Δημοσιεύτηκε στις 07 Νοεμβρίου 2024
Μια μουσικοποιητική παράσταση εμπνευσμένη και βασισμένη σε επιλογές ποιημάτων του τολμηρού, καυστικού και απόλυτα ερωτικού ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου. Με επιλογές από τις ποιητικές συλλογές «Ποιήματα», «Μικρά ποιήματα» και «Πεζά ποιήματα». Ποιήματα εντελώς ερωτικά, με κυρίαρχο θέμα τον ανεκπλήρωτο ερωτικό πόθο, ο ποιητής τολμάει να απενοχοποιήσει λέξεις, λόγος για τον οποίο σχολιάστηκε έντονα. Άλλωστε ο έρωτας είναι έκθεση, υπέρβαση όσων γνωρίζουμε, μας καθιστά ευάλωτους, αλλά και μας απελευθερώνει.
Οι επιρροές μας για την παράσταση, προέρχονται από το απωθημένο, το αλγεινό υπέδαφος της μνήμης, το οποίο αποτελεί το βασικό υλικό πολλών ποιημάτων. Η αίσθηση της μοναξιάς του υποκειμένου, η σύλληψη της αδυναμίας του να επικοινωνήσει και να κοινωνήσει στον άλλο πόθους, πάθη κι επιθυμίες, γίνεται για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο αυτοσκοπός, που με τη σειρά του έγινε για εμάς πηγή έμπνευσης και δημιουργίας του συγκεκριμένου δρώμενου.
Μας συνεπήρε η αλήθεια του λόγου του και η τολμηρή και υπερευαίσθητη γραφή του. Η ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου, μεστή εικόνων και συναισθημάτων, αποτελεί το μέσον για την δημιουργική ομάδα μας να καταθέσει την έννοια του έρωτα και της αγάπης όπως ο ίδιος αντιλαμβάνεται και εκφράζει μέσα από τα έργα του. Μετακινούμαστε από το ένα ποίημα στο επόμενο, δραματοποιώντας και ισορροπώντας ανάμεσα σε αυτόν το χρόνο, δημιουργώντας μια ροή διαμέσου του λόγου, του ήχου, της μουσικής του πιάνου και της φαντασίας. Με αυτές τις μεταβατικές γέφυρες αποδίδονται τα ποιήματα σε μορφή παράστασης.

«..Ακόμα μια φωτιά
αντί να με κάψει, με ζέστανε..»
Ντίνος Χριστιανόπουλος: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 1931. Ήταν σύγχρονος Έλληνας ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, εκδότης και βιβλιοκριτικός. Τοποθετείται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της ομάδας που είναι γνωστή ως "Κύκλος της Διαγωνίου " και κινήθηκε στο πλαίσιο του ομώνυμου περιοδικού που ο ίδιος ίδρυσε. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Κυρίαρχο θέμα της ποίησής του, η εφήμερη ομοφυλοφιλική σχέση και το ερωτικό πάθος που οδηγεί στην ταπείνωση και στη μοναξιά. Κατά καιρούς κυνηγήθηκε πολύ από το κοινωνικό κατεστημένο της εποχής. Η τολμηρότητα της πρώτης του ποιητικής συλλογής με τίτλο «Εποχή των ισχνών αγελάδων»,σόκαρε ιδιαίτερα, καθώς τη χαρακτήριζε μια εξομολογητική διάθεση ερωτικού χαρακτήρα. Η επόμενη συλλογή του «Ξένα γόνατα» ενόχλησε ακόμα και τους υποστηρικτές του. Το 2011 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του. Αρνήθηκε όμως να το παραλάβει παραπέμποντας στο κείμενό του "Εναντίον". Απεβίωσε στις 11 Αυγούστου του 2020, σε ηλικία 89 ετών.

«..και τι δεν κάνατε για να με θάψετε
όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος..»
Tα βιβλία του ΝΤ.ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ μπορείτε να τα βρείτε από τις εκδόσεις IANOS στο Ιανός.gr
Ποίηση Ντίνου Χριστιανόπουλου
Παραγωγή: ArtKeepers Theatre House
Επί σκηνής/ Κείμενα: Σαλώμη Ιεροπούλου
Σύνθεση/Επί σκηνής: Σάββας Σάββα
Μακιγιάζ: Ραφαέλα Ιεροπούλου
Φωτισμός/Τεχνικά: Μαρία Χρίστου
Φωτογραφία: Π. Μιλτιάδους
Χώρος: Θέατρο Αιγαία, Αγίων Ομολογητών 81,1080, Λευκωσία
Σάββατο 23/11 στις 20:00 και Κυριακή 24/11 στις 19:00
Κρατήσεις: Τηλέφωνο 97745520
Σχετικά
Συναυλία ινδικής κλασικής μουσικής με τρεις από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της
Η συναυλία τους, θα αναδείξει το εκφραστικό βάθος της ράγκα (μελωδία) και την περίπλοκη ρυθμική αρχιτεκτονική του τάλα
Ο σπουδαίος Γιώργος Μαργαρίτης, συναντά στην Κύπρο τον γιο του, Κωνσταντίνο Μαργαρίτη
Μαζί τους στη σκηνή θα είναι οι Μαρία Ανδρέου, Γιώτα Χρίστου και Φοίβος Σταύρου
«Πώς να Σωπάσω»: Γιάννης Κρητικός και Πέτρος Κουλουμής μαζί στη σκηνή
Μια ιδιαίτερη συνάντηση δύο σημαντικών φωνών της νέας ελληνικής μουσικής σκηνής
Commandaria Orchestra & Friends στο Κυπριακό Οινομουσείο
Σειρά συναυλιών μουσικής δωματίου, με τη διακεκριμένη Κύπρια πιανίστρια Σταυρούλα Θωμά
Μια ανατρεπτική συναυλία στην Κύπρο, με τον Χρήστο Θηβαίο και 200 κιθάρες!
Με κομμάτια από την πλούσια δισκογραφία του, καθώς και τραγούδια που αγαπά των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Λοΐζου, Δ. Λάγιου, Θ. Μικρούτσικου κ.ά.
Οι Bon Jovi ανακοίνωσαν περιοδεία μετά από τρία χρόνια απουσίας
Ο Jon Bon Jovi επιστρέφει στις περιοδείες, έπειτα από τρία χρόνια πολύ περιορισμένων εμφανίσεων λόγω επέμβασης στις φωνητικές του χορδές
Eurovision 2026: Το ΡΙΚ απαντά στις φήμες και ξεκινά τη διαδικασία επιλογής της κυπριακής συμμετοχής
Η Κύπρος μπαίνει δυναμικά στον 70ό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision — η επίσημη ανακοίνωση έρχεται σύντομα!
Ο καινοτόμος πιανίστας Julian Chan για πρώτη φορά στην Κύπρο
Ένα σπάνιο πρόγραμμα έντονης λυρικότητας και τεχνικής δεξιοτεχνίας, με έργα των Σοπέν, Μπάρτοκ, Λιστ, Σούμπερτ και Έρλ Γουάιλντ
«Το Κοντσέρτο»: Μια μαγευτική φθινοπωρινή συναυλίαμε ήχους Μεσογείου και Λατινικής Αμερικής
Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Σάββα Χριστοδούλου