25 August 2024
Μουσική , Συναυλίες & Events

The Piano Tour: Ρεσιτάλ πιάνου σε υψόμετρο 800 μέτρων

Το 20ο ρεσιτάλ του θεσμού με μοναδικές συναυλίες

Δημοσιεύτηκε στις 01 Αυγούστου 2024

Από το βορειοανατολικότερο άκρο της Κοιλάδας της Μαραθάσας, και συγκεκριμένα το χωριό του Καλοπαναγιώτη, συνεχίζει το μουσικό του οδοιπορικό ο επιτυχημένος θεσμός του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde, The Piano Tour.

Την Κυριακή 25 Αυγούστου το πρωί, στις 10:00, θα απολαύσουμε είτε διά ζώσης είτε, όπως πάντα, σε απευθείας μετάδοση στο Facebook μέσα από τη σελίδα του Οργανισμού (www.facebook.com/Avantgarde.Cultural.Foundation) τη Σταυρούλα Θωμά σε ένα πρόγραμμα που ετοίμασε με έργα Liszt, Granizio και Tchaikovsky υπό τον τίτλο «κύματα από τα πλήκτρα».

Stavroula Thoma 2.jpeg

Μιλώντας για την επιλογή των κομματιών που θα ερμηνεύσει, η Σταυρούλα εξηγεί ότι έχοντας γεννήσει πρόσφατα το πρώτο της παιδί, βρήκε τον εαυτό της να αναλογίζεται την κυκλική φύση της ζωής, είτε αυτό αφορά στους ανθρώπους είτε στις μέρες είτε ακόμη και στα συναισθήματα. «Τα κυκλικά κύματα που λαμβάνουμε από τη φύση αντικατοπτρίζουν αυτά της ζωής μας, με άνεμο να φυσάει απ’ εδώ κι απ’ εκεί, ήλιο και φεγγάρι να εναλλάσσονται ανατολή και δύση, λουλούδια να ανθίζουν και νερό να ρέει» σημειώνει. Γι’ αυτό και επέλεξε τους «Ομόκεντρους κύκλους στο νερό» του Andrea Granitzio, ένα σύνολο τριών σύγχρονων κομματιών γεμάτα ιμπρεσιονιστικά, ατμοσφαιρικά χρώματα, το «Au Lac de Wallenstadt» του Liszt, ένα ονειρικό κομμάτι που πραγματεύεται την ηρεμία των νερών μιας λίμνης σε αντίθεση με τις ταραγμένες θάλασσες του κόσμου, και τις «Εποχές» του Tchaikovsky, 12 κομμάτια - ένα για κάθε μήνα του χρόνου - που περιλαμβάνουν διάφορα γεγονότα από τη ζωή, συνυφασμένα με ακατέργαστα στοιχεία της φύσης.

Marathasa 08.jpg

Πρόκειται για το 20ο ρεσιτάλ του θεσμού, που μας έχει συνηθίσει από το 2019 σε μοναδικές συναυλίες από απίστευτες τοποθεσίες του νησιού μας μετατρέποντας ολόκληρη την Κύπρο σε μια εν δυνάμει μουσική σκηνή. Η αρχή του ιδιαίτερου αυτού οδοιπορικού έγινε με ένα ρεσιτάλ για πιάνο 4-χέρια στο Στάδιο ΓΣΠ, στον τελικό του ποδοσφαιρικού κυπέλου Κύπρου. Έκτοτε, μας έχει μεταφέρει με τα ρεσιτάλ του σε πολύ ενδιαφέρουσες, αντισυμβατικές και ενίοτε απροσπέλαστες τοποθεσίες με κάθε ένα από αυτά να μεταδίδεται ζωντανά στο Facebook και να αναρτάται μόνιμα στο YouTube (www.youtube.com/@avantgardeCF), αφού πρόθεση και επιδίωξη των διοργανωτών είναι η διάδραση με το μεγαλύτερο δυνατό κοινό, στοχεύοντας στην ανάπτυξη ακροατηρίου.

Marathasa 02.jpg

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde εργάζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της μουσικής παιδείας στον τόπο μας και την προβολή του πολιτιστικού μας προϊόντος. Το The Piano Tour μας έχει ταξιδεύσει από την αρχαία στη σύγχρονη Κύπρο και από την αστική στην αγροτική ζωή του τόπου μας, έχοντας ήδη δώσει την ευκαιρία σε 21 διαφορετικούς καλλιτέχνες να εμφανιστούν σε μία σειρά από ρεσιτάλ που είναι τόσο ιδιαίτερα όσο και οι τοποθεσίες που επισκέπτεται, αφού έχουμε δει ερμηνείες για ένα πιάνο, δύο πιάνα, πέντε πιάνα, πιάνο 4-χέρια, πιάνο 8-χέρια, πιάνο και κλαρινέτο, πιάνο και σαξόφωνο, πιάνο και φωνή.

Marathasa 01.jpg

Την Κυριακή 25 Αυγούστου, λοιπόν, τα ηνία αναλαμβάνει η Σταυρούλα Θωμά, μία νεαρή Κύπρια πιανίστα που ζει στο Λονδίνο, έχει εμφανιστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και διακρίνεται για την ανεπτυγμένη αίσθηση επικοινωνίας καθώς και τη ζεστασιά και τον λυρισμό στις ερμηνείες της. Έκανε το ορχηστρικό της ντεμπούτο το 2014, πρώτα με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου υπό τον Roland Melia και μετά με την Birmingham Conservatoire Repertoire Orchestra υπό τoν Daniele Rosina. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, περιλαμβανομένων των International Kodály Festival και The Palace of Arts (Ουγγαρία), Edinburgh Fringe Festival, Steinway Hall και St.James Piccadilly (Βρετανία) και Musica Als Parks (Ισπανία).

Kalopanagiotis 01.jpg

Σε ηλικία 11 ετών, η Σταυρούλα κέρδισε το Β’ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου Ευαγγελία Τζιαρρή. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών της σπουδών στο Royal Holloway University of London έλαβε την υποτροφία Γεωργίου και Μαρίας Τυρίμου ενώ με την πλήρη υποτροφία Joseph Weingarten συνέχισε στη Liszt Academy of Music. Στο Royal Birmingham Conservatoire της απονεμήθηκε Διάκριση για το Μεταπτυχιακό της στην ερμηνεία πιάνου καθώς και το βραβείο Marzorie Hulzehurst για το τελικό της μεταπτυχιακό ρεσιτάλ.

Stavroula Thoma 1.png

Έχει σπουδάσει με τους Εύα Γεωργίου, James Kirby, John Twhaites, Margaret Fingerhut, András Kemenes και István Gulyás ενώ έχει παρακολουθήσει ανώτερα μαθήματα με διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως οι Fabio Bidini, Malcolm Bilson, Orsolya Szabo, Imre Rohmannn, Peter Donohoe, Idil Biret, Jean Efflam Bavouze, Μαρτίνο Τιρίμο και Pascal Nemirowsky. Η Σταυρούλα κυκλοφόρησε ψηφιακό δίσκο με τίτλο “Folk inspired piano music” με έργα Clementi, Chopin, Kodaly και Θεοδωράκη ενώ εξίσου με την ερμηνεία απολαμβάνει τη διδασκαλία, επιδιώκοντας να μεταλαμπαδεύει το πάθος και τις γνώσεις της για το πιάνο στους μαθητές της.

Kalopanagiotis 03.jpg

Για το ρεσιτάλ της Σταυρούλας Θωμά, το πιάνο του The Piano Tour θα βρεθεί στο Οινοποιείο Μαραθάσα, σε υψόμετρο 800 μέτρων, αγναντεύοντας απ’ εκεί το χωριό του Καλοπαναγιώτη και σκορπώντας κλασική μουσική στην ομώνυμη κοιλάδα.

Marathasa 06.jpg

Η Κύπρος, με ιστορία χιλιάδων χρόνων στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση, μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’80 διέθετε μόλις τέσσερα οινοποιία. Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν πέραν των 60 μικρών και μεγάλων οινοποιείων. Το Οινοποιείο Μαραθάσα, ένα σύγχρονο οικοδόμημα στην κορυφή του βουνού, έχει ως έμπνευση και σημείο αναφοράς το σημαντικότερο θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο της περιοχής, τη Μονή του Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή. Αποκτά δε περιβαλλοντική τοπικότητα συνδέοντας τυπολογικά και διαμέσου των υλικοτήτων το κτίσμα με το μοναστήρι ενώ δημιουργεί δυναμικές και πρωτότυπες σχέσεις ένταξης κτιρίου-τοπίου αφού μοιάζει ως να αναδύεται μέσα από το τοπίο με το επικλινές του εδάφους να αγκαλιάζει τους κυλίνδρους στη βάση του κτιρίου, δημιουργώντας σχέση “άνωσης” αντικειμένου και γης. Σε αυτή την τέλεια αρμονία ιστορικού και μοντέρνου, παλαιού και σύγχρονου, ένα επιβλητικό concert grand πιάνο με ουρά θα μεταφέρει τη μουσική του Liszt και του Tchaikovsky αφήνοντας την να ταξιδεύσει στα βουνά και στις κοιλάδες της Κύπρου.

The Piano Tour - Marathasa (poster).jpg

Όπως πάντα, ο Οργανισμός έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες άδειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρόκειται για διοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde με τη χορηγία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Τράπεζας και τη στήριξη των Pralina Experience.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close