μπορούσαμε να μην γευτούμε τους ανθούς με χαλίτζι που ήταν απογείωση στο στόμα και τα ραβιόλια με γέμιση ρικότα, σπανάκι και πέστο βασιλικό, που δεν τα βρίσκεις ούτε σε πολύ καλά ιταλικά μαγαζιά του νησιού.



Μαζί έφτασαν στην πεινασμένη μας παρέα ένα εξαιρετικό χαλλούμι σε φύλλο κρούστας με μαρμελάδα ντομάτας και φυστίκι Αιγίνης, συκωτάκι κοτόπουλου με σάλτσα από κουμανταρία ενώ την καρδιά μας έκλεψαν τα μπιφτέκια προβατίνας με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Ένα πιάτο το οποίο ξεχωρίσαμε θα το στον πλούσιο μεζέ του Ιστορικού. Πρόκειται για τα πεντανόστιμα σκιουφιχτά με σάλτσα από μανιτάρια που πραγματικά έλιωναν στο στόμα αφήνοντας πίσω μία υπέροχη επίγευση.



Στη συνέχεια έφτασαν στο τραπέζι μας εξαιρετικά παϊδάκια προβατίνας, δύο ετών ελευθέρας βοσκής αλλά και αρνίσια λαχταριστά παϊδάκια που ολοκλήρωσαν ένα πέραν του δεόντως λουκούλλειο δείπνο κάτω από τον έναστρο ουρανό της πόλης. Οι καθαρές γεύσεις, η ποιότητα της πρώτης ύλης, η αρμονία των συνταγών είναι μερικά από τα στοιχεία που καθιστούν το Ιστορικόν μία από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό στην πρωτεύουσα, κι αυτό χωρίς καμία υπερβολή. Κι όλα αυτά στην ρομαντική, ρετρό ατμόσφαιρα της αυλής του.


Το τέλος του δείπνου μας έκλεισε με τον πιο γλυκό τρόπο. Ένα ζεστό, πληθωρικό γαλακτομπούρεκο, σκέτη απόλαυση και ένα διαφορετικό προφιτερόλ-κόλαση με παγωτό και εξαιρετική σοκολάτα Valrhona. Μετά από ένα σφηνάκι μαστίχα αφήσαμε πίσω μας το Ιστορικό για επιστροφή στο σπίτι. Τότε, επαληθεύσαμε με το παραπάνω όλες τις φήμες κι όλα όσα ακούγονται και λέγονται για αυτή την ταβέρνα του Αγίου Δομετίου: a place to be, a talk of the town, one of the best!
(22780555) Μαρκoυ Δράκου, Άγιος Δομέτιος, 2369 Λευκωσία.
Facebook: Ταβερνείο Το Ιστορικόν
Σχετικά

Τις Παρασκευές του Ιούλη πάμε για Smash burger με θέα στη νέα ταβέρνα του Καλοπαναγιώτη
Smash Fridays στη Μωροκανέλλα στον Καλοπαναγιώτη – Smash burgers με θέα την κοιλάδα της Μαραθάσας

1+1 προσφορά στο ολοκαίνουργιο ρόφημα της αλυσίδας Starbucks
Καλωσορίζουμε το καλοκαίρι με τον πιο δροσερό τρόπο

Ένα ζευγάρι Κυπρίων στην κορυφή των «φισιάτικων» στη Μεγάλη Βρετανία
Ένα ζευγάρι Κυπρίων βρέθηκε στην κορυφή των «φισιάτικων» (fish and chips) της Βρετανίας

Το beach bar/restaurant της Λεμεσού που μεταμορφώθηκε κι έγινε κούκλα!
Ναι, το Plage άλλαξε… και του πάει!

Προς πώληση ένα από τα πιο διάσημα ταβερνάκια-στέκια της Λευκωσίας
Μία από τις πιο όμορφες αυλές της Λευκωσίας, κατέβασε ρολά

Τέλος εποχής για το θρυλικό σουβλάκι του Άρη
Όλη η Kύπρος έχει φάει από εκεί: Το τέλος του θρυλικού σουβλατζίδικου που λάτρεψαν ντόπιοι και επισκέπτες της συμπρωτεύουσας

Ανακαλύπτουμε τις "κρυφές" αυλές και τους "μυστικούς" κήπους της Λευκωσίας
Η Λευκωσία αποκαλύπτεται μέσα από τα αθέατα διαμάντια της — αυλές που ζωντανεύουν με γεύσεις, μυρωδιές και ιστορίες του καλοκαιριού.

Βγαίνουμε για ασιατικό σε ένα διάσημο μαγαζί που μετακόμισε στην πλατεία!
Το μαγαζί που για χρόνια μάς υποδεχόταν στο κέντρο, μας περιμένει πλέον σε μία ήσυχη πλατεία

Νέα παραδοσιακή ταβέρνα σερβίρει πλούσιο μεζέ κάτω από την υπέροχη κληματαριά
Παραδοσιακή κουζίνα, κυπριακή ψυχή και μια αυλή που σε ταξιδεύει

Τις Τετάρτες απολαμβάνουμε All You Can Eat δίπλα στο κύμα
Σε ένα υπέροχο εστιατόριο που συνδυάζει μοναδική τοποθεσία, εκλεκτή ψαροφαγία, άψογη εξυπηρέτηση και εξαιρετικές τιμές


Ο "Τατάς" έρχεται για να... ξαναβαφτίσει το λευκωσιάτικο σουβλάκι
Μια νέα πρόταση στη Λευκωσία έρχεται να επαναφέρει τη χαμένη τιμή του εθνικού μας εδέσματος με συνέπεια, αυθεντικότητα και αγάπη για την παράδοση