Wine Guide , Εστιατόρια

Η κουμανδαρία υποψήφια για τον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO

Η υποψηφιότητα της Κύπρου για εγγραφή της κουμανδαρίας στον Διεθνή Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO έχει επίσημα ανακοινωθεί

Δημοσιεύτηκε στις 08 Οκτωβρίου 2024

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στον σχετικό ιστότοπο της UNESCO μαζί με τον φάκελο υποψηφιότητας και αναμένεται να εξεταστεί εντός του 2025. 

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού συνεχάρη την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και εξέφρασε ευχαριστίες στην Επιτροπή για την αγαστή συνεργασία και τις προσπάθειες που κατέβαλε όσον αφορά την όλη ετοιμασία και υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας της χώρας. Ειδικότερα εκφράζει ευχαριστίες προς τις εμπειρογνώμονες που εργάστηκαν για την προετοιμασία του φακέλου Άγγελ Νικολάου Κονναρή και Αντιγόνη Πολυνείκη

Εξίσου σημαντική θεωρείται και η συμβολή του Τμήματος Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς και καθοριστικής σημασίας η συμμετοχή των κοινοταρχών, αμπελουργών, οινοποιών και κατοίκων των 14 Κουμανταροχωριών για την προετοιμασία του φακέλου και γι’ αυτό το Υφυπουργείο τους ευχαριστεί θερμά. 

Αιτητές

  • Κοινοτικά Συμβούλια Κουμανταροχωριών (Άγιος Γεώργιος Συλίκου, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Μάμας, Άγιος Παύλος, Αψιού, Γεράσα, Δωρός, Ζωοπηγή, Καλό Χωριό, Καπηλειό, Λάνια, Λουβαράς, Μονάγρι και Συλίκου)
  • Αγροτικές Ενώσεις Κύπρου (ΕΚΑ, ΠΕΚ, Παναγροτικός, Νέα Αγροτική Κίνηση και Ευρωαγροτικός Σύνδεσμος)
  • Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου (ΣΟΚ)
  • Τμήμα Γεωργίας – Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
  • Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΕΠΟΚ)
  • Παγκύπριος Σύνδεσμος Οινοχόων
  • Ομιλος Οινοφίλων Κύπρου
  • Ομιλος Οινοφίλων Αμμοχώστου

Περαιτέρω πληροφορίες επί του φακέλου βρίσκονται στον σχετικό σύνδεσμο. Πληροφορίες για την εγγραφή της κουμανδαρίας στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου που ολοκληρώθηκε το 2021 βρίσκονται στον σχετικό σύνδεσμο

Σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει εγγράψει άλλα έξι στοιχεία στον διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO: το Λευκαρίτικο Κέντημα το 2009, τα Τσιαττιστά το 2011, τη Μεσογειακή Δίαιτα το 2013, την Τέχνη της Ξερολιθιάς το 2018, τη Βυζαντινή Ψαλτική το 2019 και τη Μαιευτική το 2023. 

«Ως Υφυπουργείο Πολιτισμού στόχο έχουμε η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας να επιβιώνει ως αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της πολιτιστικής ταυτότητας μας, να αναπροσαρμόζεται και να μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά» αναφέρει η ανακοίνωση. «Με γνώμονα την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για την προστασία, προβολή και ορθή αξιοποίηση αυτής της κληρονομιάς, στηρίζουμε έμπρακτα τους φορείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς». 

Συγκεκριμένα, προωθείται η καταγραφή των ζωντανών, παραδοσιακών πολιτιστικών εκφράσεων της Κύπρου στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτές οι εγγραφές προετοιμάζονται συνήθως από κοινότητες και δήμους, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και εμπειρογνώμονες σε ποικίλα πεδία της άυλης. Ο Εθνικός Κατάλογος περιλαμβάνει σήμερα 65 στοιχεία ζώσας κληρονομιάς του τόπου μας και διευρύνεται κάθε χρόνο με νέες αιτήσεις από ενδιαφερόμενες κοινότητες.

Περαιτέρω, το Υφυπουργείο έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της UNESCO, αλλά και την ενεργότερη εμπλοκή της Κύπρου σε θέματα προστασίας και διαφύλαξης της παγκόσμιας κληρονομιάς. Ειδικότερα, ανάμεσα στις βασικές επιδιώξεις για τα επόμενα χρόνια είναι η συμμετοχή τις Κυπριακής Δημοκρατίας σε αιρετές θέσεις σε Διακυβερνητικές Επιτροπές και ομάδες εργασίας της UNESCO. 

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε το έργο που επιτελείται στον τομέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενισχύοντας παράλληλα τις προσπάθειες για την εγγραφή μνημείων και τοποθεσιών στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών και τον επαναπατρισμό παράνομα κτηθέντων πολιτιστικών αγαθών» αναφέρεται.

Σχετικά

Ατζέντα
October 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close